Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Στο ενιαίο μισθολόγιο και οι ΔΕΚΟ;


Είναι πλέον πολύ πιθανό να έχουμε μειώσεις μισθών και στις ΔΕΚΟ, καθώς η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα, εν όψει της παρουσίασης του τελικού σχεδίου για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα 2012-2015.
Στο ενιαίο μισθολόγιο και οι ΔΕΚΟ;
Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ το τελικό σχέδιο είναι πιθανό να παρουσιαστεί σε συνδυασμό με την τελική ρύθμιση για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο θα εφαρμοστεί στον στενό δημόσιο τομέα.
Οι ΔΕΚΟ αναμένεται να εξαιρεθούν από την πρώτη φάση εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, όμως η απόφαση για τον εξορθολογισμό των μισθών θα αποτελέσει ένα ξεχωριστό κομμάτι της προσπάθειας περιστολής των δαπανών του δημοσίου τομέα.
Δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που θεωρούν πως, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις εισηγμένες επιχειρήσεις, όπου το κράτος διατηρεί τον έλεγχο, υπάρχουν πολλά περιθώρια περικοπών, ειδικώς σε συνδυασμό με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Πάντως, το δεδομένο αυτό αναμένεται να κορυφώσει τη σύγκρουση κυβέρνησης και συνδικαλιστών, ειδικώς δε των συνδικαλιστικών εκπροσώπων που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και έχουν ήδη κηρύξει «πόλεμο» κατά των παρεμβάσεων στις ΔΕΚΟ.
Κυβερνητικές πηγές μιλούσαν χθες για ανάγκη εξορθολογισμού της κατάστασης στις ΔΕΚΟ, όπου όπως έλεγαν ότι υπάρχει, αφενός, μεγάλο περιθώριο περιστολής δαπανών και, αφετέρου, θέμα αποκατάστασης κοινωνικών ανισοτήτων.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι με τα σημερινά δεδομένα το δημόσιο και οι επιχειρήσεις του είναι τροχοπέδη για την ανάπτυξη και ότι επείγει η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του.
Στο θέμα αναφέρθηκαν χθες αρχικώς ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης (μιλώντας στο Mega) και εν συνεχεία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γ. Πεταλωτής (από τη συχνότητα του RealFm).
Ο κ. Ραγκούσης δεν απέκλεισε να ενταχθούν και οι ΔΕΚΟ στο ενιαίο μισθολόγιο, σημείωσε πάντως ότι το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων του δημοσίου είναι μικρό και χαρακτήρισε το θέμα «εύκολο», θέλοντας έτσι να δείξει ότι οι σχετικές αποφάσεις και συγκρούσεις με το μέτωπο των συνδικαλιστών δεν αντιμετωπίζονται με δέος.
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «στις ΔΕΚΟ πρέπει να μπει η τάξη, η οποία όφειλε να μπει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτό είναι ξεκάθαρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: