Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

«Στα σχοινιά» το ΠΑΣΟΚ


Έντονες ήταν οι αντιδράσεις υπουργών στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο. «Αντάρτες», ήταν οι Λ. Κατσέλη, Ε. Βενιζέλος, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Α. Διαμαντοπούλου, Χ. Παπουτσής και Τίνα Μπιρμπίλη. Σημεία τριβής ήταν το έλλειμμα αλλά και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, δυο θέματα «φωτιά» για την κυβέρνηση όπου κάθε διαφωνία συνεπάγεται με μομφή στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου.
«Στα σχοινιά» το ΠΑΣΟΚ
Οι αντιδράσεις
Μάλιστα στο υπουργικό υπήρξαν και αντιδράσεις από υπουργούς με πρωταγωνιστή τη Λούκα Κατσέλη η οποία πήρε το λόγο και είπε πως η ύφεση θα είναι πολύ μεγαλύτερη του 3%.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε μια φράση που πρόκειται να συζητηθεί λέγοντας ότι : «Πρέπει να πούμε την αλήθεια»
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι, Τ. Μπιρμπίλη, Χ. Παπουτσής και Μ. Ξενογιαννακοπούλου εξέφρασαν έντονες διαφωνίες για το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.
Ανάμεσα στους διαφωνούντες υπουργούς ήταν και η Άννα Διαμαντοπούλου η οποία ανέφερε πως «οι δυσκολίες δεν έχουν τελειώσει». Η Άννα Διαμαντοπούλου πάντως κράτησε χαμηλά τους τόνους αν και είναι γνωστές οι διαφωνίες της, με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου.
 
Οι θέσεις Παπανδρέου
Τη στιγμή που ολόκληρος ο ελληνικός λαός περίμενε να ακούσει κάτι καινούργιο για τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Σχεδιασμού, ο πρωθυπουργός προτίμησε να βγάλει έναν γενικό, θολό και αόριστο λόγο στο υπουργικό συμβούλιο, έναν λόγο που μάλλον είχε απολογιστικό χαρακτήρα.
Ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για μια χώρα που ξεπερνάει με αργά αλλά σταθερά βήματα την δημοσιονομική κρίση και αναφέρθηκε σε έναν χάρτη με 4 τομείς, με βάσει τους οποίους επιτυγχάνεται το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα που έχει σαν στόχο οι υπηρεσίες, να είναι δίπλα στον πολίτη.
Τους στόχους μας θα τους πετύχουμε με μεγάλες αλλαγές, όπως η ριζική αλλαγή του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας.
Η χώρα χρειάζεται αποφάσεις και αλλαγές τώρα, και εμείς δίνουμε μία μάχη για το μέλλον, μια μάχη, την οποία θα συνεχίσουμε να δίνουμε μέχρι το τέλος της θητείας παρά τις αντιστάσεις που αντιμετωπίζουμε είπε ο πρωθυπουργός, αποκλείοντας εν μέρει τα σενάρια των πρόωρων εκλογών.
Σ' αυτό το σχεδιασμό εντάσσεται και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και οι μετοχοποιήσεις. Επιδιώκουμε, τόνισε, την προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες δημιουργούν ισχυρές οικονομικές συμμαχίες σε διεθνές επίπεδο. Όλα αυτά θα γίνουν με βάση την πραγματική αποτίμηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας ενώ ξεκαθάρισε ότι οι στρατηγικοί τομείς θα ελέγχονται από το δημόσιο, με τρόπο που θα επιτρέπει να γίνεται ο συνολικός αναπτυξιακός σχεδιασμός. Και όλα αυτά, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, θα γίνουν με πλήρη διαφάνεια.
 Εν συνεχεία ο Γ. Παπανδρέου τόνισε «κατανοούμε τα προβλήματα και πρέπει να σεβαστούμε τις επιθυμίες των πολιτών», ενώ αφήνοντας σαφείς αιχμές προς όλες τις κατευθύνσεις, ανέφερε πως η βία και η ανομία δεν έχουν θέσει στην χώρα.
Σχετικά με το δημόσιο, τόνισε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή ένας νέος Καλλικράτης, ενώ θα εφαρμοστεί η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων παντού μέσα στη δημόσια διοίκηση. Επίσης θα εφαρμοστεί η κινητικότητα μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από τον έναν προς τον άλλο προκειμένου να αξιοποιούνται καλύτερα τα στελέχη.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι προωθούνται αλλαγές και στην Δικαιοσύνη η οποία σήμερα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ταχύτητας εκδίκασης των υποθέσεων. Παράλληλα, τόνισε, θα προωθηθεί και η αλλαγή του εκλογική νόμου.
 Ο πρωθυπουργός μίλησε για όλα όσα, κατά την άποψη του θετικά, έχει πετύχει αυτή η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας μια μεγάλη λίστα με τα νομοσχέδια που έχουν περάσει αυτούς τους 18 μήνες διακυβέρνησης της χώρας, νομοσχέδια που έχουν αλλάξει την καθημερινότητά μας. Υποστήριξε πως η συμφωνία για την οικονομική στήριξη αποτελεί τα θεμέλια πάνω στα οποία είχαν την ευκαιρία να ξεκινήσουν το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.
Όλες αυτές οι αλλαγές, υπογράμμισε, θα προωθηθούν σύντομα και αυτός είναι ο τρόπος για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Είμαστε σε ευθεία σύγκρουση με κάθε κατεστημένο που επιμένει να μην αλλάξει τίποτα. Βάζουμε τάξη στα δημόσια οικονομικά και δημιουργούμε ένα κράτος που θα χρηματοδοτείται με τις δικές του δυνάμεις.
Στόχος της κυβέρνησης είναι αναδιάρθρωση της χώρας και όχι του κράτους, είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε πως μετά το Πάσχα αυτός ο νέος «χάρτης» οδηγός θα είναι ολοκληρωμένος και θα αποτελέσει όχημα για την κυβέρνηση, ένα όχημα για να συνεχίσει το πατριωτικό της καθήκον.
Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην εξέλιξη των δαπανών και των εσόδων του δημοσίου. Το 2009, τόνισε, οι δαπάνες του Δημοσίου έφθασαν στο 53% του ΑΕΠ και η προσπάθεια που καταβάλλεται, μέσω του "οδικού χάρτη", είναι να έχουν μειωθεί το 2015 στο 44% όπως ήταν το 2003, που είναι και ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τα έσοδα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, βρέθηκαν στο 38% του ΑΕΠ και επιδιώκεται το 2015 να φτάσουν στο 43% του ΑΕΠ που ήταν το επίπεδο του 2000.
Ο "οδικός χάρτης" είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα για να βγει από τα σημερινά προβλήματα. Ο δρόμος που προτείνεται από ορισμένους άλλους, τόνισε, οδηγεί στην απομόνωση και στην πτώχευση και γι΄αυτό τον απορρίπτουμε.
Πάμε να αλλάξουμε τη χώρα χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος, τόνισε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι το ξεκίνημα έγινε και τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας ακόμα καλύτερης Ελλάδας. 
Τέλος δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τις «φωνές που αντιδρούν στην υλοποίηση αυτού του πρωτόγνωρου προγράμματος αλλαγών, «φωνές» που όπως είπε δεν έχουν πρόταση, παρά μόνο αντιδρούν.
Παρόλα αυτά και με βάσει τις αναφορές του πρωθυπουργού σε όλα όσα έχουν γίνει αυτούς τους 18 μήνες, γενάται η εντύπωση πως όλα όσα βλέπεις γύρω σου, απλά δεν συμβαίνουν, πως πολύ απλά βιώνεις την δική σου ατομική εικονική πραγματικότητα.
Δεν υπάρχει πρόβλημα με τα φάρμακα και τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν απεργούν οι συμβασιούχοι, δεν έχει ουρές στο ΙΚΑ, δεν κινδυνεύουν με αναστολή λειτουργίας 2 νοσοκομεία, δεν αντιδρούν επαγγελματικές ομάδες, δεν απεργούν οι πανεπιστημιακοί, δεν απεργούν τα ΜΜΕ, δεν αντιδρούν οι δάσκαλοι, δεν απεργούν οι Δημόσιοι υπάλληλοι, δεν έχουν μπει λουκέτα στην αγορά, δεν έχουμε 750.000 ανέργους από τον ενεργό πληθυσμό της χώρας και πόσα άλλα ακόμη που δεν μπορούμε να θυμηθούμε.
Με βάσει τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, κάποιος που δεν είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, ακούγοντάς τον, θα πίστευε πως η Ελλάδα μέσα σε 18 μήνες έχει μετατραπεί σε έναν επίγειο παράδεισο και πως τίποτα δεν συμβαίνει γύρω μας.
Θα προσγειωθεί στην ωμή πραγματικότητα, ωστόσο, αν παρακολουθήσει όλα όσα θα ειπωθούν στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, στις 13:00, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που θα εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους.
Σημειολογικά πάντως θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σαν σήμερα είναι η επέτειος της βύθισης του "Τιτανικού", λέτε η επιλογή της σημερινής ημερομηνίας να αποτελεί ένα μήνυμα  στο υποσυνείδητο μας; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: