Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

"Ποιος θέλει να αγοράσει ελληνικό νησι;"


Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, όποιος θέλει έχει την δυνατότητα να αγοράσει ένα κομμάτι από ελληνικά νησιά. Ναι μην σας κάνει εντύπωση, αυτός είναι ακριβώς ο τίτλος που δίνει ο συντάκτης στο συγκεκριμένο κείμενο.
"Ποιος θέλει να αγοράσει ελληνικό νησι;"
Το δημοσίευμα συνεχίζει επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας ετοιμάζεται να πουλήσει δημόσια περιουσία ύψους 42,9 δισ. δολαρίων, με στόχο τη μείωση του υπέρογκου δημόσιου χρέους της.
Αναφορές γίνονται και στην πώληση του Καζίνο της Πάρνηθας, ξενοδοχείων, ακόμα και ενός θερέτρου με γήπεδο γκολφ στη Ρόδο.
Το ρεπορτάζ είναι αναλυτικό και αναφέρεται και στην λίστα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου που περιλαμβάνει 75.000 κρατικά ακίνητα. Η κοινοπραξία όπως αναφέρεται, έχει επιφορτίσει την Εθνική Τράπεζα με την προώθηση της πώλησης 20-30 ακινήτων τους προσεχείς μήνες. Μάλιστα επικαλείται δηλώσεις του γενικού διευθυντή του τμήματος ακινήτων της ΕΤΕ, Αριστοτέλη Καρυστινού.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως το ΔΝΤ περιμένει περίπου 15 δισ. ευρώ μέσα από την πώληση κρατικής περιουσίας.
Το επίμαχο δημοσίευμα της WSJ
Εν συνεχεία τονίζεται πως η Ελλάδα θέλει να προσελκύσει ξένους επενδυτές για τη δημιουργία μοντέρνων θερέτρων και οικιστικών κοινοτήτων για ξένους τουρίστες, και καταλήγει επισημαίνοντας πως οι ιδιωτικοποιήσεις είναι πολύ σημαντικό κομμάτι και η Αθήνα περιμένει τις πρώτες προσφορές.
Τα σχόλια των Αναγνωστών
Όπως είναι φυσικό ένα τέτοιο δημοσίευμα προκάλεσε τα σχόλια αρκετών αναγνωστών της εφημερίδας. Εμείς σας παραθέτουμε κάποια από αυτά. Τα συμπεράσματα δικά σας.
"Είμαι περίεργος πως σκέφτονται οι Έλληνες το ξεπούλημα ελληνικών δημόσιων περιουσιακών στοιχείων για να πληρώσουν τους διεθνείς τραπεζίτες; Είναι αυτός ο τρόπος, ή μήπως να αυξήσουν τους φόρους, κα κόψουν τα οφέλη και να προβούν στην πληρωμή των δανείων, απλά πείτε τους να πτωχεύσουν και επίσης ότι είναι μια προσωρινή πώληση."
«Εξαγάγουν Ελαιόλαδο, και εισάγουν Mercedes και τα καύσιμα, και αναρωτιούνται γιατί η χώρα πηγαίνει έτσι; Μοιάζει πως η Ελλάδα επανήλθε στο αρχαίο ορισμό του σχολείου :ένα μέρος του ελεύθερου χρόνου. Κάτι μου λέει πως οι φόροι εισαγωγής επί της Mercedes θα αποτύχουν, όπως θα αποτύχουν οι υψηλότεροι φόροι στα καύσιμα στα ξενοδοχεία, όπως και η αύξηση των φόρων σε όλα.»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: