Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Τον Ιούνιο οι κρίσιμες αποφάσεις


Τον Ιούνιο θα ληφθούν τελικά οι κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης καθώς οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών συμφώνησαν σε τρίμηνη αναβολή. Αυτή ήταν η σημαντικότερη εξέλιξη της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής η οποία συνεχίζεται και σήμερα με τους ευρωπαίους ηγέτες να συζητούν τα συμπεράσματά τους για τη οικονομική κρίση αλλά και τις εξελίξεις στη Λιβύη.
Τον Ιούνιο οι κρίσιμες αποφάσεις
Στη συζήτηση κυριάρχησε η κρίση στην Πορτογαλία, στη σκιά της παραίτησης του πορτογάλου πρωθυπουργού Σόκρατες και της υποβάθμισης κατά δύο βαθμίδες της χώρας από την Fitch. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο για ένα ποσό 75 δισ.ευρώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ευρωπαϊκού δανεισμού στην Πορτογαλία, που διέρχεται πολιτική κρίση, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε καθησυχαστικός για την τωρινή κατάσταση της Ισπανίας.
«Αν ζητήσει η Πορτογαλία ευρωπαϊκή υποστήριξη, το εν λόγω ποσό μου φαίνεται το κατάλληλο», τόνισε ο αξιωματούχος, που μίλησε στο γαλλικό δορυφορικό κανάλι France 24. Ο ίδιος επισήμανε ότι η Λισαβόνα δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προσφύγει σε ευρωπαϊκό δανεισμό.
«Φυσικά είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε και να βοηθήσουμε αλλά αυτό προϋποθέτει να το ζητήσει η Πορτογαλία», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα της Πορτογαλίας να συνεχίσουν τις προσπάθειες μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος το οποίο είχε καταρτίσει ο παραιτηθείς πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες.
Από την πλευρά της η Πορτογαλία, διά του εκπροσώπου του υπουργικού συμβουλίου Πέδρο Σίλβα Περέιρα τόνισε ότι «θα συνεχίσει να εργάζεται με όλες της τις δυνάμεις κατά του ενδεχομένου προσφυγής σε εξωτερική βοήθεια».
«Η κυβέρνηση θα αγωνιστεί και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αποφύγει μια εξωτερική βοήθεια, η οποία θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την οικονομία και θα επιβάλει ένα πρόγραμμα προσαρμογής το οποίο δεν επιθυμούν βεβαίως οι Πορτογάλοι».
Πάντως, ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, που θεωρείται φαβορί σε περίπτωση εκλογών, δήλωσε ότι ελπίζει η χώρα του να αποφύγει το ενδεχόμενο διάσωσης.
Η νέα πρόκληση που έχουν μπροστά τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές ότι στηρίζουν το ευρώ και όλα τα κράτη της Ε.Ε., τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Πήραμε πολύ δύσκολες αποφάσεις για να καταστήσουμε βιώσιμη την οικονομία, πρόσθεσε, ενώ σήμερα, όπως είπε, μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και εμπιστοσύνη.
Οι «27» τόνισαν ότι παρόλο που η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη βρίσκεται σε καλό δρόμο, οι κίνδυνοι παραμένουν και η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να δρα με αποφασιστικότητα. «Υιοθετούμε σήμερα ένα πακέτο συνολικών μέτρων που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ε.Ε. και τη διασφάλιση της σταθερότητας στο σύνολο της ευρωζώνης» αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων.
Επίσης δεσμεύονται να προχωρήσουν σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την απασχόληση και την ανάπτυξη. Επιπλέον, δεδομένου ότι 24 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ παρουσιάζουν υπερβολικά ελλείμματα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεσμεύονται να συγκρατήσουν τις κρατικές δαπάνες με στόχο ως το 2015 κανένα κράτος μέλος της ΕΕ να μην έχει δημοσιονομικό έλλειμμα μεγαλύτερο από το 3% του ΑΕΠ.
Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συζήτησαν τη συμφωνία που επέτυχαν οι Υπουργοί Οικονομικών για τη σκλήρυνση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τους νέους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα, την αυστηρή επιτήρηση, αλλά και την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση υπερβολικών ανισορροπιών.
Σύμφωνο για το Ευρώ
Εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε για το «Σύμφωνο για το Ευρώ», μία πρωτοβουλία που ανέλαβαν Γερμανία και Γαλλία και έχει ως στόχο την εναρμόνιση των εθνικών πολιτικών σε θέματα συντάξεων, μισθών, φορολογίας και γενικότερα δημοσιονομικής πολιτικής.
Επί της ουσίας, οι χώρες του ευρώ και οποιαδήποτε άλλη εκτός ευρωζώνης επιθυμεί να ακολουθήσει συμφωνούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους προωθώντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βάζοντας «φρένο» στα κρατικά χρέη και συγκρατώντας τους μισθούς. Επιπλέον, οι «μη-ανταγωνιστικές χώρες» θα πρέπει να αναλαμβάνουν ετήσιες δεσμεύσεις για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη σύνδεση των μισθολογικών πολιτικών με την παραγωγικότητα και την τροποποίηση των προβληματικών δημοσιονομικών πρακτικών.
Να σφίξει το ζωνάρι ζητούν από την Ιρλανδία
Το Σύμφωνο για το Ευρώ που θεωρείται ένα είδος ανταλλάγματος προς τη Γερμανία προκειμένου να συναινέσει στην αύξηση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δημιούργησε εντάσεις με την Ιρλανδία η οποία επιθυμεί να διατηρήσει τη φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων στο 12,5%. Το Παρίσι και το Βερολίνο αντίθετα ζητούν από την Ιρλανδία να πραγματοποιήσει συγκεκριμένες δημοσιονομικές αλλαγές προκειμένου να εγκρίνουν ελαφρύνσεις στο πακέτο διάσωσης της Ιρλανδίας.
Σε ό,τι αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), στα συμπεράσματά τους οι «27», αφού τονίζουν ότι προέχει «η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ευρωζώνη», καλούν για την «ταχεία έναρξη των εθνικών διαδικασιών έγκρισης με στόχο την έναρξη ισχύος του ΕΜΣ από την 1η Ιανουαρίου 2013».
Επίσης, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τις αποφάσεις που έλαβαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, καθώς και τη συμφωνία που επετεύχθη στο Συμβούλιο Eurogroup της 21ης Μαρτίου για τα χαρακτηριστικά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). «Η προετοιμασία για τη Συνθήκη που θα διέπει τον ΕΜΣ και οι τροποποιήσεις επί της συμφωνίας για το σημερινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ώστε να διασφαλίζεται η δανειοδοτική του δυνατότητα στα 440 δισ. ευρώ, θα οριστικοποιηθεί έτσι ώστε οι εθνικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν εν ευθέτω χρόνο για την υπογραφή και των δύο συμφωνιών συγχρόνως, πριν από τα τέλη του Ιουνίου 2011», αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: