Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Πρόταση –σοκ από Eurobank και Νανόπουλο


Μιλώντας σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη ο κ. Νανόπουλος τόνισε ότι «η χώρα μας χρειάζεται μια υπέρβαση, μια νέα δυναμική κινητοποίηση στο δρόμο του εκσυγχρονισμού και της προσαρμογής». Σύμφωνα με τον κ. Νανόπουλο, «πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα και είμαστε μόνον στη μέση του δρόμου.
Πρόταση –σοκ από Eurobank και Νανόπουλο
Υπάρχουν έκδηλα σημάδια κόπωσης ενώ η προσπάθεια δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο από φωνές που αμφισβητούν την αξία της προσπάθειας, και αντιδράσεις από οργανωμένες συντεχνίες και συμφέροντα που θίγονται».
Εκτίμησε, ωστόσο, ότι «εναλλακτικές λύσεις, πλην της πλήρους οπισθοδρόμησης και περιθωριοποίησης, δεν υπάρχουν».
Όπως είπε, «όσο καθυστερούμε, το κλίμα επιδεινώνεται, η οικονομία βουλιάζει βαθύτερα στο αδιέξοδο της αβεβαιότητας, και το κόστος της περαιτέρω προσαρμογής μεγαλώνει, όπως έδειξε και το πρόσφατο παράδειγμα της Πορτογαλίας. Παράλληλα, εντείνονται οι αμφισβητήσεις, κλιμακώνονται οι υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και εξυφαίνονται νέα σενάρια καταστροφής, στα οποία πολλοί εμφανίζονται πρόθυμοι να επενδύσουν».
Παράλληλα, χαρακτήρισε την 15η Απριλίου «κρίσιμο ορόσημο για επανεκκίνηση και εντατικοποίηση της προσπάθειας, μετά τις θετικές για τη χώρα μας εξελίξεις, των δύο Συνόδων Κορυφής το Μάρτιο».
«Χρειάζεται πρώτα, να καλύψουμε τις υστερήσεις στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, να υλοποιήσουμε ένα συνεκτικό και αξιόπιστο πρόγραμμα προσαρμογών και μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2015, και να συντάξουμε ένα σοβαρό και ρεαλιστικό Σχέδιο Αποκρατικοποιήσεων και Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι «ένα τέτοιο σχέδιο όχι μόνον θα περιορίσει το δημόσιο χρέος αλλά και θα αποτελέσει μοχλό για επενδύσεις και για ανάπτυξη».
Ο κ. Νανόπουλος υποστήριξε ότι «η υλοποίηση ενός τέτοιου σοβαρού και αξιόπιστου πακέτου μέτρων και πρωτοβουλιών, είναι πολύ πιθανόν, να διευκολύνει τους εταίρους μας στην Ευρώπη, να φανούν πιο διαλλακτικοί και έτοιμοι να συναινέσουν σε ενέργειες με ευεργετικές επιπτώσεις στον έλεγχο του χρέους μας».
Τόνισε, τέλος την την ανάγκη συναίνεσης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι όποιες πρωτοβουλίες αναληφθούν, θα πρέπει να γίνουν σε ένα κλίμα μεγαλύτερης συναίνεσης, ή τουλάχιστον ανοχής».
«Δεν μπορεί να ορθώνονται σε κάθε πρόταση αλλαγής, τείχη και κόκκινες γραμμές, των οποίων ο κοινός τόπος είναι το απόλυτο μηδέν οδηγώντας στην πλήρη στασιμότητα», υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: