Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

ΑΠΟΠΤΩΣΗ ΕΠΙΘΗΛΙΟΥ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ


Aπόπτωση επιθηλίουκερατοειδούς

Σύνδρομο υποτροπιαζμούσας απόπτωση επιθηλίουκερατοειδούς


Τι είναι το σύνδρομο της υποτροπιάζουσας απόπτωσης του επιθηλίου του κερατοειδούς;
Πρόκειται για μία πάθηση που χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζοντα επεισόδια οξέων συμπτωμάτων σε έναν από τους δύο οφθαλμούς, τα οποία προκαλούνται από την αυτόματη απόπτωση του επιθηλίου του κερατοειδούς
(αυτόματη απόπτωση της πιο επιφανειακής στιβάδας του κερατοειδούς). Το γεγονός αυτό συμβαίνει γιατί η πρόσφυση του επιθηλίου του κερατοειδούς με την υποκείμενη μεμβράνη του κερατοειδούς είναι χαλαρή. Τα συμπτώματα κατά την διάρκεια ενός οξέος επεισοδίου είναι αίσθημα ξένου σώματος, έντονος πόνος, ερυθρότητα, δακρύρροια και ευαισθησία στο φως και εμφανίζονται συνήθως κατά την διάρκεια του ύπνου ή κατά την αφύπνιση το πρωί.
Ο κερατοειδής επουλώνεται συνήθως μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα, αλλά το επεισόδιο αυτό έχει την τάση να υποτροπιάζει σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα που μπορεί να ποικίλουν από μερικές ημέρες μέχρι και μήνες αργότερα.
Η πιο συχνή αιτία του συνδρόμου της υποτροπιάζουσας απόπτωσης του επιθηλίου του κερατοειδούς είναι ένας μικρός τραυματισμός του κερατοειδούς που συνέβη κατά το παρελθόν(π.χ. με το δάκτυλο ενός μικρού παιδιού ή με κάποιο φυτό). Άλλες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν το σύνδρομο αυτό είναι δυστροφίες του κερατοειδούς(δυστροφία της βασικής μεμβράνης του επιθηλίου του κερατοειδούς), ο διαβήτης και η ξηροφθαλμία.
Συντηρητική θεραπεία
1. Πιεστική επίδεση του οφθαλμού σε συνδυασμό με τη χρήση αντιβιοτικής οφθαλμικής αλοιφής.
2. Υπέρτονο διάλυμα NaCl 5%( διάρκεια θεραπείας από εβδομάδες μέχρι μήνες)
3. Τοποθέτηση θεραπευτικού φακού επαφής.
Επεμβατική θεραπεία
1.Επιφανειακή απόξεση του επιθηλίου του κερατοειδούς( απλή επέμβαση που γίνεται στο ιατρείο κατά την οποία το χαλαρό τμήμα του επιθηλίου αφαιρείται).
2.Νύξεις στο πρόσθιο στρώμα του κερατοειδούς( με την τεχνική αυτή γίνονται μικρές νύξεις στο πρόσθιο τμήμα του κερατοειδούς με σκοπό να βελτιώσουν την πρόσφυση του χαλαρού επιθηλίου στην υποκείμενη στιβάδα του κερατοειδούς).
3. Φωτοθεραπευτική κερατεκτομή με τη χρήση του Excimer laser.

Δεν υπάρχουν σχόλια: