Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Είστε έτοιμοι να του χαρίσετε ένα αδερφάκι;


Συνήθως ένα περίπου χρόνο μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού, τα περισσότερα ζευγάρια σκέφτονται πλέον σοβαρά το αν θα προχωρήσουν στην απόκτηση ενός ακόμα παιδιού. Στην εποχή μας, η απόφαση για τα περισσότερα ζευγάρια να κάνουν παιδιά γίνεται κατόπιν ώριμης σκέψης και βάσει όλων
Είστε έτοιμοι να του χαρίσετε ένα αδερφάκι;
των συνθηκών, που επικρατούν στη δεδομένη χρονική στιγμή στη ζωή τους.
Αυτό που βασικά θα ήταν καλό να έχετε υπόψη σας σε τέτοια πολύ σοβαρά ζητήματα, όπως είναι το να φέρει κανείς μία καινούρια ζωή στον κόσμο, είναι οτι βασικό ρόλο παίζει τι θέλει ο καθένας, και όχι τα «πρέπει» του κόσμου!
Μόνο εσείς και ο σύντροφός σας είστε οι πλέον κατάλληλοι να αποφασίσετε, είτε για το αν θα κάνετε παιδί, είτε για το αν θα προσθέσετε ακόμα ένα στην οικογένειά σας.
Τα σύγχρονα ζευγάρια εξετάζουν τις παραμέτρους που τα απασχολούν, όπως την ηλικία τους, τα οικονομικά τους, του στόχους που έχει θέσει ο καθένας στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, ή ακόμα και το αν ο χώρος που διαθέτει κάθε οικογένεια για τα μέλη της είναι επαρκής.
Όσο και αν ακούτε από το στόμα των μεγαλύτερων συνήθως ανθρώπων, ότι καλό θα είναι τα παιδιά σας να μην έχουν μεγάλη διαφορά ηλικίας, εμείς θα σας πούμε ότι ιδανική διαφορά ηλικίας δεν υπάρχει, αλλά υπάρχει το «ιδανικό», όπως το έχει σκεφτεί προσωπικά ο καθένας από εμάς. Και αυτό θα εξαρτηθεί καθαρά από τις περιστάσεις και την ιδιοσυγκρασία σας.
Εμείς, σε μία προσπάθεια, να βάλουμε λίγο τη σκέψη σας σε μία τάξη, παραθέτουμε τα υπέρ και τα κατά σε κάθε… ηλικιακή διαφορά των παιδιών.
Μωρά με μικρή διαφορά ηλικίας. Η φροντίδα για ένα βρέφος, ενώ είστε ξανά έγκυος, σίγουρα είναι εξοντωτική, και τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο κουραστικά όταν γεννήσετε, μια και θα πρέπει να μοιράζετε ισομερώς την αγάπη και τη φροντίδα σας. Ειδικά, αν έχετε επιλέξει να θηλάσετε, οι νύχτες σας, μπορεί να γίνουν μέρες, με τις μέρες να μην αφήνουν περιθώρια ξεκούρασης! Επιπλέον, αν η διαφορά είναι στο χρόνο περίπου, θα χρειαστεί τελικά να αγοράσετε και… διπλά αξεσουάρ (καρότσι, ριλάξ, κούνια, καθισματάκι αυτοκινήτου κλπ). Ωστόσο, υπάρχουν και τα οφέλη, όπως λιγότερη ζήλια από το πρωτότοκο, ενώ τα δυο σας παιδάκια όσο μεγαλώνουν, ειδικά αν είναι του ίδιου φύλου, μπορεί να εξελιχθούν σε αχώριστο ζευγαράκι.
Κλασική επιλογή, διαφοράς δύο-τριών ετών: Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη ηλικιακή διαφορά μεταξύ αδερφών. Συνήθως, επειδή διευκολύνει πολύ τους γονείς από άποψης καλύτερης διαχείρισης του χρόνου τους, μια και όταν έρχεται το δεύτερο παιδί, το πρώτο έχει ξεφύγει από το επίπεδο του… μωρού και μπαίνει σιγά σιγά στη νηπιακή ηλικία. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα αυτής της επιλογής, είναι ότι παρατηρείται πολύ μεγαλύτερη ζήλια από το πρωτότοκα έναντι των επόμενων παιδιών!
Παιδιά με διαφορά ηλικίας μεγαλύτερη των πέντε ετών: Εδώ το μεγάλο ζόρισμα το δέχονται οι γονείς, επειδή τόσο καιρό είχαν… ξεμάθει από μωρά! Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ότι θα αντιμετωπίσετε δυσκολίες στο να ανταποκριθείτε άμεσα στις διαφορετικές τους ανάγκες. Ωστόσο, το μεγαλύτερο παιδί σας θα έχει μεγαλύτερη κατανόηση και θα μπορεί να σας προσφέρει πραγματική βοήθεια και σεις θα απολαύσετε τη χαρά να μεγαλώνεται ξανά ένα μωράκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: