Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ασφυκτικές πιέσεις στον Παπανδρέου


Πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής και μετά από απαίτηση της Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα Καγκελάριος συνάντησε τον Γ. Παπανδρέου, τον πρόεδρο της Γαλλίας και τους προέδρους της Κομισιόν, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Ασφυκτικές πιέσεις στον Παπανδρέου
Στη συνάντηση ο πρωθυπουργός δέχθηκε ασφυκτικές πιέσεις και πήρε μία πρώτη γεύση σχετικά με το τι θα ακολουθήσει στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.
«Με την ισχυρή δέσμευση της Ένωσης θα υπάρξει και η έγκριση του προγράμματος από το Κοινοβούλιο και η δέσμευση μας. Έχουμε μπροστά μας μια μάχη, μάχη για τους Έλληνες, για την Ελλάδα, για την Ευρώπη. Ελπίζουμε ότι και η Ένωση θα φτιάξει το κατάλληλο πλαίσιο», είπε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα είναι και παραμένει απολύτως προσηλωμένη στη συνέχιση του προγράμματος που θα καταστήσει βιώσιμη την ελληνική οικονομία, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες δυσκολίες και τις ακόμα μεγαλύτερες θυσίες.
Ακόμα, ο Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του πως η Ελλάδα θα κάνει ότι πρέπει να κάνει, εντός του χρονοδιαγράμματος, μέχρι δηλαδή την ερχόμενη Πέμπτη 30 Ιουνίου εάν όχι νωρίτερα, ενώ υπογράμμισε ότι για αυτό η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται. Από κει και πέρα η συζήτηση επεκτάθηκε και στα θέματα που κάλυψε το πρόσφατο Eurogroup, δηλαδή την εκταμίευση της 5ης δόσης, το νέο πακέτο βοήθειας και τη συμμετοχή ιδιωτών σε αυτό.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup: «Η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει με τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτούν οι Ευρωπαίοι εταίροι για να συνεχιστούν οι προσπάθειες συμφωνίας ενός νέου πακέτου στήριξης», ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο.
Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επεσήμανε πως: «Όλες οι προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η Ελλάδα πρέπει να το κάνει αυτό. Το χρονοδιάγραμμα είναι ξεκάθαρο. Θα συναντηθούμε τον Ιούλιο να συζητήσουμε τις προκλήσεις που παρουσιάζονται, ώστε να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση».
Κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις Βρυξέλλες ο Γ. Παπανδρέου, είπε: «Πρώτα απ 'όλα, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συνεχίσει ένα πολύ δύσκολο αλλά σημαντικό πρόγραμμα για μεγάλες αλλαγές, ριζικές αλλαγές, για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη.
Οι Έλληνες έχουν επιδείξει τεράστια δέσμευση, δύναμη και προσπάθεια. Είναι μια μάχη για τον Ελληνικό λαό. Είναι μία μάχη για την Ελλάδα, για τη χώρα μας, αλλά είναι, επίσης, μια μάχη για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και μια ενωμένη Ευρώπη.
Πορευόμαστε και είμαστε αποφασισμένοι, και αναμένουμε ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, θα δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, καθώς επίσης και με ορισμένα από τα συστημικά προβλήματα που έχουμε ήδη δει τους τελευταίους μήνες στην Ευρωζώνη.
Και αν γίνει αυτό, τότε μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι βρισκόμαστε σε μια διαφορετική πορεία. Σας ευχαριστώ πολύ».
Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός είπε: «Νομίζω ότι, μαζί με την ισχυρή δέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα υπάρξει και μια ισχυρή δέσμευση από τη Βουλή των Ελλήνων να προχωρήσουμε μαζί. Θα πρέπει πάντα να ήμαστε προετοιμασμένοι στις δημοκρατίες για τη βούληση των βουλευτών μας και φυσικά για τις διοικητικές μας διαδικασίες. Αλλά όπως είπα, πιστεύω ότι εάν υπάρχει ισχυρή δέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα υπάρξει και ισχυρή δέσμευση από την Ελλάδα την ίδια στιγμή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: