Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Απειλεί ο Πάγκαλος


Ο Θ. Πάγκαλος με ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει πως θα κινηθεί νομικά κατά του Ελεύθερου Τύπου και του Γ. Μιχελάκη, ενώ έκανε αναφορά για επιστροφή στις εποχές του «βρώμικου ΄89».
Απειλεί ο Πάγκαλος
Ο κ.Σαμαράς, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, θα έπρεπε ήδη να έχει αποπέμψει τον εκπρόσωπο Τύπου του ως κοινό συκοφάντη και διερωτάται: «Είναι δυνατόν να θέλει να κυβερνήσει κάποιος τη χώρα με ακροδεξιά "τσικό" και με τέτοιες μεθόδους;»
"Η τελευταία λέξη
Τα πέντε ψέματα της Νέας Δημοκρατίας Αλήθειες
Ο Πάγκαλος έδωσε συνέντευξη στην Hurriyet Ο δημοσιογράφος της Hurriyet αναφέρει εγγράφως ότι δεν πήρε ποτέ συνέντευξη από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης ούτε καν μια δήλωση, όπως από την πρώτη στιγμή αποσαφήνισε το Γραφείο Τύπου του Αντιπροέδρου. Υπάρχει απλώς η προσφώνηση του Αντιπροέδρου σε γεύμα των ομογενειακών σωματείων της Κωνσταντινούπολης, όπως ακριβώς γνωστοποίησε το Γραφείο Τύπου του Αντιπροέδρου
Ο Πάγκαλος δήλωσε κατά λέξη «όταν οι Τούρκοι εργάζονταν, εμείς τεμπελιάζαμε» Δεν υπάρχει καμία τέτοια δήλωση
Ο Πάγκαλος δήλωσε κατά λέξη ότι «οι δικές μας τράπεζες είναι αποτυχημένες και πρέπει να πάρουν παράδειγμα από τις τουρκικές» Δεν υπάρχει καμία τέτοια δήλωση
Ο Πάγκαλος δήλωσε κατά λέξη «μετά την εξαγορά της FinansBankκάποιοι εθνικιστές ενοχλήθηκαν, αλλά σήμερα είναι μια από τις πιο πετυχημένες επενδύσεις» Ο Αντιπρόεδρος επανέλαβε γνωστές θέσεις του για το ζήτημα της εξαγοράς της Finansbank όχι ως προς το τίμημα της εξαγοράς που ήταν το αντικείμενο παλαιότερης κριτικής αλλά ως προς το θετικό γεγονός της προόδου των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας
Χθες το απόγευμα η ανεπίσημη θέση της ΝΔ που διακινήθηκε στα γνωστά εκβιαστικά blogsήταν ότι υπάρχει μαγνητοφωνημένο κείμενο από συνέντευξη του Πάγκαλου σε τούρκο δημοσιογράφο (όχι της Hurriyet) στην οποία έχουν καταγραφεί οι επίμαχες δηλώσεις Δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο
Στην ίδια προσφώνηση ο Αντιπρόεδρος έθεσε, επίσης, σειρά ουσιαστικών ζητημάτων που αφορούν τους ομογενείς της Πόλης, μεταξύ των οποίων και το κορυφαίο θέμα της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης. Αυτός είναι και ο λόγος που μέρος της ομιλίας του εκφωνήθηκε στα αγγλικά διότι ο Αντιπρόεδρος, για τα συγκεκριμένα θέματα, ήθελε να απευθυνθεί στους Τούρκους, Αρμενίους και Εβραίους που ήταν παρόντες και όχι να κάνει μια δήλωση για εσωτερική κατανάλωση. Βεβαίως αυτά τα αποσπάσματα, η Νέα Δημοκρατία φρόντισε να τα ξεχάσει.
Εν πάση περιπτώσει, αρκεί να διαβάσει κάποιος όσα δήλωσε ο κ.Μιχελάκης στις 18/4/2011 και όσα δημοσίευσε η εφημερίδα του σήμερα για να αντιληφθεί ότι επάξια κέρδισε τον τίτλο «βαρώνος Μυνχάουζεν». Όμως αυτός δεν ήταν εκπρόσωπος τύπου ενός κόμματος εξουσίας. Είναι δυνατόν να θέλει να κυβερνήσει κάποιος τη χώρα με ακροδεξιά «τσικό» και με τέτοιες μεθόδους;
Η εξέλιξη των γεγονότων δικαιώνει όσους από την πρώτη στιγμή έθεσαν το μέγιστο ζήτημα αρχής για το κατά πόσον είναι συμβατό, εκπρόσωποι Τύπου ενός κόμματος να διορίζονται εκδότες ή διευθυντές εφημερίδων εξακολουθώντας επί της ουσίας να ασκούν έλεγχο στις εφημερίδες τους. Το ζήτημα δεν είναι τι έγραψε και τι γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος» αλλά η διαπλοκή κόμματος και εφημερίδας με την ταύτιση στο ίδιο πρόσωπο δύο λειτουργιών εκ γενετής αντίθετων.
Ο κ.Σαμαράς θα έπρεπε ήδη να έχει αποπέμψει τον εκπρόσωπο Τύπου του ως κοινό συκοφάντη.
Σχετικά με το ζήτημα της Hurriyet και της αξιοπιστίας των γραφομένων της, πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω εφημερίδα είναι έγκυρη και με μακρά παράδοση. Το πώς θα διευθετήσει το δεοντολογικό ζήτημα που ανέκυψε με τον τρόπο που ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος παρουσίασε την ομιλία του Αντιπροέδρου και την πρόσθεση φράσεων σε εισαγωγικά που ποτέ δεν ειπώθηκαν, είναι εσωτερικό της ζήτημα.
Είναι προφανές επίσης ότι ο «Ελεύθερος Τύπος» έχει γυρίσει στις εποχές του «βρώμικου ΄89». Απέναντι σε τέτοιες πρακτικές και λογικές που πλήρωσε ακριβά η χώρα, ο μόνος δρόμος είναι αυτός της δικαιοσύνης. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης θα κινηθεί όπως προβλέπουν οι νόμοι στις περιπτώσεις της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμησης."
Έκθετος ο Πάγκαλος
Ακόμη και εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο, μπορεί να πυροδοτηθούν από την δημοσίευση της απομαγνητοφωνημένης συνέντευξης του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης στην Hurriyet, μια απομαγνητοφώνηση που παρουσιάζεται μεταφρασμένη στα Ελληνικά στο σημερινό «Ελεύθερο Τύπο».
Γεγονός είναι πως ο ίδιος ο κ. Πάγκαλος χτες διέψευσε το δημοσίευμα της Τουρκικής εφημερίδας κάνοντας της, μια μίνι «επίθεση», σχετικά με το δημοσίευμα, αλλά σήμερα τα δεδομένα αλλάζουν.
Πληροφορίες αναφέρουν πως στο Μαξίμου τηρούν στάση αναμονής, και πως ο πρωθυπουργός ζήτησε να ενημερωθεί αναλυτικά για όσα φέρεται να είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεώρησαν προσβλητικά όλα όσα ανέφερε ο κ. Πάγκαλος στη Hurriyet, ενώ υπήρξαν και «φωνές» που ζητούσαν την απομάκρυνσή του από το κυβερνητικό σχήμα, με δικαιολογία όλα όσα έχει πει τον τελευταίο καιρό.
Πάντως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως σε μία πολύ δύσκολη για τη χώρα περίοδο, οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης που χαρακτηρίζονται από αφορισμούς κατά πάντων σε πολλές των περιπτώσεων το μόνο που έχουν καταφέρει είναι απλά να ανεβάσουν τον βαθμό δυσφορίας της κοινωνίας απέναντι στην κυβερνητική παράταξη.
Έτσι λοιπόν παρά το ότι ο ίδιος τα έχει διαψεύσει, κάποια απ' όσα έγραψε η Hurriyet φαίνεται πως έχουν ειπωθεί, σύμφωνα με τη μετάφραση του Ελεύθερου Τύπου, αν και με πολύ πιο ήπιο τρόπο απ' ότι τα περιέγραψε η τουρκική εφημερίδα.
Έτσι σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, που παραθέτει το κείμενο στα αγγλικά παρουσιάζοντας και την ελληνική μετάφραση, ο κ. Πάγκαλος είπε τα εξής:
«Στην επέτειο των σαράντα χρόνων από την επανάσταση του Καντάφι, προσκλήθηκα να παρακολουθήσω ομιλίες διάρκειας τεσσάρων ωρών στα αραβικά χωρίς μετάφραση… Δεν θέλω λοιπόν να μιλήσω στα ελληνικά εδώ, γιατί δεν θα με καταλαβαίνουν οι προσκεκλημένοι μας. Είχα επαφές με την ελληνική κοινότητα εδώ στην Κωνσταντινούπολη με διάφορους τρόπους (...) Η πρώτη φορά που αναμίχθηκα στα πολιτικά πράγματα της ελληνικής κοινότητας εδώ ήταν το 1996, όταν είχαν αρχίσει συζητήσεις για το καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Τότε είχα μάθει ότι υπήρχε ένα μυστικό διάταγμα το οποίο απαγόρευε στους Έλληνες πολίτες ή στους Τούρκους με ελληνική καταγωγή να αποκτούν ακίνητη περιουσία. Υπέβαλα αυτό το νόμο στους συναδέλφους μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες οι συζητήσεις (για το καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας) σταμάτησαν αμέσως γιατί ήταν νόμος διακρίσεων… απαράδεκτος για το ευρωπαϊκό σύστημα νομικών αρχών. Συζήτησα το θέμα όλα αυτά τα χρόνια μετά… Πιστεύω ότι τώρα η Τουρκία προοδεύει… Κάθε φορά που επισκέπτομαι την Κωνσταντινούπολη σχηματίζω και μια διαφορετική εντύπωση. Η εντύπωση που σχημάτισα αυτή τη φορά είναι ότι αποπνέει αισιοδοξία και μια κάποια αυτοπεποίθηση. Κάτι εντελώς καινούργιο. Αυτά είναι μια πολύ καλή αίσθηση που δείχνει ότι η χώρα περνάει μια καλή φάση. Ας το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Γιατί πολλά προβλήματα δεν οφείλονται σε υπαρκτά εμπόδια τα οποία δεν είναι δυνατόν να ξεπεραστούν, αλλά πηγάζουν από την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Όπως ίσως γνωρίζετε, στην Ελλάδα, αυτή την περίοδο ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Επικρατεί πολλή απαισιοδοξία και η απαισιοδοξία είναι κακή (…) Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του δημόσιου τομέα. Επί χρόνια αποφεύγαμε να τα θίξουμε. Ήταν ένας βολικός τρόπος να ζούμε, αλλά ταυτόχρονα και τεμπέλικος και τώρα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε (…) Ελπίζω το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας να είναι θετικό (…) Όταν η Εθνική Τράπεζα αγόρασε τη Finansbank, ορισμένοι κύκλοι στην Αθήνα έκαναν λόγο για την «Εθνική πατάτα». Τώρα η Finansbank, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί τμήμα της Εθνικής Τράπεζας, είναι μια από τις πιο επιτυχημένες τράπεζες. Και τώρα όσοι επέκριναν τη συμφωνία μπορούν να δουν πόσο λάθος έκαναν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: