Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Κρατούμενος μηνύει τον Τζόρτζ Μπους


Ένας Αλγερινός 42 ετών, ο οποίος είχε περάσει οκτώ χρόνια στο κολαστήριο της αμερικανικής βάσης του Γκουαντάναμο στην Κούβα έως ότου απελευθερώθηκε το 2009 και έκτοτε διαμένει στη Γαλλία, πρόκειται να καταθέσει αγωγή κατά των αμερικανικών αρχών, ειδικά εναντίον του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους, για παράνομη κράτηση.
Κρατούμενος μηνύει τον Τζόρτζ Μπους
Ο Σαμπέρ Λάχμαρ, που κατάγεται από την Κωνσταντίνη, είχε συλληφθεί στις 18 Οκτωβρίου 2001 στο Σεράγεβο, όπου διέμενε με τη Βόσνια σύζυγό του και των δύο ετών γιο του. Εκεί δίδασκε αραβικά σε ισλαμικό πολιτιστικό κέντρο, το οποίο χρηματοδοτείται από τη Σαουδική Αραβία. Στην έξοδό του από την προσωρινή κράτησή του, τον ανέμεναν «αμερικανικά οχήματα», τόνισε ο ίδιος, και χωρίς να του δοθεί καμιά εξήγηση οδηγήθηκε στο Γκουαντάναμο.
Ακολούθησε μία οκταετία «κτηνωδίας» μέσα σ’ ένα μεταλλικό κελλί 2x1,5 μ., διανθισμένη με «βασανιστήρια σχεδιασμένα βάσει των προγραμμάτων που ενέκριναν οι αμερικανοί πολιτικοί ηγέτες»: 18 ώρες καθιστός σε μία καρέκλα χωρίς πλάτη, αποτροπή ύπνου, ηλεκτρόδια στο σώμα, εικονικοί πνιγμοί, τόνισε ο ίδιος.
Ο ίδιος δηλώνει πως συχνά επιθυμούσε «να είχε κάτι πραγματικά να τους ομολογήσει, ωστόσο δεν είχε τίποτε, και ήθελε να κατανοήσει τι πραγματικά αποζητούσαν από τον ίδιον, αλλά ούτε κι οι ίδιοι έμοιαζαν να το γνωρίζουν». Σήμερα, ο ίδιος «αξιώνει να εφαρμόσουν οι Αμερικανοί σε αυτούς του ίδιους τον ίδιο σεβασμό στα δικαιώματα που αξιώνουν από τους άλλους».
Εν τέλει, στις 20 Νοεμβρίου 2008, ο δικαστής Ρίτσαρντ Λεόν επέτρεψε την αποφυλάκισή του μαζί με άλλα τέσσερα άτομα, ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων ότι όντως ήθελαν «να μεταβούν στο Αφγανιστάν για να πολεμήσουν ενάντια στις αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις», ένα σχέδιο υποθετικό που στάθηκε λόγος για τη σύλληψή τους και την κράτησή τους. Παρά ταύτα, ο Λάχμαρ παρέμεινε στο κελλί του άλλους εννέα μήνες, ξεχασμένος στο στρατόπεδο εγκλεισμού.
Στα πλαίσια της συμφωνίας που έχουν συνάψει οι ΗΠΑ κι η Γαλλία, ο Λάχμαρ --ο οποίος στο μεταξύ είχε αποκτήσει στη Βοσνία μία κόρη, που ουδέποτε μέχρι τότε είχε μπορέσει ν’ αντικρίσει-- μεταφέρθηκε στο Μπορντό, όπου σήμερα διαβιώνει, άνεργος και «εντελώς στο σκοτάδι» όσον αφορά το νομικό-δικαστικό καθεστώς του.
Ο γάλλος συνήγορός του Πιερ Μπλαζί, ο οποίος έχει αναλάβει την αγωγή, υπογραμμίζει ιδιαίτερα την «πελώρια κι αδιαμφισβήτητη προκατάληψη» που επί μία οκταετία βάραινε αυτόν τον άνθρωπο, «ο οποίος απώλεσε τα πάντα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: