Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Μεσοπρόθεσμο εν μέσω «παζαριών» και αβεβαιότητας


Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανακοίνωσε
Μεσοπρόθεσμο εν μέσω «παζαριών» και αβεβαιότητας
Η συνεδρίαση της Βουλής για το Μεσοπρόθεσμο
πως το ποσό των 600 εκ. ευρώ που προκύπτει από την κατάργηση του «μπόνους» των αποδείξεων θα καλυφθεί χωρίς επιπλέον μέτρα.
Όπως δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή, τα 300 εκ. ευρώ θα προκύψουν από μια πιο ρεαλιστική εκτίμηση των εσόδων του 2011, ενώ τα άλλα 300 εκ. ευρώ από επιπλέον περικοπές δαπανών.
Με την απόφαση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Τρόικα.
Σήμερα το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην ομιλία του πρωθυπουργού. Η πλέον κρίσιμη ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Τετάρτη.
«Zητώ να ακούσετε την πατριωτική ας συνείδηση»
Στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε για το μεσοπρόθεσμο: «Zητώ να ακούσετε την πατριωτική ας συνείδηση». Τόνισε ότι το μεσοπρόθεσμο θα περάσει αφού αρκούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (151 από τους 155), διαγράφοντας στην ουσία την πρόταση του Γ. Καρατζαφέρη για 181 ψήφους. Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για μοναδική ευκαιρία για να ορθοποδήσει η χώρα και επεσήμανε για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ότι θα δώσει το αναγκαίο χρονικό διάστημα για να λειτουργήσει η χώρα και να υλοποιηθούν οι μεγάλες αλλαγές.
«Χτίζουμε με σκληρή δουλειά μαζί με τον ελληνικό λαό την αξιοπιστία μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ενώ τόνισε ότι «αυτή η επιμονή μας μαζί με τις προσπάθειες του λαού, μας έδωσαν τη δύναμη να κάνουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας».
«Με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμο εξασφαλίζουμε την πέμπτη δόση των 12 δισ. ευρώ», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Εγγυόμαστε την ομαλή λειτουργία του κράτους, την ασφάλεια για να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις, δήλωσε. Εξασφαλίζουμε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και την μεταφορά τεχνογνωσίας για τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
«Δεν ζητώ να ακούσετε τις έξωθεν πιέσεις, αλλά την ψυχή σας, την πατριωτική σας συνείδηση. Η ψήφος στο μεσοπρόθεσμο, είναι η μοναδική ευκαιρία που έχει η χώρα μας να ορθοποδήσει. Αυτό είναι το μεσοπρόθεσμο - το αναγκαίο ενδιάμεσο στάδιο να λειτουργήσει η χώρα. Κτίζουμε με σκληρή δουλειά την αξιοπιστία μας. Γιατί το έλλειμμα αξιοπιστίας, είναι το βασικό έλλειμμα της χώρας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
«Παζάρια» για την ψήφο στο Μεσοπρόθεσμο
Την εξαίρεση της ΔΕΗ αλλά και της ΕΥΔΑΠ από το ευρύτερο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του Μεσοπρόθεσμου, ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Αθανασιάδης, από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στην σημερινή τους συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών.
Αν δεν συμβεί αυτό, όπως ανέφερε σε διάλογο που είχε με δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, είναι αποφασισμένος να επιμείνει στην απόφασή του να μην ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο. Ο κ. Αθανασιάδης δήλωσε, πως ανέπτυξε στον υπουργό τις σκέψεις του και τα επιχειρήματα του, που αφορούν στην αντίθεσή του με την ιδιωτικοποίηση των δύο ΔΕΚΟ.
Από την πλευρά τους, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ανέφεραν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε «καλό, συναδελφικό κλίμα».
Αδιευκρίνιστο ακόμη παραμένει τι σημαίνει η φράση καλό, συναδελφικό κλίμα». Μήπως ο Ευ. Βενιζέλος δέχτηκε τελικά να μείνει η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ εκτός Μεσοπρόθεσμου, ή βρέθηκε μια συμβιβαστική λύση που συμφέρει τόσο την κυβέρνηση όσο και τα σωματεία των εργαζομένων; Όλα αυτά θα ξεκαθαριστούν σε λίγες ώρες.
Από την πλευρά του υπουργείο και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η συνάντηση έλαβε χώρα σε πολύ καλό κλίμα, αν και είναι δεδομένη η νέα πίεση για την υπερψήφιση των μέτρων που ασκείται από το Βερολίνο.
Μια πίεση που εκφράστηκε από τα χείλη του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος διεμήνυσε χθες ότι η πέμπτη δόση του δανείου δεν πρόκειται να εκταμιευθεί αν το ελληνικό Κοινοβούλιο απορρίψει το Μεσοπρόθεσμο. Στον αντίποδα, «ψήφο εμπιστοσύνης» στο ευρωπαϊκό νόμισμα και εμμέσως, στην Ελλάδα έδωσε ο κινέζος πρωθυπουργός, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να δανείσει όποια ευρωπαϊκή χώρα αδυνατεί να αντλήσει ρευστότητα από τις αγορές.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως εκτός από την συνάντηση με τον κ. Αθανασιάδη ο κ. Βενιζέλος φέρεται να είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον βουλευτή της Α' Θεσσαλονίκης, Θωμά Ρομπόπουλο, ο οποίος είναι από εκείνους που όχι μόνο έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στο Μεσοπρόθεσμο, αλλά έχουν δηλώσει πως δεν θα το ψηφίσουν.
Το τοπίο πάντως εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ παραμένει ομιχλώδες, καθώς δεν έχουν ξεκαθαρίσει όλες οι προθέσεις κάποιων βουλευτών ως προς το τι θα πράξουν στην ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο. Το κυβερνητικό επιτελείο πάντως έχει στρέψει την προσοχή του στις ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις και το κατά πόσο αυτές θα είναι ικανές να επηρεάσουν την έκβαση των ψηφοφοριών.
Τόσο το μεσοπρόθεσμο όσο και ο εφαρμοστικός θα τεθούν σε ψηφοφορία σαν απλά νομοσχέδια που απαιτούν πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών.

«Θα ψηφίσω κατά συνείδηση», λέει ο Βαλυράκης
«Κατά συνείδηση» θα ψηφίσει ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης κατά τις ψηφοφορίες στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό όπως δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα Χανιά.
Ο βουλευτής απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα πράξει δήλωσε: «To μεσοπρόθεσμο, είναι ένας συμβιβασμός που πρέπει να γίνει. Εγώ δεν έχω σοβαρές αντιρρήσεις σε τακτικούς συμβιβασμούς, αλλά δεν δέχομαι στρατηγικούς συμβιβασμούς και βεβαίως δεν θα σας κάνω δήλωση εγώ , τι ψηφίζω στη βουλή, ούτε και έχω κανενός είδους προκατάληψη. Είμαι από τους βουλευτές που ψηφίζω πάντα κατά συνείδηση. Δεν επηρεάζομαι ούτε από κομματικές γραμμές, ούτε από απειλές ούτε από φοβέρες. Θα κάνω αυτό που πρέπει να κάνω κατά συνείδηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: