Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Τα σκάνδαλα «πνίγουν» τη Μύκονο


Όσο πιο βαθιά στο «τούνελ» της ανομίας και της παρανομίας στα οικονομικά του Δήμου Μυκόνου φτάνει το φως της εισαγγελικής έρευνας, τόσο περισσότερα κομμάτια του παζλ υπεξαίρεσης εκατοντάδων, ίσως και εκατομμυρίων ευρώ, από υπαλλήλους του Δήμου μπαίνουν στη θέση τους.
Τα σκάνδαλα «πνίγουν» τη Μύκονο
Ένας δήμαρχος, δύο αντιδήμαρχοι και δύο δημοτικοί υπάλληλοι φέρονται , βάσει των όσων δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή» επικαλούμενη στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας που βρίσκεται εδώ και πάνω από ένα χρόνο σε εξέλιξη, να είναι πολύ πιθανό να κάτσουν στο σκαμνί κατηγορούμενοι για τέσσερα κακουργήματα και πλημμελήματα. Όπως αποδεικνύεται ο δήμος έχει υποστεί επί σειρά ετών ανυπολόγιστη οικονομική ζημία καθώς «αμελούσε» να εισπράξει από εκατοντάδες ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια το τέλος των παρεπιδημούντων, το οποίο αντιστοιχεί στο 2% επί των ακαθάριστων εισπράξεων.
Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων δεν πλήρωναν, αφού όπως προκύπτει από την έρευνα, ορισμένοι υπάλληλοι του δήμου υπεξαίρεσαν τουλάχιστον 111.000 ευρώ από το τέλος παρεπιδημούντων και 303.000 ευρώ από τη μίσθωση παραλιών. Στο πρώτο πόρισμα της υπόθεσης που συντάχθηκε από τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης αναφέρεται ότι τρεις υπάλληλοι του δήμου εισέπρατταν το τέλος παρεπιδημούντων, εκδίδοντας πλαστές αποδείξεις και παρακρατούσαν τα χρήματα. Συνολικά από την έρευνα προκύπτει ότι δεν έχει αναζητηθεί ούτε εισπραχθεί το συγκεκριμένο τέλος από 116 ξενοδοχεία και 107 επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων για το διάστημα 2002-2005 και 138 ξενοδοχεία και 228 επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων για το διάστημα 2006-2009.
Τα ποσά που αντιστοιχούν στα τέλη αυτά είναι… σκανδαλιστικά για τον μέσο πολίτη που πασχίζει να επιβιώσει μέσα στην κρίση. Οι οφειλές από 21 ξενοδοχεία την περίοδο 2002-2005 ανέρχονται σε 176.000 ευρώ, για 1 ξενοδοχείο (περίοδος 2002-2007) σε 72.000 ευρώ και από 14 επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων (2002-2005) σε 109.613 ευρώ. Αυτά είναι έσοδα που θεωρούνται αυτήν τη στιγμή «μη εισπραχθέντα»!
Παράλληλα με αυτά, η έρευνα ορκωτής λογίστριας αποκάλυψε ότι άλλα 111.774 ευρώ, τα οποία είχαν καταβάλει στον δήμο Μυκόνου οι ιδιοκτήτες έξι ξενοδοχείων, είχαν «κάνει φτερά» με τη μέθοδο των πλαστών αποδείξεων.
Η έρευνα στα οικονομικά του Δήμου Μυκόνου ξεκίνησε το 2009. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα και τους ελεγκτές του υπ. Οικονομικών. Το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης άνοιξε πέρυσι με την αποκάλυψη ενός «οργίου» διαφθοράς στη Μύκονο και την απαγγελία των βαρύτατων κατηγοριών που αντιμετωπίζουν ο ένας δήμαρχος, οι δύο αντιδήμαρχοι και οι υπάλληλοι που προαναφέραμε. Το απίστευτο είναι ότι παρά το γεγονός πως εδώ και ένα χρόνο ο εισαγγελέας έχει ζητήσει τη διενέργεια εκτάκτου διαχειριστικού ελέγχου στα οικονομικά του Δήμου Μυκόνου, το υπουργείο Οικονομικών δεν την έχει πραγματοποιήσει και η υπόθεση βρίσκεται σήμερα «στον πάγο».
Το ερώτημα, που προκύπτει από την εισαγγελική έρευνα, είναι πώς αυτές οι απίστευτες καταστάσεις δεν έγιναν αντιληπτές τόσα χρόνια. Άραγε, πόσες μίζες μπήκαν σε πόσες αρμόδιες τσέπες, για να μην γίνει ποτέ κανένας έλεγχος στο δήμο Μυκόνου; Και άραγε, αφού αυτά έγιναν στη Μύκονο, ποιος μπορεί να πείσει τον Έλληνα πολίτη, που ψάχνει τρόπο να περάσει φτηνά το Πάσχα, ότι αντίστοιχες, αν όχι χειρότερες, καταστάσεις, δεν παραμένουν στο σκοτάδι σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς;
Η κρίση, όπως πάντα, δική σας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: