Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Ο Γιώργος φεύγει…η συγκυβέρνηση έρχεται


Μέχρι και στη συμφωνία, υπάρχει διαφωνία σε αυτή τη χώρα. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διαφωνούν με το ποιος έκανε πρώτος την πρόταση περί συγκυβέρνησης στην τηλεφωνική επικοινωνία των δυο πολιτικών αρχηγών.
Ο Γιώργος φεύγει…η συγκυβέρνηση έρχεται
Ο πρωθυπουργός είχε συνομιλίες με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς,σε μια προσπάθεια να βγει από το διαφαινόμενο αδιέξοδο.
Σε 20λεπτη συνομιλία που είχαν Παπανδρέου-Σαμαράς, ο τελευταίος του πρότεινε ότι συναινεί σε ένα κυβερνητικό σχήμα, στο οποίο δεν θα είναι ο Γιώργος παπανδρέου πρωθυπουργός, αλλά ένα ευρύτερο σχήμα, από ανθρώπους κοινής αποδοχής, το οποίο θα διαπραγματευτεί εκ νέου με τους δανειστές μας, για καλύτερους οικονομικούς όρους αποπληρωμής.
Το θέμα δεν είμαι εγώ, φέρεται να είπε ο κ. Παπανδρέου, αλλά η σωτηρία της χώρας. Και επισήμανε στον κ. Σαμαρά ότι οι στιγμές που διανύει η χώρα είναι πολύ κρίσιμες, οι αποφάσεις που θα ληφθούν είναι μεγάλης ιστορικής σημασίας και απαιτούνται προτάσεις ιστορικής ευθύνης για το σήμερα και το μέλλον του τόπου.
Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι αν δεν υπάρξει μια τέτοια συμφωνία, ο ίδιος είναι αποφασισμένος να παραμείνει στη θέση του και να κάνει τη δουλειά του, ως εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς είπε στον πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί πλέον να παραμείνει στη θέση αυτή, γιατί έχει χάσει τόσο την εμπιστοσύνη των αγορών όσο και των πολιτών. Επιπλέον ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε ως όρους την κατάργηση του μεταναστευτικού νόμου, αλλά και την προώθηση της συνταγματικής αλλαγής.
Όπως ήταν φυσικό δεν υπήρχε απάντηση από την πλευρά του πρωθυπουργού ο οποίος αναμένεται να κάνει διάγγελμα περίπου στις 20:00 και ίσως εκεί αποκαλύψει τις προθέσεις του.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μιλήσει και πάλι σε δραματικό τόνο για την ανάγκη εθνικής συννενόησης, αλλά και ότι πλέον είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο συζήτησης προσώπων κοινής αποδοχής.
Αφόρητες πιέσεις στον Γιώργο
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά τα τηλέφωνα στο ΠΑΣΟΚ έχουν σπάσει. Πρωτοκλασάτα στελέχη δείχνουν την δυσαρέσκειά τους για την ενδεχόμενη συγκυβέρνηση, αφού το πιο πιθανό είναι μέσα στις επόμενες μέρες να χάσουν τις θέσεις τους.
Μάλιστα πολλοί από αυτούς αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός δεν έχει δικαίωμα να παραιτηθεί και τη θέση του να πάρει κοινής αποδοχής πρωθυπουργός, αφού όπως λένε, είναι εκλεγμένος από τον λαό και δεν έχει δικαίωμα να πράξει κάτι τέτοιο.
 
Εισέπραξε αρνήσεις ο Παπανδρέου
Ο ΛΑΟΣ, με ανακοίνωση του, καλεί τον πρωθυπουργό να πάρει "γενναίες αποφάσεις" και κάνει λόγο για "κινήσεις εντυπωσιασμού κενές περιεχομένου". Όπως επισημαίνεται από το ΛΑΟΣ αυτές οι "κινήσεις" επιδεινώνουν το ήδη βαρύ κλίμα. Ο ΛΑΟΣ καλεί τον κ. Παπανδρέου να λάβει τις "γενναίες αποφάσεις" όσο ακόμη "διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων" γιατί όπως υποστηρίζει "κινδυνεύει να τον ξεπεράσουν τα γεγονότα".
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα από το Κοινοβούλιο εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος
Παπανδρέου στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΑ Αλέξη Τσίπρα κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού πριν από λίγη ώρα.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές ο κ. Τσίπρας απάντησε στον κ. Παπανδρέου ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό είναι σταθερές, ότι δηλαδή το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο είναι καταστροφικά για τη χώρα και τόνισε στον πρωθυπουργό ότι μόνη διέξοδος -και προς όφελος της σταθερότητας της χώρας- είναι η άμεση προσφυγή σε εκλογές.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι κατά τη συνομιλία δεν τέθηκε θέμα ούτε νέας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ούτε κατ΄ιδίαν συναντήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου.
Προσφυγή σε εκλογές ζήτησε από τον πρωθυπουργό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ κατά τη συνομιλία ο πρωθυπουργός "έθεσε ζήτημα συναίνεσης στους όρους που θέτει η ΕΕ προκειμένου να χορηγηθεί το νέο δάνειο προς τη χώρα. Η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε ότι το ΚΚΕ αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση και συναίνεση με τους όρους πτώχευσης του λαού και εξέφρασε για μια ακόμα φορά την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ με τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και της ΕΕ".
Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι "στους προβληματισμούς που έθεσε ο πρωθυπουργός για διενέργεια δημοψηφίσματος η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε ότι το ζήτημα δεν είναι να τεθούν αποπροσανατολιστικά εκβιαστικά και τρομοκρατικά διλήμματα, αλλά ο λαός να μιλήσει μέσω εκλογών".
Την παραίτηση υπουργών ζητά ο Βρεττός
Την παραίτηση των μελών της κυβέρνησης και αντικατάσταση υπουργών σε κρίσιμα υπουργεία με προτεραιότητα εκείνο των Οικονομικών, με πρόσωπα και εκτός κυβερνώντος κόμματος, ζητά με δελτίο Τύπου ο βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός.
Στην γραπτή ανακοίνωσή του ο κ. Βρεττός ζητά η αποδοχή των όποιων όρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος να γίνει με την νέα κυβέρνηση, η οποία θα δεσμευθεί ενώπιον της Βουλής, τόσο για την επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων αποπληρωμής των δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ, όσο και για την πιο ανώδυνη διαδικασία διαχείρισης του προηγούμενου χρέους στο πλαίσιο της ευρωζώνης.
Επιπλέον ο κ. Βρεττός αναφέρει πως είναι αναγκαία η δέσμευση της νέας κυβέρνηση με συγκεκριμένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, που να υπερβαίνει το μεσοπρόθεσμο και την τρόικα.
Τέλος, ο βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι αν αφεθούν οι αλλαγές για μετά το μεσοπρόθεσμο, «θα μπούμε σε μια διαδικασία πιέσεων εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ που θα οδηγήσουν είτε σε έναν ανούσιο ή ακόμη και εκβιαστικό ανασχηματισμό, είτε, το πιθανότερο, σε εκλογές που δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν μεγαλύτερα αδιέξοδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: