Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Πλαστική ύλη made in κόκορα


Ακούγεται σαν πρωταπριλιάτικο αστείο, αλλά αμερικανοί ερευνητές προτείνουν ένα πρωτότυπο τρόπο για να αξιοποιηθούν οι τόνοι φτερών και πούπουλων από κοτόπουλα, που κάθε χρόνο πετιούνται. Όπως υποστηρίζουν, μπορούν να αποτελέσουν πρώτη ύλη για την παραγωγή πιο ελαφριών και φιλικών στο περιβάλλον πλαστικών.
Πλαστική ύλη made in κόκορα
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, με επικεφαλής τον καθηγητή Γίκι Γιανγκ, που παρουσίασαν τη σχετική πρόταση στο χημικό περιοδικό "Journal of Agricultural and Food Chemistry", καθώς και στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, σύμφωνα με το BBC, τόνισαν ότι η νέα τεχνική αξιοποίησης των βιο-αποβλήτων επιτρέπει τη δημιουργία νέου τύπου πλαστικών. Πάντως, διευκρίνισαν, ότι χρειάζονται τεστ σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από την εργαστηριακή για να βεβαιωθεί ότι η καινοτομική μέθοδος μπορεί όντως να είναι αποτελεσματική σε βιομηχανικό επίπεδο.
Τα φτερά και τα πούπουλα, όπως και οι τρίχες των μαλλιών και τα νύχια, είναι κατασκευασμένα κυρίως από μια σκληρή και χημικά σταθερή πρωτεΐνη, την κερατίνη, η οποία μπορεί να προσδώσει ανθεκτικότητα και, παράλληλα, σε συνδυασμό με τα χημικά πολυμερή, να μειώσει το βάρος σε ένα μίγμα συνθετικού πλαστικού.
Η ιδέα αξιοποίησης βιολογικών αποβλήτων για τη δημιουργία πλαστικών έχει προταθεί και στο παρελθόν, μάλιστα οι αρχές του τομέα γεωργίας των ΗΠΑ έχουν ήδη κάνει και σχετικές μελέτες. Όμως, η νέα πρόταση των επιστημόνων της Νεμπράσκα πάει ένα βήμα παραπέρα και προτείνει την απευθείας χρήση ινών από πούπουλα σε ποσοστό μέχρι και 50% της μάζας του πλαστικού, μειώνοντας έτσι δραστικά τη συμμετοχή υλικών όπως του πολυαιθυλενίου και του πολυπροπυλενίου, που προέρχονται από την επεξεργασία του πετρελαίου.
Αντί να προτείνει την απλή προσθήκη κερατίνης στα ανωτέρω παράγωγα, η νέα τεχνολογία μετατρέπει τα φτερά και πούπουλα σε μια ουσία παρόμοια με το πολυαιθυλένιο και το πολυπροπυλένιο, όπως είπε ο Γιανγκ. Δημιουργούνται έτσι, πρόσθεσε, νέα συνθετικά υλικά, από τα οποία κατασκευάζονται στη συνέχεια λεπτά φιλμ πλαστικού, που είναι πιο ανθεκτικά στο νερό, αλλά και ευκολότερα διασπώμενα στη φύση. Οι αμερικανοί ερευνητές θα επιδιώξουν, σε επόμενο στάδιο, να εξακριβώσουν αν η νέα τεχνολογία είναι οικονομικά βιώσιμη σε μεγάλη κλίμακα μαζικής παραγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: