Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Χάος και αναρχία στην Αθήνα


Μία μόλις ημέρα μετά την ένοπλη συμπλοκή στην Πεύκη, ακόμη ένα αιματηρό περιστατικό προστίθεται στην ήδη «πληγωμένη» από την ανασφάλεια πρωτεύουσα. Η αιματηρή ληστεία που σημειώθηκε λίγο μετά τις 13:30 σε
Χάος και αναρχία στην Αθήνα
κοσμηματοπωλείο στα Κάτω Πατήσια και στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, τραυματίας είναι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα του «χάους» που χαρακτηρίζει την δεδομένη χρονική στιγμή τους δρόμους της Αθήνας.
Μέσα σε μία εβδομάδα, η κοινωνία μας έχει αντιμετωπίσει τον θάνατο του 44χρονου, από μαχαιριές, την ημέρα που θα γινόταν πατέρας, τον θάνατο ενός μετανάστη σαν αντίδραση στο πρώτο περιστατικό, την χθεσινή «μάχη» στην Πεύκη, που είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό δυο αστυνομικών 22 και 24ετών και του ενός δράστη και σήμερα τον τραυματισμό ενός καταστηματάρχη, ο οποίος έπεσε θύμα ληστείας.
Ακόμη ηχούν στα αυτιά μας οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, μετά από την συνάντηση που είχε με τα ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, και με βάσει τις οποίες η κοινωνία μας θα πρέπει να αισθάνεται ασφάλεια. Ποια ασφάλεια όμως; Καθημερινό έχει γίνει, πλέον, το φαινόμενο των θρασύτατων διαρρήξεων και κλοπών σε όλη την Ελλάδα.
Οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται επί ποδός αλλά δείχνουν έντονα προβληματισμένες με το γεγονός ότι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας έχει γίνει άλυτος γρίφος. Αν προσθέσει κανείς στην εικόνα και τα μύρια όσα προβλήματα αντιμετωπίζουν από ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής και τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τότε δεν είναι δύσκολο να καταλάβει γιατί έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο.
Σίγουρα η κρίση παίζει ρόλο και έχει φέρει αρκετούς σε απόγνωση, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα δεν έχουμε συνηθίσει σε τόση εγκληματικότητα.
Τα τελευταία δύο περιστατικά απλά ήρθαν να επιβεβαιώσουν για άλλη μια φορά ότι ο σχεδιασμός για την πάταξη του εγκλήματος, αν δεν είναι ερασιτεχνικός, δείχνει να είναι ελλιπής.
Κάποιος πρέπει να καταλάβει και την ανησυχία όλων αυτών που καθημερινά, ξυπνώντας να πάνε στην δουλειά τους, έχουν το άγχος μην τυχόν και βρεθούν μπροστά σε μία κάνη.
Και αν νομίζετε ότι αυτά τα κατεβάζουμε από το μυαλό μας, απλά σας παρουσιάζουμε κάποια στοιχεία από την έρευνα της Κάπα Research, η οποία έγινε για το «Βήμα της Κυριακής» και επιβεβαιώνει όλα όσα αναφέρουμε από αυτό εδώ το site τόσο καιρό.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι Αθηναίοι στη συντριπτική πλειονότητά τους δηλώνουν καθόλου ικανοποιημένοι (74,8%) από τη συνολική κατάσταση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πρωτεύουσας, ενώ χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι οι πολίτες εμφανίζονται απολύτως διχασμένοι απέναντι στα φαινόμενα αυτοδικίας: 46,7% συμφωνούν/μάλλον συμφωνούν και 46,7% διαφωνούν/μάλλον διαφωνούν.
Και όλα αυτά είναι απλά συνέπεια μιας αναποτελεσματικής πολιτικής, η οποία όχι μόνο δεν ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας, αλλά αναγκάζει και μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας να επικροτεί περιπτώσεις αυτοδικίας.
Είναι επιτέλους καιρός να δουν οι αρμόδιοι πολύ σοβαρά το πρόβλημα και να αρχίσουν να δίνουν λύσεις, προστατεύοντας τον κοινωνικό ιστό, πριν να είναι πολύ αργά, γιατί, κύριοι, μια κοινωνία σε κρίση είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να μας συμβεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: