Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Συνδέονται οι σεισμοί Ιαπωνίας και Κρήτης;


Οι σεισμοί Ιαπωνίας και Αιγαίου ίσως συνδέονται, ανέφερε, σήμερα, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας, Κων. Μακρόπουλος,
Συνδέονται οι σεισμοί Ιαπωνίας και Κρήτης;
Για την αλληλουχία του σεισμού που συγκλόνισε τη Φουκουσίμα και αυτού του νοτίου Αιγαίου μίλησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας, Κων. Μακρόπουλος, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι δύο δονήσεις να συνδέονται.
«Το είχαμε πει από την αρχή. Τέτοιοι τεράστιοι σεισμοί όπως της Ιαπωνίας επιταχύνουν την εκδήλωση κάποιων ρηγμάτων που είναι έτοιμα να εκδηλωθούν. Είναι σαν ένα ποτήρι που είναι έτοιμο να ξεχειλίσει και άμα το κουνάς χύνεται», τόνισε.
Όπως είπε ο καθηγητής, τέτοιος σεισμός σαν τον σημερινό είχε τρία χρόνια να εκδηλωθεί και προσδιόρισε το εστιακό του βάθος στα 50 χιλιόμετρα, για αυτό έγινε και αισθητός σε τόσο μεγάλη έκταση.
Περιμένουν σεισμό σε άλλο σημείο
Ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ ανέφερε πως οι σεισμολόγοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να γίνει σεισμός σε άλλο σημείο της Ελλάδας και όχι στην Κρήτη, χωρίς όμως να προσδιορίσει το σημείο.
 
Το χρονικό
Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καρπάθου και Κρήτης. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε ολόκληρη την Κρήτη και στο σύνολο των νησιών του νοτίου Αιγαίου.

To επίκεντρο εντοπίστηκε στα 360 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας, 55 χιλιόμετρα δυτικά της Καρπάθου και 94 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αγίου Νικολάου. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 80 χιλιόμετρα σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Κέντρου.
Να σημειωθεί ότι η δόνηση διήρκεσε αρκετή ώρα, περίπου 30 δευτερόλεπτα και οι κάτοικοι πετάχτηκαν έντρομοι από τα σπίτια τους.
Σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαμε με τις αρχές τόσο στην Κάρπαθο, όσο στην Κάσο και τη Σητεία, δεν έχουν καταγραφεί ζημιές ή τραυματισμοί. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τζαμαρίες στην περιοχή του Μασταμπά στο Ηράκλειο έχουν σπάσει, ενώ σε διάφορες περιοχές έχουν ξεκολλήσει και σοβάδες.
Λίγα λεπτά μετά τον σεισμό σημειώθηκε και δεύτερη δόνηση, η οποία σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Ινστιτούτο ήταν της έντασης των 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Το Newstoday.gr επικοινώνησε για περισσότερες πληροφορίες με το γεωδυναμικό ινστιτούτο της Αθήνας. Ακούστε τι μας είπε ο σεισμολόγος βάρδιας:

Αισθητός σε όλα τα Δωδεκάνησα ο σεισμός
Ιδιαίτερα αισθητός έγινε ο σεισμός και στη Ρόδο, όπως και σε όλα τα νησιά των Δωδεκανήσων. Φυσικά οι κάτοικοι αναστατώθηκαν και βγήκαν έξω από τα σπίτια τους όμως δεν προκλήθηκαν καταστροφές.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιγραφές που αναφέρουν ότι τα φώτα του ταβανιού «χόρευαν», αντικείμενα από βιβλιοθήκες και ράφια έπεφταν, ενώ μετακινήθηκαν ακόμα και ηλεκτρικές συσκευές!

Έντρομοι οι γονείς πήραν τα παιδιά τους και απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, παραμένοντας στους δρόμους για αρκετή ώρα. Όσοι βρίσκονταν σε καφετέριες και στα καταστήματα κοντά στην παραλία στα Πηγάδια, απομακρύνθηκαν αμέσως.
Με δηλώσεις του ο δήμαρχος Καρπάθου, Μιχάλης Χανιώτης, τόνισε ότι ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και προκάλεσε πανικό στους κατοίκους ιδιαίτερα της Ολύμπου. Στις ορεινές κοινότητες του νησιού επικράτησε αναστάτωση καθώς οι κάτοικοι είχαν πολλά χρόνια να νιώσουν τόσο δυνατό σεισμό.
Δονήθηκε και το Κάιρο
Μέχρι στο Κάιρο, μία πόλη που δεν είναι συνηθισμένη σε σεισμούς, έγινε αισθητή η δόνηση. Κάποιοι κάτοικοι βγήκαν αμέσως στους δρόμους, χωρίς ανησυχία, καθώς σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δεν υπήρξαν ζημιές. Για το γεγονός έκανε ειδική αναφορά και η αιγυπτιακή τηλεόραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: