Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ξεστραβωθείτε....


Είναι προφανές πλέον πως το Μνημόνιο που υπέγραψε η Ιρλανδία είναι πολύ πιο χαλαρό από αυτό που κλήθηκε να υπογράψει η δική μας κυβέρνηση, εκτός από τις αντιθέσεις που υπάρχουν και αφορούν στον αριθμό σελίδων και το μέγεθος των δύο εγγράφων, υπάρχουν και πιο ουσιώδεις διαφορές.
Ξεστραβωθείτε....
Σε αντίθεση με το ελληνικό, το ιρλανδικό μνημόνιο δεν είναι τόσο λεπτομερές, αλλά πιο γενικόλογο. Δίνει την αίσθηση πως πρόκειται για έναν γενικό «μπούσουλα» των ενεργειών που πρέπει να ακολουθήσει η ιρλανδική κυβέρνηση για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του μνημονίου. Με αποτέλεσμα να δίνει στην ιρλανδική κυβέρνηση μεγαλύτερη αυτονομία στην λήψη των αποφάσεων.
Με βάση λοιπόν αυτό το Μνημόνιο που υπέγραψε η Ιρλανδία στις 2 Μαΐου 2011, ο ΦΠΑ θα μειωθεί κατά 4,5 %, από 13,5% στο 9% σε διάφορες υπηρεσίες όπως ο τουρισμός.
Μια τέτοιου είδους κουβέντα, περί μείωσης του ΦΠΑ, είχε ξεκινήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στην χώρα μας, αλλά σύμφωνα με αυτά που δήλωναν στελέχη της κυβέρνησης οι προτάσεις αυτές ήταν ανεδαφικές και ανεφάρμοστες και δεν θα γίνονταν αποδεκτές από την τρόικα.
Έτσι τον τελευταίο καιρό η κουβέντα, αντί να αφορά την μείωση του ΦΠΑ που πραγματικά έχει «τσακίσει» την αγορά, έχει μετατεθεί στην αύξηση του και στην υπαγωγή όλων των προϊόντων και των υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή που αφορά είδη πολυτελείας. Σύμφωνα δε, με όλα τα καινούργια στοιχεία θα ξεφύγουμε από το από πλαίσιο συζήτησης του θέματος και θα περάσουμε στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου, αφού μια τέτοια ρύθμιση αναμένεται να ενταχθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Σύμφωνα δε με ουκ ολίγους οικονομολόγους, είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει μπει σε πρόγραμμα εξυγίανσης με το ΔΝΤ και διαπραγματευόμαστε δημόσια περιουσία. Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, πουθενά αλλού, σε καμία χώρα, σε κανένα άλλο μνημόνιο δεν υπάρχει τέτοιος όρος και τέτοια συζήτηση.
Η ερώτηση όμως που κυριολεκτικά μας καίει είναι το από πού προκύπτει πως το μέτρο αυτό δεν θα το δεχόταν η Τρόικα, όταν ήδη το έχει αποδεχθεί για την Ιρλανδία;
Η απάντηση είναι μάλλον προφανής. Η Ιρλανδία ως σοβαρή χώρα, δεν απεδέχθη την συγκυβέρνηση με την τρόικα και διαπραγματεύτηκε ένα πιο ευέλικτο και «χαλαρό» μνημόνιο.
Δυστυχώς την στιγμή που στην Ελλάδα αναμένουμε να ανακοινωθούν νέα μέτρα φωτιά, στην Ιρλανδία μειώνουν τον ΦΠΑ.
Και για να μην ξεχνιόμαστε, ένας υπουργός είχε δηλώσει δημόσια πως αν επιβληθούν νέα μέτρα θα παραιτηθεί, έχετε ακούσει εσείς για καμία παραίτηση;
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: