Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ραδιενεργά μανιτάρια από τη Βουλγαρία


Σοβαρά ερωτήματα και ανησυχίες προκαλεί η ανακοίνωση των βρετανικών αρχών ότι εντόπισαν και απέσυραν από την αγορά ραδιενεργά μανιτάρια από τη Βουλγαρία.
Ραδιενεργά μανιτάρια από τη Βουλγαρία
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα μανιτάρια είναι μολυσμένα με ραδιενεργό Καίσιο 137 (αναφέρονται επίπεδα ραδιενέργειας 4.950 μπεκερέλ/κιλό) και έχουν σταλεί στη Βρετανία από την πόλη Παζαρτζίκ, η οποία απέχει μόλις 100 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα.
Παραμένει άγνωστο εάν τα μανιτάρια μολύνθηκαν από το νερό της βροχής ή αν συλλέχθηκαν κοντά σε χώρο εναπόθεσης πυρηνικών αποβλήτων. Επίσης, υπάρχει και μια περίπτωση να πρόκειται για ιαπωνικό προϊόν, το οποίο μετονομάστηκε σε βουλγαρικό.
Επίσης, να αναφέρουμε ότι μόλις ελήφθη το σήμα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΦΕΤ ξεκίνησαν εντατικούς ελέγχους στη χώρα μας.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει άμεσα κάθε στοιχείο που διαθέτει και να ανακοινώσει τι επείγουσες ενέργειες έχει κάνει προς τις βουλγαρικές αρχές προκειμένου:
• να εντοπιστεί άμεσα η πηγή της ραδιενεργού μόλυνσης και να επιλυθεί το πρόβλημα.
• να ενημερωθούν πλήρως οι πολίτες και στις δύο χώρες για τι έχει συμβεί και τι μέτρα αυτοπροστασίας χρειάζεται να πάρουν οι ίδιοι.
• να διασφαλιστεί η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας από τη ραδιενέργεια.
Για το θέμα αυτό, οι Οικολόγοι Πράσινοι πρόκειται να καταθέσουν ερώτηση και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: