Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Ψυχροπολεμικό το κλίμα στην Ιπποκράτους


Αιχμές κατά υπουργών και ανησυχία για την οικονομία εξέφρασαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στις παρεμβάσεις τους μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Έγιναν αναφορές σε ανασχηματισμό ή και πρόωρες εκλογές.
 
Ψυχροπολεμικό το κλίμα στην Ιπποκράτους
Ο Πάρης Κουκουλόπουλος τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης στο πλαίσιο της επιμήκυνσης, χωρίς «κούρεμα», ενώ αντίθετα ο Έκτωρ Νασιώκας ζήτησε άμεση αναδιάρθρωση του χρέους.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Φλωρίδης, έθεσε θέμα πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ξεφύγει από τη μεταρρυθμιστική κόπωση.
Ο Παναγιώτης Κουρουπλής ζήτησε δομικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ενώ ο Νίκος Σαλαγιάννης εξέφρασε προβληματισμό για το κατά πόσο έχει εξασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των βαρών.
Ομιλία Παπανδρέου
«Το βασικό διακύβευμα σήμερα είναι η ανόρθωση και η ανασυγκρότηση της χώρας, η δημιουργία μιας καλύτερης χώρας και όχι η επιστροφή στο παρελθόν», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ
Ο Γ. Παπανδρέου προέβαλε ως μοναδικό σίγουρο δρόμο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, τον Οδικό Χάρτη που παρουσίασε το πρωί στο Υπουργικό Συμβούλιο, απορρίπτοντας τις προτάσεις της αντιπολίτευσης οι οποίες, όπως είπε, θα οδηγήσουν στην περαιτέρω απαξίωση και την πτώχευση της χώρας. Θα ακολουθήσουμε, τόνισε, το σίγουρο δρόμο για να σώσουμε και να φτιάξουμε την Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στο δρόμο αυτό και δεν με ενδιαφέρει, τόνισε, αν θα έχω μια μόνο θητεία ως πρωθυπουργός. Το μόνο που με ενδιαφέρει, πρόσθεσε, είναι το 2013 να έχουμε παραδώσει μια διαφορετική Ελλάδα που δεν θα κινδυνεύει από κρίσεις και θα κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία.
Ο κ. Παπανδρέου διακήρυξε επίσης την απόφασή του να προχωρήσει με όσους θέλουν να αλλάξει η πατρίδα μας που είναι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, ανεξάρτητα από το κόμμα που ψηφίζουν οι πολίτες και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα πετύχουμε κοιτώντας μπροστά και όχι πίσω.
Το άγριο «ψαλίδι» στο Δημόσιο
Περιορισμό δαπανών του Δημοσίου κατά 14,3 δις ευρώ προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, μέσω της επιβολής οκτώ μέτρων σε 8 κατευθύνσεις από το 2012-2015.
Με βάση τα όσα παρουσίασε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου τα κυριότερα μέτρα είναι τα εξής:
1. Μείωση μισθολογικής δαπάνης- 2 δισ. ευρώ
-Εφαρμογή του κανόνα 1προς 5 στις προσλήψεις
-Μείωση των συμβασιούχων τουλάχιστον 10% κατ’ έτος
-Αύξηση του ωραρίου από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα
-Μερική απασχόληση στο Δημόσιο και δυνατότητα άδειας άνευ αποδοχών για εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

2. Μείωση λειτουργικών δαπανών - 2,5 δισ. ευρώ
-Μείωση των δαπανών για ενοίκια με αξιοποίηση περιουσίας του Δημοσίου
-Μείωση άλλων λειτουργικών δαπανών στα Υπουργεία και σε δημόσιους φορείς (π. χ. δημόσιες σχέσεις κ. λπ.)

3. Καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων -1,1 δισ. ευρώ
-Επαναξιολόγηση αντικειμένου και δαπανών όλων των φορέων που επιχορηγούνται από το Δημόσιο
-Μείωση αριθμού αστυνομικών τμημάτων
-Νέος εκπαιδευτικός χάρτης της χώρας (σχολεία, ΑΕΙ/ΤΕΙ)
-Καταργήσεις και συγχωνεύσεις εφοριών και τελωνείων
-Καταργήσεις και συγχωνεύσεις πρεσβειών και προξενείων

4. Αναδιοργάνωση ΔΕΚΟ -2,3 δισ. Ευρώ
-Σχέδια αναδιάρθρωσης για ΕΡΤ και ΕΑΒ.
-Αύξηση τιμολογίων

5. Μείωση αμυντικών δαπανών - 1,2 δισ. ευρώ
-Μείωση εξοπλιστικών δαπανών
-Μειώσεις στρατοπέδων

6. Εξορθολογισμός δαπανών Υγείας - 1,2 δισ. ευρώ
-Μείωση κόστους
-Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για την αποσυμφόρηση νοσοκομείων
-Σύστημα κεντρικών προμηθειών

7. Εξορθολογισμός ιατροφαρμακευτικής δαπάνης - 1,5 δισ. ευρώ
-Ηλεκτρονική συνταγογράφηση
-Καλύτερος έλεγχος φαρμακευτικής δαπάνης ασφαλιστικών ταμείων

8. Μείωση δαπανών Ασφαλιστικών Ταμείων -2,5 δισ. ευρώ
-Χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια
-Ενιαίος φορέας παροχής κοινωνικών παροχών
Το κλίμα είχε βαρύνει από το υπουργικό
Βέβαια οι αντιδράσεις είχαν έρθει από πιο πριν και πιο συγκεκριμένα από το υπουργικό συμβούλιο, όταν πρωτοκλασάτοι υπουργοί εξέφρασαν τις έντονες διαφωνίες για τα σχέδια της κυβέρνησης.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε μια φράση που πρόκειται να συζητηθεί λέγοντας ότι : «Πρέπει να πούμε την αλήθεια»
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι, Τ. Μπιρμπίλη, Χ. Παπουτσής και Μ. Ξενογιαννακοπούλου εξέφρασαν έντονες διαφωνίες για το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.
Από την μεριά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής φέρεται να ανέφερε ότι θα ήταν στρατηγικό λάθος να δώσουμε την ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ, και έφερε ως παράδειγμα την Μ. Βρετανία όπου ανάλογες κινήσεις έριξαν κυβερνήσεις, για να προκαλέσει, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, την αντίδραση του κ. Παπανδρέου ο οποίος ρώτησε τον Χ. Παπουτσή "που το είδες αυτό;" ενώ είπε ότι δεν υπάρχει θέμα να δώσουμε.
Ανάμεσα στους διαφωνούντες υπουργούς ήταν και η Άννα Διαμαντοπούλου η οποία ανέφερε πως «οι δυσκολίες δεν έχουν τελειώσει». Η Άννα Διαμαντοπούλου πάντως κράτησε χαμηλά τους τόνους αν και είναι γνωστές οι διαφωνίες της, με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: