Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Κόψτε, μειώστε, πουλήστε


Όλα τα καυτά θέμα θα πέσουν στο τραπέζι στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής της τρόικα. Ποια είναι αυτά; Οι αποκρατικοποιήσεις, η εξυγίανση των ΔΕΚΟ και τα δημοσιονομικά μέτρα της επόμενης τριετίας. Η τρόικα θα έχει νέα σύνθεση, αφού ο Σερβάζ Ντερούζ, αντικαταστάθηκε από τον Γιούργκεν Κρούγκερ.
Κόψτε, μειώστε, πουλήστε

Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται για αξιολόγηση, αλλά για συνεργασία με αντικείμενο τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2015. Επιπλέον θα συζητηθούν τα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1,8 δις ευρώ που θα πρέπει να μπουν στα ταμεία το επόμενο διάστημα, για να ισορροπηθούν οι απώλειες του έτους που πέρασε.
Μεγάλη συζήτηση θα γίνει για τον αργό ρυθμό που λαμβάνουν χώρα οι μεταρρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ. Τα μέλη του ΔΝΤ και τη ΕΚΤ είναι δυσαρεστημένα με τον ρυθμό μείωσης των εξόδων και σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν επιπλέον παρεμβάσεις για τη μείωση των ελλειμμάτων.
Θέμα «φωτιά» είναι και αυτό των αποκρατικοποιήσεων, πάνω στο οποίο θα εξεταστεί ο προγραμματισμός των επόμενων μηνών αλλά και οι εισπρακτικοί στόχοι. Υπουργείο και τρόικα αποδέχονται πως το κλίμα δεν είναι θετικό, ωστόσο τα πράγματα «σφίγγουν» και θα πρέπει να βρεθούν χρήματα όσο γρηγορότερα γίνεται ώστε να μειωθεί το χρέος.

Ο στόχος για εξοικονόμηση 24 δισ. ευρώ μέσα σε τέσσερα χρόνια θα στηριχθεί σε σημαντικό βαθμό στην περιστολή των δαπανών και κυρίως στην καλύτερη λειτουργία του δημόσιου τομέα. Έτσι, αναμένεται να υπάρξει συζήτηση για το ενιαίο μισθολόγιο και την ενιαία αρχή πληρωμών, αλλά και για τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν για τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους στις ΔΕΚΟ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: