Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Συνεχίζεται ο πυρηνικός εφιάλτης - Μετασεισμός 6,2R


Αγωνία για την τελική έκβαση της μάχης για την αποφυγή της πυρηνικής καταστροφής - Μονάδα ειδικευμένων Πεζοναυτών των ΗΠΑ αναχωρεί για την Ιαπωνία - Μετασεισμός 6,2R αναστάτωσε και πάλι την Ιαπωνία
Συνεχίζεται ο πυρηνικός εφιάλτης - Μετασεισμός 6,2R
Τελευταίες εξελίξεις
(20:59) Ραδιενεργό ιώδιο εντοπίστηκε σε έναν υδροφόρο ορίζοντα που βρίσκεται 15 μέτρα κάτω από την κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα, δήλωσε απόψε ο φορέας εκμετάλλευσης της μονάδας αυτής, Tokyo Electric Power (Tepco).
(12:57) Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε σήμερα ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να στοχεύσει στη θέσπιση νέων κανόνων για την πυρηνική βιομηχανία μέχρι το τέλος του χρόνου με αφορμή το δυστύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας. Η προεδρεύουσα της G20 Γαλλία προτείνει τη διοργάνωση συνόδου τον Μάιο στο Παρίσι, δήλωσε νωρίτερα ο Σαρκοζί, στην οποία θα μετέχουν οι εθνικές υπηρεσίες για την πυρηνική ενέργεια από τις χώρες που ανήκουν στην Ομάδα της G20, με στόχο να προετοιμαστεί η ατζέντα της συνόδου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας τον Ιούνιο.
(10:42) Ισχυρός μετασεισμός 6,2R σημειώθηκε στις 10:15 ώρα Ελλάδας σε απόσταση 114χλμ από την Honshu της Ιαπωνίας και σε εστιακό βάθος περίπου 39,6χλμ, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο. Είναι η ίδια περιοχή που προκάλεσε τον μεγάλο σεισμό της 11ης Μαρτίου. Δεν υπήρξε προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι.

Πιέσεις για διεύρυνση της ζώνης εκκένωσης
Παρατηρητές της Διεθνούς επιτροπής Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών (ΙΑΕΑ) στην Ιαπωνία συμβούλευσαν σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ την κυβέρνηση της χώρας να διευρύνει στο διπλάσιο την ζώνη εκκένωσης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, από τα 20χλμ που είναι σήμερα στα 40χλμ.
Η τελευταία εξέλιξη έρχεται μετά την χθεσινή οριστική «ήττα» των Ιαπώνων στη μάχη για την επαρκή ψύξη των αντιδραστήρων 1-4 και την απόφασή τους να τους κλείσουν οριστικά.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιούκιο Εντάνο, είπε σήμερα ότι δεν πιστεύει πως μια τέτοιου είδους απόφαση είναι αναγκαία, δεδομένης της έκτασης της διαρροής ραδιενέργειας στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου. «Δεν πιστεύω ότι συντρέχει άμεση ανάγκη για κάτι τέτοιο. Όμως το γεγονός ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφος είναι αυξημένα μας οδηγεί αναπόφευκτα στην υπόθεση ότι μία μακροπρόθεσμη συγκέντρωση (ραδιενέργειας) μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Εντάνο.

Εντωμεταξύ τα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου στη θάλασσα κοντά στον σταθμό έφτασαν 4.385 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο. Πρόκειται για την υψηλότερη συγκέντρωση ραδιενεργού ουσίας που καταμετρήθηκε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, Χιντεχίτο Νισιγιάμα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρχει διαρροή ραδιενεργού υλικού από το εσωτερικό των αντιδραστήρων στη θάλασσα μέσω υπόγειων υδρορροών. Επίσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική κυβέρνηση, σχεδόν σε όλες τις πολυπληθείς επαρχίες της βόρειας, ανατολικής και νότιας Κίνας έχει ανιχνευτεί ραδιενέργεια μετά το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία, αλλά τα επίπεδά της είναι πολύ χαμηλά και δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσιο υγεία.
Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 11.417 νεκρούς και 16.273 αγνοούμενους από τον φονικό σεισμό και το σαρωτικό τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.
Μονάδα ειδικευμένων Πεζοναυτών των ΗΠΑ αναχωρεί για την Ιαπωνία
Μονάδα Πεζοναυτών, ειδικευμένων σε πυρηνικές καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης θα αναχωρήσει σήμερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες με προορισμό την Ιαπωνία για να βοηθήσει τις αρχές να διαχειριστούν την κρίση που προέκυψε μετά το πυρηνικό δυστύχημα στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ανακοίνωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι.
Οι 155 Πεζοναύτες που ανήκουν στην «Μονάδα Αντιμετώπισης Χημικού ή Βιολογικού Ατυχήματος» (CBIRF) με βάση το Μέριλαντ θα φτάσουν στην Ιαπωνία την Παρασκευή.
Η ομάδα αυτή, εκπαιδευμένη να εντοπίζει χημικούς παράγοντες, να παρακολουθεί τα επίπεδα ραδιενέργειας καθώς και στην απολύμανση ατόμων από τη ραδιενέργεια, δεν θα συμμετάσχει στις προσπάθειες σταθεροποίησης των αντιδραστήρων του εργοστασίου της Φουκουσίμα. Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί δεν έχουν την άδεια να πλησιάσουν σε απόσταση μικρότερη των 80χλμ το πυρηνικό εργοστάσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: