Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Αλήθειες και ψέματα για την κληρονομικότητα!


Κατά πόσον είναι αλήθεια κάποια πράγματα, που ακούμε από εδώ και από εκεί σχετικά με τα χαρακτηριστικά, που κληρονομεί ένα παιδί; * Ένα μωρό μπορεί να έχει μπλε μάτια μόνο αν έχει ένας από τους δύο γονιούς του; * Οι μπαμπάδες με αδερφούς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνουν γιούς;
Αλήθειες και ψέματα για την κληρονομικότητα!
* Είναι δυνατόν η διατροφή της μέλλουσας μαμάς να επηρεάσει τον οργανισμό του παιδιού της και ως ενήλικα;
* Το να κυοφορήσεις δίδυμα έχει να κάνει με τις προγόνους της μαμάς;
* Το αν φορέσει ένα παιδί σιδεράκια εξαρτάται από την ηλικία που βγάζει τα δόντια του;
Προτού διαβάσετε τις απαντήσεις, στις παραπάνω ερωτήσεις, προσπαθήστε να τσεκάρετε τις… γνώσεις σας! Από τρεις σωστές και πάνω είναι ένα καλό αποτέλεσμα…
Διαβάστε λοιπόν τις απαντήσεις:
* Όχι! Ένα μωρό μπορεί να έχει μπλε μάτια αν και οι δύο γονείς του «δώσουν» το γονίδιο των μπλε ματιών! Δεν αρκεί να υπάρχει κληρονομικότητα μόνο από την πλευρά του ενός!
* Βεβαίως. Γνωρίζουμε ότι ο πατέρας ορίζει το φύλο του παιδιού, αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι ο πατέρας κληρονομεί στο παιδί του και το γονίδιο που επιλέγει το φύλο! Πράγμα που σημαίνει ότι ένας πατέρας που έχει… πατέρα με πολλούς γιους, έχει πιο ισχυρές πιθανότητες να κάνει γιο!
* Ναι! Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ό,τι καταναλώνει η έγκυος μπορεί να έχουν επιρροή στον οργανισμό του παιδιού της για πολλά χρόνια μετά τη γέννησή του. Π.χ έχει αποδειχτεί ότι η φτωχή δίαιτα κατά την εγκυμοσύνη οδηγεί σε ανάπτυξη του γονιδίου που ευνοεί το διαβήτη τύπου 2 και άλλες χρόνιες ασθένειες!
* Αυτό είναι μύθος! Τα πανομοιότυπα (ομοζυγωτικά) δίδυμα κληρομούνται είτε από τη μαμά είτε από τον μπαμπά, ενώ τα ετεροζυγωτικά δίδυμα συλλαμβάνονται τυχαία! Ακόμα και αν υπάρχουν στην οικογένεια σε προηγούμενες γενιές, θεωρείται ως απλή σύμπτωση!

* Πραγματικά πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι συγκεκριμένα γονίδια που καθορίζουν το πότε θα βγάλει τα δόντια του ένα παιδί, καθορίζουν επίσης και το αν χρειαστεί να βάλει σιδεράκια! Τα μωρά που βγάζουν τα δόντια τους πριν την ολοκληρώση του ενός έτους έχουν μικρότερες πιθανότητες να βάλουν σιδεράκια από αυτά που βγάζουν δόντια αργότερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: