Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Σκληρά μέτρα, φοροεπιδρομή και ξεπούλημα


Η Ελλάδα πωλείται αφού όλα τα φιλέτα που έχει στα χέρια του το Ελληνικό Δημόσιο περνούν στα χέρια ιδιωτών στον ώστε να μειωθεί το χρέος και μετά τις έντονες πιέσεις των Ευρωπαίων. ΔΕΗ, ΟΤΕ,ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, αυτοκινητόδρομοι ΟΠΑΠ δε θα ανήκουν για πολύ καιρό ακόμη στο ελληνικό κράτος.
Σκληρά μέτρα, φοροεπιδρομή και ξεπούλημα

Επώδυνα μέτρα αποφασίστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Αποκρατικοποιήσεις, μειώσεις μισθών και νέοι φόροι προλαμβάνονται στο πακέτο.
Επιβάλλονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα αναψυκτικά, ενώ εξισώνεται ο φόρος πετρελαίου θέρμανσης με κίνησης. Ειδικός φόρος θα επιβληθεί και στο φυσικό αέριο το οποίο όμως, όπως ειπώθηκε στο υπουργικό θα παραμείνει φθηνότερο από το πετρέλαιο. Επιπλέον αυξάνονται κατά 10%( οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για 20%) τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ.
Όσον αφορά τις περικοπές μισθών κόβονται υπερωρίες, επιδόματα ενώ επιβάλλεται εισφορά στις επικουρικές συντάξεις από 1ης Ιουλίου
Αποκρατικοποιούνται ταχυδρομικό ταμιευτήριο, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΟΤΕ, καζίνο Πάρνηθας, ενώ επεκτείνεται η σύμβαση παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος. Τ.Τ. και λιμάνια οι πρώτες αποκρατικοποιήσεις.
Σύμφωνα με διαρροές από τη συνεδρίαση η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ φάνετε να πηγαίνει στο 2012, ενώ ο Πρωθυπουργός φέρεται να συμφωνεί με το μοντέλο που πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς. Ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης είχε προτείνει η ΔΕΗ να σπάσει σε τρία κομμάτια και στο Ελληνικό Δημόσιο να παραμείνει το κομμάτι των υποδομών.
Όσον αφορά τα επιδόματα μάλλον παραμένει το οικογενειακό αλλά και το επίδομα παραγωγικότητας, το οποίο όμως θα εξεταστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων θα λαμβάνεται.
Κατά τη συνεδρίαση ο Ευ. Βενιζέλος φέρεται να επανέφερε την οικονομική πλατφόρμα που είχε προτείνει και να επέμεινε στην πρότασή του ώστε να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο από 180 βουλευτές και όχι 151, κάτι για το οποίο εξάλλου είναι θετικός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος.
Ο Γ. Παπανδρέου όμως στο παραπάνω σενάριο είναι ανένδοτος, αφού παραμένει σταθερός στην άποψη το μεσοπρόθεσμο να ψηφιστεί από 151 βουλευτές.
Αξίζει να σημειώσουμε πως για πρώτη φορά τα κινητά των υπουργών έμειναν κλειστά έτσι είναι πολύ δυσκολη η ενημέρωση από την στιγμή που δεν μπορούν όχι μόνο να λάβουν κλήσεις αλλά ούτε και μηνύματα.
Η ιδιωτικοποίηση του Τ.Τ. και των λιμανιών, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων του προγράμματος εκποίησης δημόσιας περιουσίας για τη μείωση του χρέους, ανέφερε το Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης που πήρε μέρος στο σημερινό υπουργικό.
Εν συνεχεία θα πάρουν σειρά ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΠΑ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Επίσημο το πωλητήριο
Στόχος, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, είναι το έλλειμμα να περιοριστεί στο 1% το 2015 και να δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 6% που θα βοηθήσουν στη δραστική μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είπε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα δημιουργηθεί Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας με ειδικά χαρτοφυλάκια για την κινητή και ακίνητη περιουσία και ανάμεσα στις υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις που ανέφερε ήταν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ΔΕΠΑ, λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, κ.ά.
 
Αποτρέψαμε τον κίνδυνο χρεοκοπίας, αλλά η μάχη για τη σωτηρία της χώρας συνεχίζεται, χωρίς πισωγυρίσματα, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Η μάχη για τη σωτηρία της χώρας συνεχίζεται και στην υπηρέτηση αυτού του πατριωτικού καθήκοντος δεν συγχωρείται λιγοψυχία, τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο υπουργικό Συμβούλιο.
Πέρυσι, τόνισε ο πρωθυπουργός, με τις αποφάσεις μας και τις θυσίες του ελληνικού λαού αποφύγαμε τη χρεοκοπία. Και πρόσθεσε ότι όπως πριν από ένα χρόνο, έτσι και τώρα παίρνουμε τις αποφάσεις που χρειάζονται για να αποφύγουμε οριστικά τον κίνδυνο και να αλλάξουμε οριστικά τη χώρα.
Αποτρέψαμε τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι βάλαμε τη χώρα σε τροχιά νοικοκυρέματος και ανάπτυξης και δεν μας επιτρέπεται κανένα πισωγύρισμα. Έχουμε χρέος, τόνισε, απέναντι στη χώρα και στον ελληνικό λαό, να διασφαλίσουμε τη μελλοντική μας πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: