Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Η επιμονή της Πλατείας


Για τέταρτη συνεχή Κυριακή, πιστοί στο πανευρωπαϊκό ραντεβού, οι Αγανακτισμένοι συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα και τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Η επιμονή της Πλατείας
Το κάλεσμα για ακόμη μία φορά δόθηκε μέσω του διαδικτύου και οι Αγανακτισμένοι για 26η ημέρα συγκεντρώνονται, διαμαρτυρόμενοι στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί τους πολίτες στην εξαθλίωση.
Όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, δεν προτίθενται να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους.
Ταμπούρλα, σφυρίχτρες και συνθήματα κρατούν αμείωτο τον παλμό.
Το ενδιαφέρον από τα ξένα μέσα ενημέρωσης είναι έντονο με τους δημοσιογράφους να καταγράφουν τα όσα συμβαίνουν στην πλατεία Συντάγματος.
Παράλληλα, μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω» κατέλαβαν τους ακυρωτικούς σταθμούς στο Μετρό του Συντάγματος.
Την ίδια στιγμή οι ''αγανακτισμένοι'' της Σπάρτης έχουν προγραμματίσει να ξεκινήσουν σήμερα με τα πόδια από το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα στην Σπάρτη με τερματισμό την πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα το βράδυ της Τετάρτης.
Οι Αγανακτισμένοι του Συντάγματος αναμένεται να κλιμακώσουν την αντίδραση τους την Τρίτη ημέρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, γύρω από τη Βουλή.
Να γίνει κόμμα η Πλατεία
Σχεδόν ένας στους δύο… κάτοικους Συντάγματος επιθυμεί μέσα από τους Αγανακτισμένους να ξεπηδήσει ένα καινούριο κόμμα το οποίο θα αντιπροσωπεύει τον αγώνα και τις θέσεις όλων των πολιτών που εδώ και σχεδόν ένα μήνα διαδηλώνουν καθημερινώς έξω από το Κοινοβούλιο.
Αυτό προκύπτει από γκάλοπ που διεξήγαγε η Kάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα» σε πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο μηδέν.
Περίπου το 45% απαντάει «ναι» στην ερώτηση «θα θέλατε το κίνημα των Αγανακτισμένων να μετεξελιχθεί σε κόμμα που θα σας εκπροσωπήσει στη Βουλή», ενώ αντίθετα αρνητικά απαντά το 48%, με το 6% να ανήκει στους αναποφάσιστους.
Σε αντίστοιχη ερώτηση σε πανελλαδικό επίπεδο, με δεδομένο ότι το 54% δεν έχει πάει ποτέ πλατεία, το 65% δεν επιθυμεί οι Αγανακτισμένοι να γίνουν κόμμα, ενώ το 30% τάσσεται υπέρ μίας τέτοιας εξέλιξης.
Οι Αγανακτισμένοι πάντως από την πρώτη ημέρα δεν αποκαλούν αυτό που συμβαίνει στο Σύνταγμα εξέγερση, αλλά διαμαρτυρία και αποκηρύσσουν το ενδεχόμενο της ανατροπής ή της δημιουργίας ενός κόμματος, αφού τονίζουν ότι αυτό που θέλουν είναι μία πραγματική δημοκρατία, όπου η έννοια αξιοκρατία θα έχει την βαρύνουσα σημασία της.
Πάντως, όσοι έχουν βρεθεί στο Σύνταγμα πάνω από μία φορά δηλώνουν ότι οι Αγανακτισμένοι δεν αποτελούν μόδα και έχουν την δύναμη με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο να φέρουν αποτελέσματα. Μάλιστα το 77,9% δηλώνει «πολύ» και «αρκετά αισιόδοξο» αναφορικά με την πορεία του κινήματος. Άλλο αξιοσημείωτο της έρευνας είναι το 84% των Αγανακτισμένων δεν μπορεί να κάνει κανένα σχέδιο για το νοικοκυριό του.
Και οι Αγανακτισμένοι της Μαδρίτης μπροστά από τη Βουλή
Χιλιάδες διαδηλωτές του κινήματος των "Αγανακτισμένων" έχουν συγκεντρωθεί παράλληλα και στο κέντρο της Μαδρίτης, όπου μπροστά απ το κοινοβούλιο θα πραγματοποιηθεί λαϊκή διαμαρτυρία κατά της υψηλής ανεργίας, των επιπτώσεων της κρίσης και της πολιτικής της λιτότητας.
"Αυτήν ακριβώς την κατάσταση δημιούργησαν οι τράπεζες κι οι κυβερνήσεις, πρέπει να γνωρίζουν, λοιπόν, ότι εμείς διαφωνούμε με τα μέτρα και τις περικοπές στον προϋπολογισμό, ότι θέλουμε να εισακουόμαστε, ότι θα το επιβάλλουμε αυτό", αναφέρεται σήμερα στην ιστοσελίδα των "Αγανακτισμένων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: