Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Η ζωή μας ποδήλατο.


Μέσα σε μία πιεσμένη καθημερινότητα με άγχος, συνεχές τρέξιμο και ένταση, ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να κάνει κάτι διαφορετικό, να «σπάσει» λίγο αυτή τη μονοτονία και να δώσει μια νότα ξεγνοιασιάς. Πολλοί συμπολίτες μας λοιπόν, έχουν… πάρει τα ποδήλατα!
Μια βόλτα, μια μετακίνηση με το ποδήλατο έχει πολλά καλά, ειδικά τώρα που ανοίγει ο καιρός και το κάνει πιο εύκολο.
Αρχικά, από περιβαλλοντικής άποψης, μετακινείσαι χωρίς να επιβαρύνεις με ρύπους το περιβάλλον, που ήδη έχει αρχίσει να φτάνει στο έσχατο σημείο. Ο σεβασμός προς το περιβάλλον είναι δείγμα πολιτισμού - αυτό κάποια στιγμή θα πρέπει να μας απασχολήσει πιο εντατικά. Επίσης, είναι ένας τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων, από τη στιγμή που χρειάζεται να κάψεις μόνο θερμίδες και όχι αμόλυβδη. Γυμνάζεσαι. Γιατί να πάρεις το αυτοκίνητο να πας τρία στενά πιο κάτω απ΄το σπίτι σου και να μην πάρεις το ποδήλατο απ΄τη στιγμή που έχεις τη δυνατότητα?
Γιατι? Γιατί το πιο πιθανό είναι να περάσεις κάτω από τις ρόδες, κάποιου απ΄τους εκατοντάδες μανιασμένους οδηγούς. Κι εγώ οδηγός είμαι και τα βλέπω καθημερινά. Οι έρημοι οι ποδηλάτες πάνε τέρμα δεξιά, ακολουθώντας τον Κ.Ο.Κ., όσο πιο πιστά μπορούν και παρόλ΄αυτά ακούν τα εξ΄αμάξης … εκ των αυτοκινήτων. Οι οδηγοί λες και το κάνουν επίτηδες, περνάνε ξυστά δίπλα τους και τους ξυρίζουν τις γάμπες! Γεγονός που καθιστά δύσκολη τη βόλτα του δίτροχου και αβέβαιη τη διάρκεια και την έκβασή της.
Γενικότερα στο δρόμο, όσο λιγότερες ρόδες έχεις, τόσο λιγότερη ισχύ έχεις και λιγότερα τετραγωνικά σου αναλογούν στις λωρίδες. Παπάκια, μηχανές και ποδήλατα αποτελούν τα μαύρα πρόβατα των λεωφόρων. Οι μούτζες από τους οδηγούς δίνουν και παίρνουν, σαν κάποιο είδος μασσονικού χαιρετισμού πλέον -αν δεν με μουτζώσεις, δεν θα πάει καλά η μέρα μου. Επίσης το σλόγκαν που φαίνεται να επικρατεί είναι το «αν δεν πιάνεις χώρο, δεν πρέπει να έχεις και απαίτηση για χώρο». Ίσως γι αυτό και οι ποδηλάτες τελευταία, έχουν αρχίσει κάποιες μαζικές εξορμήσεις στους δρόμους. Ισορροπούν την έλλειψη των δύο ροδών με μία ντουζίνα «συνοδοιπόρων». Ένα πολύ σωστό παράδειγμα και ένα μήνυμα προς την πολιτεία για ποδηλατόδρομους.
Στις περισσότερες –αν όχι σε όλες- «προηγμένες» χώρες της Ευρώπης υπάρχουν ειδικοί ποδηλατόδρομοι, που καθιστούν ασφαλείς τους ποδηλάτες, μακριά από αμάξια, λεωφορεία και τραμ. Στην Ελλάδα δεν αρκούν αυτοί που υπάρχουν. Έχουν γίνει συζητήσεις για κατασκευή περισσότερων, αλλά δεν έχουμε δει φως ακόμα. Μας κάνετε που μας κάνετε τη ζωή μας ποδήλατο, φτιάξτε τουλάχιστον και έναν δρόμο, να την «τσουλίσουμε» σαν άνθρωποι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: