Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Κλείδωσαν τα νέα μέτρα


Το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο συζητήθηκαν τα νέα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ολοκληρώθηκε και χαμένος βγήκε και πάλι ο Έλληνας πολίτης. Μεταξύ, των νέων σκληρών μέτρων αποφασίστηκε έκτακτη εισφορά για τα επόμενα τέσσερα χρόνια σε φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα άνω των 8.000 ευρώ.
Κλείδωσαν τα νέα μέτρα
Πλέον, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα κατατεθεί προς ψήφιση σήμερα, Πέμπτη στη Βουλή. Έτοιμοι να απαντήσουν οι «Αγανακτισμένοι», οι οποίοι προανήγγειλαν τον αποκλεισμό της βουλής.
Ξεκινώντας από τα μέτρα θα πρέπει να σημειωθεί ότι ομόφωνα εγκρίθηκε η έκτακτη εισφορά σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 8.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύει για 4 χρόνια και θα κυμαίνεται από 1% έως 3%. Για τα εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ θα ισχύει το ποσοστό 3%. Με άλλα λόγια ο εργαζόμενος θα χάνει ένα μισθό το χρόνο.
Ο στόχος των μέτρων είναι το κράτος να κερδίσει σχεδόν 1 δις. ευρώ τον μήνα, μέχρι το τέλος του 2011.
Εν τω μεταξύ, όπως διευκρινίστηκε δεν περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που εγκρίθηκε από το υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκε στη Βουλή, η έκτακτη εισφορά που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση να επιβληθεί επί των δηλωθέντων εισοδημάτων.
Η σχετική ρύθμιση θα περιληφθεί στον εφαρμοστικό νόμο και αφού προηγηθεί διαβούλευση τόσο για τον συντελεστή -που σχεδιάζεται να κυμανθεί από 3% ως 7%- όσο και για το ύψος του εισοδήματος που θα υπολογίζεται -στον κατ’ αρχήν σχεδιασμό που υπάρχει λέγεται ότι θα αφορά εισόδημα άνω των 8.000 ευρώ-, καθώς για την έκταση της χρονικής εφαρμογής του.
Τι είπε ο Γ. Παπανδρέου
«Οι χειρισμοί της κυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσμο και το Μνημόνιο δεν συνδυάζονται με δημοψήφισμα», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «αυτονόητα διλήμματα δεν τίθενται ποτέ σε δημοψήφισμα, υπενθύμισε ωστόσο ότι ο ίδιος έχει δεσμευθεί για την κατάθεση νόμου που να διέπει τα δημοψηφίσματα ώστε να είναι έτοιμος όποτε χρειαστεί».
Επιπλέον ανέφερε στους υπουργούς ότι γι’ αυτόν τον λόγο ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, να προχωρήσει με την προετοιμασία του νόμου, προσχέδιο του οποίου θα δοθεί στους υπουργούς, ώστε να συζητηθεί.
«Είναι εθνικό καθήκον», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «να πάμε το ταχύτερο δυνατό σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, πλην τόκων, δηλαδή σε πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό θα αποτελέσει καθοριστικό σήμα ότι η Ελλάδα ξεκινά να ελέγχει το υπέρογκο χρέος της».
Επίσης τόνισε ότι «οι επόμενες μέρες και εβδομάδες είναι κρίσιμες, τόνισε ότι θα πράξουμε το καθήκον μας», ενώ υπογράμμισε ότι «είναι καθοριστικό να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας».
«Γι’ αυτό επιμένω στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης», συνέχισε προσθέτοντας ότι θα επιμείνει στην υπερψήφιση του Μνημονίου από μια ευρύτερη πλειοψηφία. «Από την κατάθεση του σχεδίου ως την ψήφισή του θα υπάρξει πρόσκληση διαλόγου και συνεργασίας στις δυνάμεις που έχουν την βούληση, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας διαλόγου, είπε ο πρωθυπουργός».
Ο Γ Παπανδρέου ανέφερε ότι «εφόσον υπάρχει συμφωνία με τον κ. Σαμαρά στους στόχους, τότε από τη μεριά του δεν υπάρχει κανένα ταμπού για εξεύρεση τρόπων επίτευξης των στόχων».
«Γραμμή-γραμμή να συνδιαμορφώσουμε το τελικό σχέδιο με ρεαλιστικούς στόχους» είπε ο Γ. Παπανδρέου επαναλαμβάνοντας ότι «η πόρτα του είναι ανοιχτή για συνεργασία». «Δεν κρυβόμαστε, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, ενώ έχω τονίσει ότι και πρόσωπα σε καίριους τομείς θα αξιοποιήσουμε χωρίς κομματικούς περιορισμούς, αλλά στόχους και προοπτικές» συμπλήρωσε.
Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση με τους πολίτες και επεξήγηση της κυβερνητικής προσπάθειας μακριά από τον λαϊκισμό, όπως ανέφερε και την παραπληροφόρηση των ΜΜΕ.
Οι απόψεις των υπουργών
Από τη μεριά της η Άννα Διαμαντοπούλου τάχθηκε κατά του δημοψηφίσματος για το μεσοπρόθεσμο και τη δανειακή σύμβαση, ενώ πρότεινε στον Γιώργο Παπανδρέου να καλέσει τον Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη θέση του.
Η Φώφη Γεννηματά αναζήτησε σοβαρές ευθύνες στην Τρόικα για το σχεδιασμό και την παρακολούθηση του μνημονίου, ενώ η Λούκα Κατσέλη μίλησε για τον υπερδιπλασιασμό των τεκμηρίων διαβίωσης, ζήτησε η εισφορά αλληλεγγύης να αφορά όλους και να συνδεθεί με την προβλεπόμενη εισφορά ανεργίας. Ωστόσο, τάχθηκε κατά της αύξησης του ΦΠΑ στο 23% για εστιατόρια και ταβέρνες. Μάλιστα, αυτό το κομμάτι θα συζητηθεί εκ νέου.
Τέλος, ο κ. Ρέππας προέτρεψε τον πρωθυπουργό να μιλήσει στον κόσμο και να λύσει όλες τις απορίες, ενώ ανέφερε ότι το χρέος δεν πρέπει να παραλύσει την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: