Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Ξεκινώντας τη στερεά τροφή


Όλες οι μητέρες αναρωτιούνται πότε είναι ο κατάλληλος καιρός, για να ξεκινήσουν να δίνουν στο μωρό τους στερεά τροφή και να μην περιορίζονται μόνο στο γάλα. Συνήθως, η κατάλληλη ηλικία είναι γύρω στους 4 -6 μήνες από τη γέννηση του παιδιού, αλλά, όπως όλα, και αυτό εξαρτάται από το
Ξεκινώντας τη στερεά τροφή
ίδιο το παιδί.
Όταν, λοιπόν, αποφασίσετε ότι θα ξεκινήσετε μια τέτοια αλλαγή στη διατροφή του, μην το κάνετε απότομα αλλά σταδιακά. Κάντε την αρχή με δημητριακά ρυζιού, τα οποία δεν περιέχουν γλουτένη και είναι από τα λιγότερο αλλεργιογόνα τρόφιμα.
Ταΐστε κανονικά το μωρό με γάλα και κατόπιν δώστε του μια με δύο κουταλίτσες από τα δημητριακά αυτά, αφού πρώτα τα έχετε εμποτίσει με γάλα. Για αρχή βάλτε μικρή ποσότητα. Για να ταΐσετε το παιδί, χρησιμοποιήστε κουτάλι κατάλληλο για αυτή την ηλικία (πλαστικό και μαλακό) και όχι αυτό που έχετε στο σπίτι και χρησιμοποιείτε και εσείς. Αυτή η κίνηση είναι απαραίτητη, για να αποφευχθούν οι τραυματισμοί των ούλων του μωρού.
Εάν το παιδάκι σας δεν φαίνεται να ενθουσιάζεται με τη νέα κατάσταση, απλά αφήστε το να μυρίσει τα δημητριακά, να τα γευτεί με την άκρη της γλωσσίτσας του και περιμένετε μέχρι να είναι έτοιμο για το μεγάλο βήμα. Μην αναμιγνύετε και εισάγετε τη στέρεα τροφή μέσα στο μπιμπερό με το γάλα του. Ακολουθώντας αυτό το «δρόμο», δεν θα μπορέσει να μάθει ότι η στέρεα τροφή καταναλώνεται με άλλο τρόπο από αυτόν, που έχει μάθει έως σήμερα και θα δυσκολευτείτε περισσότερο να το εκπαιδεύσετε αργότερα.
Η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να ξεκινήσει σε μια περίοδο, που το μωρό είναι ταλαιπωρημένο ή έχει «γκρίνιες». Στην αρχή, δεν θα μπορεί να φάει πολύ από τα δημητριακά, αλλά αν του δώσετε χρόνο θα συνηθίσει. Έτσι, αν ξεκινήσετε με την εισαγωγή των δημητριακών στο τέλος ενός γεύματος, σταδιακά θα μπορέσετε να ακολουθείτε αυτή την τακτική σε όλα τα γεύματα της ημέρας του παιδιού σας.
Όταν συνηθίσει πλέον τον καινούργιο τρόπο σίτισης, θα είναι έτοιμο και για μερικές κουταλιές δημητριακών ακόμη, ενώ βαθμιαία μπορείτε να αυξήσετε την πυκνότητα των δημητριακών σε σχέση με το γάλα που περιέχεται στο κουτάλι. Επίσης, θα μπορείτε να προσθέσετε σιγά σιγά και άλλες τροφές, εμπλουτίζοντας τη δίαιτά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: