Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Ξεκινά η... αξιοποίηση


Η χθεσινή άτυπη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων είχε σαν κύριο θέμα τις πωλήσεις επιχειρήσεων του Δημοσίου, την πρώτη επαφή του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τη γαλλική εταιρεία ιπποδρομιών PMU και τη συνάντηση του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας με τον ειδικό γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων Γιώργο Χριστοδουλάκη.
Ξεκινά η... αξιοποίηση
Το πλαίσιο βάσει του οποίου θα προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις είχε ουσιαστικά επικυρωθεί στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής, παρόλα αυτά εξετάσθηκε εκτενώς στην άτυπη συνεδρίαση της Διυπουργικής με τους υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Εργασίας Λούκα Κατσέλη και Επικρατείας Χάρη Παμπούκη.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» οι 4 πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης θα είναι οι αλόλουθες:
1. Ιπποδρομίες. Η γαλλική εταιρεία ιπποδρομιών Paris Mutuel Urbain, που ήδη συμμετέχει στο ελληνικό ιπποδρομιακό στοίχημα, εκδήλωσε -σύμφωνα με πληροφορίες- το ενδιαφέρον της για τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ) στη χθεσινή πρώτη συνάντηση στελεχών της με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, παρουσία των ειδικών γραμματέων Αποκρατικοποιήσεων και ΔΕΚΟ, κυρίων Χριστοδουλάκη και Κυριακού.
Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής προβλέπει την αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ μέσα στο 2012, αφού προηγηθεί η αναδιοργάνωσή του.
Στελέχη της PMU, με ετήσιο τζίρο 9,5 δισ. ευρώ, βρίσκονται στην Αθήνα για δεύτερη φορά, ενώ προ ημερών επισκέφθηκαν και τις εγκαταστάσεις του ΟΔΙΕ αξίας άνω των 230 εκατ. ευρώ, για την απόκτηση των οποίων φέρονται να έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον δεδομένου ότι πρόκειται για τις πιο σύγχρονες στην Ευρώπη.
Ακόμα παραμένει ασαφές τι ακριβώς θα περιλαμβάνει ο προς αξιοποίηση ΟΔΙΕ, καθώς σε αυτόν θα περάσουν και άδειες λειτουργίας τυχερών παιχνιδιών. Οπως ασαφές είναι σε τι αφορά το ενδιαφέρον της PMU, δηλαδή στον ιππόδρομο, στα στοιχήματα ή και στα δύο μαζί.
2. Φυσικό αέριο. Η έναρξη γίνεται με τη μελέτη, που θα είναι έτοιμη μετά το Πάσχα, σχετικά με το αν είναι βέλτιστο ή όχι να αποσχιστεί ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) από τη μητρική ΔΕΠΑ. Η προκήρυξη θα γίνει μέσα στο 2011 και αφορά την πώληση του 31% των μετοχών της ΔΕΠΑ από το 65% που διαθέτει το Δημόσιο.
Το ζητούμενο της μελέτης, που έχουν αναλάβει οι τράπεζες Alpha Bank, Ν. Μ. Rothschild & Sons LTD και UBS Limited και το δικηγορικό γραφείο Κουταλίδη, είναι αν η ΔΕΠΑ θα πωληθεί ξεχωριστά ή αν θα πωληθεί μαζί με τον ΔΕΣΦΑ ή αν ο ΔΕΣΦΑ θα μείνει στο Δημόσιο, αν η πώληση της ΔΕΠΑ θα γίνει μέσω εισαγωγής στο Χρηματιστήριο ή απευθείας, καθώς και αν θα υπάρξει πλήρης διαχωρισμός της ΔΕΠΑ από όλες τις θυγατρικές (ΔΕΣΦΑ που έχει το 100%, ΕΠΑ Αττικής 51%, ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, ΕΠΑ Θεσσαλίας).
Εκκρεμεί δε η επίλυση τριών σημαντικών ζητημάτων:
- η διεκδίκηση του δικαιώματος προαίρεσης που έχει η ΔΕΗ για το 30% των μετοχών της ΔΕΠΑ από το ελληνικό Δημόσιο ή η αποζημίωσή της από το Δημόσιο καθώς η κοινοτική νομοθεσία απαγορεύει την απόκτηση ποσοστών εταιρειών φυσικού αερίου από ηλεκτρικές εταιρείες που έχουν το μονοπώλιο στην αγορά,
- αν τα ΕΛΠΕ θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το επιπλέον 35% των μετοχών της ΔΕΠΑ,
- η διασφάλιση των συμβάσεων με μεγάλους καταναλωτές, κυρίως ηλεκτροπαραγωγούς, καθώς η ΔΕΠΑ επιμένει σε συμβάσεις διάρκειας μεγαλύτερης της 3ετίας ή 4ετίας και η ΔΕΗ τις αρνείται.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2010 η ΔΕΠΑ πέτυχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ιστορία της, με κέρδη 90,8 εκατ. ευρώ (αύξηση περίπου 49,6% σε σύγκριση με τα 60,7 εκατ. του 2009).
3. ΟΤΕ. Στην περίπτωση του ΟΤΕ, για τον οποίο συζητείται η πώληση ενός ποσοστού 10-12% μέσα στο 2011, το ελληνικό Δημόσιο έχει τον πρώτο λόγο, καθώς έχει το δικαίωμα να υποχρεώσει την εταιρεία που ήδη κατέχει ποσοστό στην επιχείρηση (put option), δηλαδή την Deutshe Telekom, να αγοράσει το προς πώληση ποσοστό και όχι το αντίθετο όπως διευκρίνιζε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.
4. Τράπεζες. Μπορεί από το 2012 να ξεκινούν οι πωλήσεις των τραπεζών, αλλά το μεγάλο ενδιαφέρον της τρόικας για τις τράπεζες έφερε στην Αθήνα ειδικό κλιμάκιο, το οποίο χθες συναντήθηκε με τον ειδικό γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων. Την πώληση του 100% του εμπορικού τμήματος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων μέσα στο 2012, καθώς και τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (μέχρι 44%, μαζί με το 10% των ΕΛΤΑ) το 2013 και στην Αγροτική μέχρι το 2015 προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.
Η χθεσινή Διυπουργική συζήτησε μεταξύ άλλων και την πορεία του Ελληνικού, που κατά την κυβέρνηση θα είναι από τα πρώτα επενδυτικά έργα, καθώς και ευρύτερα το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων και εκποίησης των ακινήτων του Δημοσίου, καθώς προσδοκούν έσοδα 2-4 δισ. ευρώ φέτος, 10-13 δισ. τη διετία 2012 -2013 και συνολικά 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: