Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Ο όμορφος και ο άσχημος online


Κάθε φορά οι εσωτερικές του δημοσκοπήσεις προκαλούν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Η πιο πρόσφατη, μάλιστα, έβγαλε τους Βρετανούς τους πιο άσχημους άντρες του κόσμου. Αρκεί να αναφέρουμε ότι σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι από 190 χώρες απορρίφθηκαν λόγω... ασχήμιας.
Ο όμορφος και ο άσχημος  online
Ενώ μόνον στη Μεγάλη Βρετανία ένας στους οκτώ άνδρες και μόλις τρεις στις 20 γυναίκες ζήτησαν να γίνουν δεκτοί. Άραγε τολμούν μετά την τελευταία δημοσκόπηση; Για τους έλληνες και τις ελληνίδες ας μην το συζητήσουμε.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας, οι όμορφοι ελληνικής καταγωγής δεν ξεπερνούν τους 700 ενώ οι αιτήσεις που εκκρεμούν και κάθε χρόνο αυξάνονται έχουν ξεφύγει κατά πολύ τις 3.000! (σ.σ., μία από τις υποτίθεται ελληνίδες -έτσι διαφημίστηκε- που ανακηρύχθηκε στο παρελθόν όμορφη είναι και η Μαρί Σαντάλ)
Α, και για να μην ξεχάσουμε σε δημοσκόπηση του 2010 για το ποιος είναι ο ομορφότερος ποδοσφαιριστής του Μουντιάλ, ο Αβραάμ Παπαδόπουλος πήρε βραβείο ως ο πιο άσχημος παίκτης. Ακολουθούσε ο Άγγελος Χαριστέας!
Ποιοι είναι όμορφοι; Σύμφωνα με το beautifullpeople.com, οι Σουηδοί με ποσοστό 65%, οι Νορβηγίδες (76%) και μετά οι Βραζιλιάνοι. Βρετανοί και Γερμανοί στα κάτεργα με τα χαμηλότερα ποσοστό. Όταν, όμως, ρωτήθηκε ο Hodge γιατί οι Βρετανοί θεωρούνται οι πιο άσχημοι, δυσκολεύτηκε να απαντήσει διότι και ο ίδιος είναι βρετανικής καταγωγής. Αν λάβουμε στα σοβαρά υπ' όψιν την απάντησή του, τότε καταλαβαίνουμε ότι εκεί πέρα ο καθένας ψηφίζει ό, τι θέλει και μετά γίνεται παγκόσμια είδηση! (έξυπνος ο Hodge)
Οι υπεύθυνοι επικοινωνίας του site εκτιμούν πως: «Η ομορφιά είναι μια διαρκώς μεταβαλλόμενη αντίληψη, είναι ψυχική διάθεση», για να καταλήξουν πως: «Το site ουσιαστικά αναδεικνύει όμορφους ανθρώπους σε σχέση με αυτό που η ίδια η κοινωνία θεωρεί ιδανικό, δηλαδή όμορφο».
Και ποιον άνθρωπο θεωρεί η κοινωνία όμορφο; Αν κρίνουμε από την ποιοτική ανάλυση των ψηφοφοριών, όσοι είναι καθιερωμένοι στον χώρο της μόδας και όσοι ασκούν δημοφιλή επαγγέλματα. Έχουν δεχθεί από την Ελλάδα υβριστικά email εξαιτίας κομμένων αιτήσεων, κάτι που συμβαίνει με απορριφθέντες σε διάφορες άλλες χώρες;  Η απάντηση είναι ότι μέχρι και τηλέφωνο  παίρνουν οι «κομμένοι» για να ρωτήσουν: «Γιατί σε μένα»; Μερικοί δε είναι τόσο πεπεισμένοι για την ομορφιά τους που αποδίδουν την απόρριψη σε λάθος του συστήματος! Φυσιολογικό. Ποιος θέλει να ακούσει κατάμουτρα ότι απορρίφθηκε διότι κάποιοι τον έκριναν ότι δεν ήταν αρκετά όμορφος; 
Για να καταλάβατε πώς λειτουργεί το ...σύστημα: Αν  πιστεύετε ότι είστε μία πολύ όμορφη ελληνίδα και θέλετε και την παγκόσμια ταμπέλα αναγνώρισης του συγκεκριμένου site, θα πρέπει να στείλετε αίτηση με μία φωτογραφία σας. Αν μέσα σε 48 ώρες δεν έχετε ψηφιστεί από αρκετά μέλη του site ή οι προτάσεις τους είναι πολλές αλλά χαλαρές του τύπου: έτσι κι έτσι, απορρίπτεστε.
«Όλοι θέλουν να είναι όμορφοι. Έτσι δεν είναι;», είναι το moto του διευθυντή του site Robert Hintze και πώς να του αρνηθεί κανείς; Όχι, δεν είναι ο μόνος... «τρελός». Πριν από λίγο καιρό ο δήμαρχος της πόλης Βαράλο στην Ιταλία έκανε δώρο σε κάθε δημότη που θα έχανε τέσσερα κιλά σε ένα μήνα, 50 ευρώ!
Βέβαια, τα όσα συμβαίνουν στη πραγματικότητα μπορεί και να μην είναι τόσο πολύ χαριτωμένα. Όπως για παράδειγμα, όταν τον Ιανουάριο του 2010 διαγράφηκαν περίπου 5.000 μέλη -η πλειοψηφία από τη Νέα Υόρκη- διότι όπως αποκαλύφθηκε σε άλλο site (η ρουφιανιά πάει σύννεφο) είχαν πάρει μερικά παραπανίσια κιλά στο σώμα τους! Ο Hoge γελάει και πληρώνεται: η συνδρομή του κάθε μέλους κυμαίνεται μεταξύ 20 και 40 δολαρίων.
Ίσως γι'αυτό δήλωσε πριν από λίγο καιρό πως: «Το να αφήσουμε τους χοντρούληδες να περιφέρονται στην ιστοσελίδα απειλεί το επιχειρηματικό μας μοντέλο και την κεντρική ιδέα ύπαρξης της υπηρεσίας μας».
Οι «χοντρούληδες» όμως και οι «ασχημούληδες» έχουν βρει την δική τους διαδικτυακή απάντηση που δεν είναι άλλη από ένα ανταγωνιστικό site γνωριμιών: http://www.notsobeautifulpeople.com, και το ίδρυσαν όσοι πήραν την απόρριψη ως «όχι και τόσο όμορφοι άνθρωποι»!
Η ομορφιά εμπνέει συγκρούσεις και προκαλεί πάθη όχι μόνον προσωπικά αλλά και επιχειρηματικά. Έτσι, το site των «Απόλυτα όμορφων» έκανε ένα βήμα μπροστά μόλις είδε πως χιλιάδες ζευγάρια γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν μέσω του beautifullpeople.com.
Τι πανούργο σκέφτηκε αυτή τη φορά ο Hodge; Δύο νέοι και όμορφοι άνθρωποι τι άλλο θέλουν στην ζωή τους, μα ένα όμορφο μωρό. Ξεκίνησε λοιπόν μία νέα υπηρεσία για τα ιδανικά παιδιά. Όμως, ενώ προοριζόταν μόνο για τα μέλη του, σκέφτηκε πως «Τελικά, ακόμη και οι άσχημοι θα ήθελαν να φέρουν όμορφα παιδιά στον κόσμο και ότι δε μπορούμε να είμαστε εγωιστές με τα γονίδια μας»!!!
Και τι παρέχει αυτή η υπηρεσία; Τη δυνατότητα σε όλους, μέλη και μη, να αξιολογήσουν-ψηφίσουν το ιδανικό μωρό!!! Βέβαια, Hodge και Hintze που θα τους δείτε σε αρκετές φωτό να ποζάρουν με απόλυτη εμπιστοσύνη στο μοντέλο τους, το προχώρησαν παραπέρα το θέμα με τα ιδανικά μωρά έχοντας κατά νου την μπίζνα των δοτών σπέρματος ή των δοτριών ωαρίων.
Μέχρι και «σχεδιαστές μωρών» τους έχουν αποκαλέσει, «προωθητές γενετικής μηχανής» τους έχουν πει, αλλά θεωρώ πώς ούτε καν τους αγγίζουν όλα αυτά, διότι έχουν δει την ομορφιά ως μηχανή που κόβει χρήμα. Κι όμως αυτό το site με τις χιλιάδες αιτήσεις καθημερινά σε κάθε κλικάρισμα γίνεται παγκόσμια είδηση.
Δεν είναι τυχαίο αν σκεφτούμε τη ματαιόδοξη και ίσως την «βρώμικη» πλευρά που υπάρχει και σ' αυτό το πιο αγαθό και το πιο ειλικρινές ανά τον κόσμο που δεν είναι τίποτε άλλο από την πραγματική ομορφιά του ανθρώπου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: