Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Ιδού πώς σπαταλούν το δημόσιο χρήμα


Μετά το παγκόσμιο ρεκόρ, κόστους κατασκευής ιστοσελίδας, ύψους 2,2 εκατ. € που κατέχει το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και για το οποίο κάναμε λόγο σε προηγούμενη ανάρτησή μας, ανακαλύψαμε πως το ΙΚΑ δεν είναι ο μόνος οργανισμός του Δημοσίου, του οποίου η ιστοσελίδα έχει μεγάλο κόστος κατασκευής.
Ιδού πώς σπαταλούν το δημόσιο χρήμα
Οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν ύστερα από την καταγγελία του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κωστή Αϊβαλιώτη, που έκανε ερώτηση στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας, το οποίο και παραδέχθηκε το υπέρογκο ποσό.
Αξίζει να σημειώσουμε πως το αστρονομικό αυτό ποσό, που αφορά την ιστοσελίδα του ΙΚΑ, δαπανήθηκε πριν από μερικά χρόνια, επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή
Σε μία περίοδο που το ΔΝΤ ορίζει κάθε μας κίνηση, σε μια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση κόβει μισθούς, συντάξεις και θέσεις εργασίας, τώρα που η χώρα βουλιάζει στα χρέη, το ΙΚΑ ξόδεψε 2,2 εκατομμύρια ευρώ, για να φτιάξει την ηλεκτρονική του ιστοσελίδα!
Το θέμα έφερε στο φως της δημοσιότητας η αναφορά που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. Κωστής Αϊβαλιώτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Καστοριάς, Alpha 94,7 και την εκπομπή του Αντώνη Παραρά.
Όλα όσα είπε μας κέντρισαν την περιέργεια και κάναμε την έρευνά μας σχετικά με το θέμα.
Όντως η ιστοσελίδα του ΙΚΑ είχε κόστος της τάξης των 2,2 εκατ. €. Το έργο είχε ενταχθεί στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης με επιλέξιμο προϋπολογισμό 1.957.594 ευρώ και είχε συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α) κατά 80% και από Εθνικούς πόρους κατά 20%. Να σημειωθεί ότι ο ιστότοπος του ΙΚΑ λειτουργεί από το 2002, όταν στην κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη.
Ένα «δυναμικό» portal αξίας 924.303,47 €
Ο βουλευτής κατέθεσε 17 ερωτήσεις στη Βουλή, προς τους υπουργούς και τον υπουργό επικρατείας, για να μάθει σχετικά με το κόστος όλων των ηλεκτρονικών ιστοσελίδων!
Τα αποτελέσματα των απαντήσεων πραγματικά εντυπωσιακά. Το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, γνωστό σε όλους μας ως ΝΑΤ, διατηρεί μία ιστοσελίδα η οποία παρέχει πληροφόρηση και on line υπηρεσίες στους Συνταξιούχους Ναυτικούς (κάποιοι από αυτούς δεν ξέρουν καν τι είναι το internet) και τις Ναυτιλιακές Εταιρείες, της οποίας το κόστος ανήλθε στις 924.303,47 € με το ΦΠΑ.
Η δαπάνη για την ιστοσελίδα του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που κατασκευάστηκε το 2010, ήταν 1.800 € πλέον ΦΠΑ, ενώ η τιμή για την ιστοσελίδα του ΤΕΑΙΤ, η οποία κατασκευάστηκε το 2009, ήταν 547,40 ευρώ με το ΦΠΑ.
Παράλληλα, το κόστος κατασκευής της ιστοσελίδας του ΕΤΑΤ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων) το 2008, ανέρχεται σε 4.403,00€.
Παρά το ότι ο Ο.Α.Ε.Ε. (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) είχε ιστοσελίδα η οποία είχε δημιουργηθεί το 2005 από ομάδα της Δ/νσης Πληροφορικής του Οργανισμού, το 2009 έγινε απευθείας ανάθεση σε εταιρεία, για την βελτίωση και τον σχεδιασμό της εταιρικής ταυτότητας του Οργανισμού (συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας νέας ιστοσελίδας), με κόστος 11.845,00€.
"Ριγμένοι" πρέπει να αισθάνονται οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ και των υπολοίπων ασφαλιστικών Φορέων, καθώς τόσο στην περίπτωση του ΟΓΑ όσο και για τους άλλους, δεν έχει γίνει καμία δαπάνη για την κατασκευή της ιστοσελίδας τους, καθώς, όσοι έχουν, την έχουν δημιουργήσει τα αρμόδια τμήματα Μηχανογράφησής τους.
ΗΛΠΑΠ και ΑΣΕΠ
Δεν είναι μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία όμως που έχουν δαπανήσει αξιοσέβαστα ποσά για την κατασκευή των ιστότοπών τους. Ο ΗΛΠΑΠ για παράδειγμα κατέβαλε το 2009 το ποσό των 42.070 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Τέλος το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), έθεσε σε λειτουργία την ιστοσελίδα του το 2007. Μια ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με συγχρηματοδότηση από το Γ΄Κ.Π.Σ. με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου, με συνολικό κόστος 23.198,25€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Συμπεράσματα
Το ika.gr, το site του ΝΑΤ αλλά και κάποια άλλα, από τεχνικής απόψεως δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση το τεράστιο κόστος κατασκευής, όπως δεν μπορεί κανένα site στον κόσμο να δικαιολογήσει αυτό το αστρονομικό ποσό για την κατασκευή του.
Αξίζει να σημειώσουμε πως ούτε live tv, ούτε live radio έχουν. Συγκεκριμένα δε για το ika.gr το μόνο έξτρα (αν μπορεί να θεωρηθεί έτσι) είναι το ότι παρουσιάζει στην αρχική του σελίδα επιλογή μετάφρασης σε επτά γλώσσες. Αυτές είναι τα αγγλικά, τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα αλβανικά, τα ρώσικα, τα βουλγάρικα και τα ρουμανικά. Και μη φανταστείτε για καμία ιδιαίτερη εφαρμογή, ένα αρχείο τύπου pdf με οδηγίες εμφανίζεται. Κατά τα άλλα πρόκειται για μία από τις πιο απλοϊκές μορφές ιστοσελίδας.
Η ερώτηση λοιπόν που γεννάται είναι μία και απλή. Γιατί το ΙΚΑ, το ΝΑΤ, ο Ο.Α.Ε.Ε. (που ήδη είχε ιστοσελίδα) και οι λοιποί ασφαλιστικοί φορείς δεν ακολούθησαν το παράδειγμα του ΟΓΑ που κατασκεύασε την ιστοσελίδα του μέσα από τις δικές του υπηρεσίες χωρίς να χρειάζεται να δαπανήσει δεκάρα τσακιστή από τον κρατικό κορβανά, επιβαρύνοντας την δική μας τσέπη;
Τελικά λεφτά όντως υπήρχαν αλλά δεν τα «φάγαμε όλοι μαζί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: