Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

«Μα γιατί το τραγούδι να 'ναι λυπητερό;» Ο σπουδαίος τραγουδοποιός Νίκος Παπάζογλου "έφυγε" σήμερα από τη ζωή μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο


Τέτοιες μέρες που ζούμε η χώρα μας δεν αντέχει να χάνει ανθρώπους που δίνουν έμπνευση και με τα έργα τους βοηθούν την «κάθαρση» της ψυχής μας. Τέτοιος καλλιτέχνης ήταν ο Νίκος Παπάζογλου. Λίγες μέρες μετά από τον χαμό του φίλου και παλιού του συνεργάτη, Μανώλη Ρασούλη, ο Νίκος Παπάζογλου άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 63 ετών.
«Μα γιατί το τραγούδι να 'ναι λυπητερό;»
Ο γνωστός μουσικός νοσηλευόταν στο Διαβαλκανικό Κέντρο από όπου πήρε εξιτήριο πριν από λίγες ημέρες και επέστρεψε στο σπίτι του σε ένα μεγάλο κτήμα κάπου ανάμεσα στο Πανόραμα και τη Θέρμη, που ζούσε με τη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά.
Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού άβγαλε επίσημη ανακοίνωση - συλλυπητήριομήνυμα για το θάνατο του Νίκου Παπάζογλου:
"Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του Νίκου Παπάζογλου. Η επίδρασή του υπήρξε καθοριστική στην πορεία του ελληνικού τραγουδιού. Τα τραγούδια του Νίκου Παπάζογλου και η φωνή του αποτελούν πολύτιμο θησαυρό της μουσικής μας κληρονομιάς και ειδοποιό στοιχείο της μουσικής μας ψυχοσύνθεσης. Εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του".
Η κηδεία του Νίκου Παπάζογλου θα γίνει αύριο, Δευτέρα, στις 16:00, από τον Ιερό Ναό του Αγ. Θεράποντα, της Τούμπας, της γειτονιάς όπου γεννήθηκε και έκανε τα πρώτα του βήματα στη μουσική.
«Τραγούδια που σου γλυκαίνουν το αυτί»
Γεννημένος στις στις 20 Μαρτίου του 1948 εκεί, στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1960. Ήρεμος, στοχαστικός, ολιγαρκής, λιτός, ανοιχτόμυαλος και ευαίσθητος, επέλεξε να ζει όπως ακριβώς ήθελε: στους δικούς του ρυθμούς. Εξαιρετικά βαθιά φωνή, γνώριμη για το λυγμό της, χαρακτηριστική για το χρώμα της.
Το ταλέντο του ξεχείλιζε και δεν άργησε να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό. Αντικατέστησε τον Πασχάλη στους «Olympians, όταν ο τελευταίος έφυγε για να υπηρετήσει στον στρατό. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα, μετακομίζει στο Aachen της Δυτικής Γερμανίας (1972) με το συγκρότημά του «Ζηλωτής», προκειμένου να επιτύχουν κάτι σε σχέση με τη διεθνή αγορά. Έφτιαξαν έξι τραγούδια που ηχογραφήθηκαν στο Μιλάνο, τα οποία σήμερα υπάρχουν μόνο σε συλλογές φίλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: