Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Το εγκεφαλικό έρχεται εν ώρα ύπνου…


Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, ένας στους επτά ασθενείς που παθαίνουν εγκεφαλικό, το παθαίνουν την ώρα που κοιμούνται.
Το εγκεφαλικό έρχεται εν ώρα ύπνου…
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία από τα ιατρεία επειγόντων περιστατικών και διαπίστωσαν ότι περίπου ένας στους επτά ασθενείς είχε προσέλθει στο νοσοκομείο αναφέροντας ότι ξύπνησε με συμπτώματα ισχαιμικού εγκεφαλικού, τα οποία προκαλούνται, όταν μπλοκάρεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλο.
Συγκρίνοντας τα επεισόδια που συμβαίνουν στον ύπνο με αυτά που συμβαίνουν την μέρα, οι ερευνητές δεν βρήκαν κάποια αξιόλογη διαφορά. Σε γενικές γραμμές πάντως, όσοι παθαίνουν εγκεφαλικό όντας ξύπνιοι, είναι κατά μέσο όρο λίγο μεγαλύτερης ηλικίας (72 ετών) και τα επεισόδιά τους είναι κάπως πιο σοβαρά σε σχέση με όσους παθαίνουν εγκεφαλικό στον ύπνο τους (70 ετών κατά μέσο όρο).
Σχεδόν κανείς από όσους είχε επεισόδιο στον ύπνο δεν θεωρήθηκε ότι μπορούσε να λάβει θεραπεία με αντιθρομβωτικό φάρμακο, επειδή είχε πλέον μεσολαβήσει αρκετή ώρα μετά το επεισόδιο και μέχρι να πάει στο νοσοκομείο. Τα φάρμακα αυτά μπορούν να προστατεύσουν από μόνιμη αναπηρία μετά από ένα τέτοιο επεισόδιο, όμως πρέπει να χορηγηθούν το πολύ μέσα στις επόμενες 4,5 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα. Αν όμως κανείς κοιμάται, δεν μπορεί να ξέρει πότε άρχισαν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού κι έτσι δεν μπορεί να κάνει την αναγκαία θεραπεία έγκαιρα.
Οι γιατροί διστάζουν να χορηγήσουν το αντιθρομβωτικό, μήπως προκληθεί εγκεφαλική αιμορραγία. Από την άλλη, αν το φάρμακο χορηγηθεί με καθυστέρηση, δεν έχει ιδιαίτερο όφελος. Οι αμερικανοί ερευνητές επεσήμαναν ότι το επόμενο βήμα είναι να βρεθεί τρόπος, ώστε να εκτιμάται με σχετική ακρίβεια πότε στον ύπνο συνέβη το επεισόδιο, ώστε ορισμένοι από αυτούς που το έπαθαν λίγο πριν ξυπνήσουν, να κριθούν κατάλληλοι για φαρμακευτική θεραπεία.
Για την αποφυγή ενός εγκεφαλικού, οι επιστήμονες συστήνουν έλεγχο της πίεσης του αίματος και του διαβήτη, υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση, κόψιμο του τσιγάρου και μείωση της χοληστερίνης. Αν κάποιος ξυπνήσει με ενδείξεις εγκεφαλικού (δυσκολία ομιλίας ή βάδισης, αίσθημα αδυναμίας στην μία πλευρά του προσώπου, σε ένα χέρι ή ένα πόδι) πρέπει αμέσως να πάει στο νοσοκομείο. Τα εγκεφαλικά είναι η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου μετά την καρδιά και τον καρκίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: