Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Στο έλεος των χάκερ οι ΔΕΚΟ


Δεν είναι λίγες οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινή ωφελείας οι γνωστές σε όλους μας ΔΕΚΟ, οι οποίες διαθέτουν ή συντηρούν ζωτικές υποδομές και δίκτυα για τις κοινωνίες, που βρέθηκαν στο στόχαστρο διαφόρων χάκερ σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Σύμφωνα με μια νέα έκθεση της εταιρείας κυβερνο-ασφάλειας McAfee, οι χάκερ πλέον χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο διαδικτυακές δομές, προκειμένου να «επιτεθούν» σε τέτοιες επιχειρήσεις.
Στο έλεος των χάκερ οι ΔΕΚΟ
Αναλυτικό ρεπορτάζ του BBC, αποκάλυψε πως η έκθεση, βασίζεται στις δειγματοληπτικές απαντήσεις 200 διευθυντικών στελεχών τέτοιων εταιρειών από 14 χώρες. Τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου καθησυχαστικά καθώς αποκαλύπτεται ότι οκτώ στις δέκα ΔΕΚΟ (πετρελαίου-αερίου, ηλεκτρισμού, ύδρευσης κ.ά.) έχουν δεχθεί «επιθέσεις» από χάκερ, επιθέσεις που στόχευαν τα κρίσιμα συστήματά τους, και αυτά μόνο κατά τη διάρκεια του 2010. Σύμφωνα με την έρευνα, η τάση που καταγράφεται είναι αυξητική, καθώς το 2009 μόνο οι μισοί εκπρόσωποι τέτοιων εταιρειών είχαν δηλώσει ότι είχαν υποστεί ανάλογες επιθέσεις.
Ως η πιο πιθανή πηγή επιθέσεων αντιμετωπίζεται η Κίνα, ενώ ακολουθούν η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Η συνηθέστερη μέθοδος επίθεσης είναι μέσω ενός δικτύου ηλεκτρικών υπολογιστών, που ελέγχουν από μακριά οι χάκερ και το οποίο "κατακλύζει" τα διασυνδεμένα στο Ίντερνετ υπολογιστικά δίκτυα των εταιρειών-στόχων. Πάντως, η έκθεση εκτιμά ότι, συνήθως, αν και μια τέτοια επίθεση μπορεί να "ρίξει" τον διαδικτυακό τόπο μιας επιχείρησης κοινής ωφέλειας ή το εσωτερικό εταιρικό δίκτυό της, δύσκολα -αλλά όχι απίθανο- θα μπορούσε να πετύχει την κατάρρευση του ζωτικού δικτύου παραγωγής-διανομής της επιχείρησης, π.χ. σταματώντας την παροχή αερίου, ρεύματος ή νερού.
Παρόλα αυτά, οι ερευνητές δεν αποκλείουν την πιθανότητα, στο κοντινό μέλλον, οι κυβερνο-επιθέσεις να γίνουν πιο επικίνδυνες με στόχο την μεγαλύτερη οικονομική αλλά και κοινωνική ζημιά. Τα τρία τέταρτα των στελεχών των ΔΕΚΟ, που ρωτήθηκαν σχετικά, εκτίμησαν ότι μέσα στην επόμενη διετία θα μπορούσε μια επίθεση χάκερ να προκαλέσει σοβαρή διακοπή της παρεχόμενης υπηρεσίας για τουλάχιστον 24 ώρες, καθώς επίσης τραυματισμό ή απώλεια ζωών.
Το πιο γνωστό παράδειγμα επίθεσης σε ζωτικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις από χάκερ, είναι αυτό του διάσημου πλέον ιού Stuxnet, που «μόλυνε» τις πυρηνικές μονάδες του Ιράν. Οι ερευνητές της McAfee βρήκαν ίχνη του ίδιου ιού σε εγκαταστάσεις και άλλων χωρών, σε ποσοστό περίπου 40%, όπου όμως δεν φαίνεται να αποσκοπούσε στην πρόκληση βλάβης.
«Όμως το γεγονός ότι, ο ιός, ήταν τόσο ευρέως εξαπλωμένος και μπορούσε να είχε προκαλέσει βλάβη στα συστήματα, αν είχε σχεδιαστεί διαφορετικά, είναι πολύ-πολύ ανησυχητικό, αν κανείς ανησυχεί για κυβερνο-επιθέσεις από εχθρικά κράτη ή για απόπειρες εκβιασμού από καλά οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες», δήλωσε ο Στιούαρτ Μπέικερ, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζ. Μπους και ένας εκ των συντακτών της έκθεσης της McAfee.
Σε όλο τον κόσμο, πλέον, οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες αρχίζουν να συνειδητοποιούν τον αυξανόμενο κίνδυνο για τις ζωτικές υποδομές τους, ο οποίος προέρχεται από το κυβερνοδιάστημα, και αρχίζουν να λαμβάνουν αυξημένα μέτρα προστασίας, πριν συμβεί το χειρότερο σενάριο.
Όπως είναι φυσικό η συγκεκριμένη έρευνα μας χτύπησε κάποια «καμπανάκια». Αν όλα αυτά συμβαίνουν σε πολύ καλά οργανωμένα κράτη, των οποίων οι ΔΕΚΟ έχουν πολύ σωστά δομημένα αλλά και επανδρωμένα τμήματα μηχανογράφησης, αν δέχονται επιθέσεις δημόσιες εταιρείες χωρών οι οποίες προκαλούν αλλά και επεξεργάζονται τέτοιου είδους έρευνες προκειμένου να έχουν τα ανάλογα στοιχεία για να ξέρουν τι πρέπει να αντιμετωπίσουν, τι να υποθέσουμε για τις δικές μας ΔΕΚΟ;
Ζούμε σε μια χώρα η οποία προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα σε διάφορα επίπεδα, με έναν δημόσιο τομέα τον οποίο τα τελευταία 35 χρόνια οι κυβερνώντες τον είχαν μετατρέψει σε κομματικό μηχανισμό, μέσα από τις αλόγιστες προσλήψεις ασχέτως προσόντων, με τμήματα μηχανοργάνωσης που είτε υπολειτουργούν είτε είναι υποστελεχωμένα, και με ένα Μνημόνιο το οποίο καθορίζει το που θα ξοδευτεί και το τελευταίο ευρώ, που να βρεθούν πόροι για τέτοιου είδους θέματα, τι πρέπει να υποθέσουμε;
Το μόνο που ελπίζουμε, είναι οι αρμόδιοι να διαβάσουν αυτές τις πέντε αράδες και να ψάξουν να ενημερωθούν για την συγκεκριμένη έρευνα, η οποία προφανώς θα τους δώσει κάποια στοιχεία παραπάνω για το τι συμβαίνει, θα τους δώσει την ευκαιρία να είναι τουλάχιστον προετοιμασμένοι για το τι μπορεί να αντιμετωπίσουν, για να μην βρεθούμε όλοι μαζί ακόμη μία φορά προ εκπλήξεως. Όπως έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας τους οποίους πυκνά συχνά επικαλούμαστε, «το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: