Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Προετοιμασίες για δημοψήφισμα


Κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο Γ. Παπανδρέου επέμεινε στην ανάγκη της ευρύτερης δυνατής συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου, κάνοντας λόγο για ιστορικές αποφάσεις και ιστορική στάση όλων.
Προετοιμασίες για δημοψήφισμα
Αναφέρθηκε μάλιστα και στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η στάση μας και οι αποφάσεις μας, τόσο ως κυβέρνηση όσο και στην Κ.Ο. αυτές τις μέρες έχουν ιστορική σημασία».
Εμφανίστηκε παράλληλα πρόθυμος να εξετάσει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος με στόχο την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Ζήτησε μάλιστα από τον Υπουργό Εσωτερικών να φέρει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν να εφαρμοστεί όταν χρειαστεί αυτή τη δημοκρατική πρόβλεψη του σημερινού Συντάγματος.
«Οι αλλαγές προϋποθέτουν μια νέα θέσμιση αν θέλετε, της ελληνικής δημοκρατίας, όχι την κατάλυσή της. Όχι τη βία, αλλά τη συμμετοχή και τη συνεργασία. Όχι την αυθαιρεσία, αλλά την ευνομία και την αλλαγή, τη δημοκρατική αλλαγή», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.
Αναφορά στους «αγανακτισμένους»
Κατά την εισήγησή του ο Γ. Παπανδρέου έκανε αναφορά στους «αγανακτισμένους», λέγοντας πως «δικαίως πολλοί αγανακτούν με όσα βιώνουν».
«Αυτό το κίνημα να εξελιχθεί σε ένα πραγματικό κίνημα πολιτών που αντιδρούν σε κάθε ανομία, κάθε παρανομία, κάθε ρουσφέτι, κάθε χαριστική μεταχείριση, κάθε περιστατικό διαφθοράς, αυθαιρεσίας, αδικίας. Κάθε φακελάκι, κάθε συναλλαγή κάτω από το τραπέζι, κάθε πρακτική που μας υποτιμά και δεν μας σέβεται» τόνισε και συμπλήρωσε «ακόμα καλύτερο είναι αυτή η αγωνία να γίνει πρόταση και δράση, συμμετοχή για να βρούμε μαζί με τους πολίτες συγκεκριμένες λύσεις».
«Όχι» στις επιτροπές
Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε τα σενάρια περί τοποθέτησης επιτρόπων, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη μεγιστοποίηση του θέματος στα ΜΜΕ. «Δεν δεχόμαστε και ποτέ δεν δεχτήκαμε τη λογική των επιτρόπων», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «δεν δεχόμαστε οτιδήποτε που θα μειώσει τη δική μας αξιοπρέπεια, τα βασικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, είτε είναι η ψήφος, είτε είναι οι Επίτροποι, είτε είναι άλλες συμπεριφορές ή απαιτήσεις παρόμοιας υφής».
 
Oι θέσεις των υπουργών
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χ. Παπουτσής, λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης αποχώρησε νωρίτερα, ενώ έκανε και δηλώσεις στους δημοσιογράφους λέγοντας πως ο υπουργός Οικονομικών«έκανε αυτοκριτική».
Πρόσθεσε ότι δεν διαβάζει «διαρροές» και συμπλήρωσε ότι τα ΜΜΕ έχουν μερίδιο ευθύνης για τις διάφορες «διαρροές» και «τρικ» που προκαλούν τριβές σε πολιτικό επίπεδο. "Αν οι δημοσιογράφοι έλεγαν μια φορά την πηγή των «διαρροών» αυτών, θα προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες στη Δημοκρατία", είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά το «πέρασμα» του Μεσοπρόθεσμου στην κοινωνία, είπε ότι αυτό είναι «ζήτημα παρουσίασης και χειρισμού του Προγράμματος».
«Δείγμα αναξιοπιστίας της χώρας» συνιστά τυχόν προσφυγή σε εκλογές, συμπλήρωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Από την πλευρά του ο Μ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε την όλη συζήτηση που διαρκεί ήδη περισσότερο από πέντε ώρες ως «εκτεταμένη και εις βάθος».
Τα μέτρα που θα πέσουν στο τραπέζι
1.Αφορολόγητο. Η μείωσή του από τα 12.000 ευρώ πιθανότατα στα 8.000 ευρώ για το σύνολο των φορολογούμενων, με μοναδική εξαίρεση ίσως τους συνταξιούχους, και στα 6.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, εισοδηματίες, θεωρείται δεδομένη. Το μέτρο θα ισχύσει από τις δηλώσεις του 2011 και ως εκ τούτου θα πλήξει πρώτα τους μισθωτούς, οι οποίοι μέσω της αυξημένης παρακράτησης φόρου εισοδήματος θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται αισθητά από 1ης Ιουλίου.
2 Αποδείξεις. Διερευνάται η αλλαγή του συστήματος μετά τη φετινή αποτυχία, που μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες εσόδων 1-2 δισ. ευρώ. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η αύξηση του ποσοστού -ίσως και στο 30% (όπως ισχύει για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ) των απαιτούμενων αποδείξεων για την κάλυψη του αφορολόγητου και μάλιστα από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, η επιβολή πλαφόν στο «μπόνους φόρου».
3 Φορολογική κλίμακα. Η επαναφορά δύο κλιμάκων θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, αφού αφορούν διαφορετικά αφορολόγητα όρια ανάλογα με την κατηγορία των φορολογούμενων. Η μείωση του αφορολόγητου φέρνει και νέο χαμηλό συντελεστή, 10% ή 15%, για τα εισοδήματα μέχρι τα 12.000 ευρώ -πέραν των οποίων σήμερα ενεργοποιείται ο συντελεστής 18%.
4 Ακίνητα. Η αύξηση της φορολογίας στην ακίνητη περιουσία είναι ξεκάθαρη από την ανακοίνωση της τρόικας την περασμένη Παρασκευή. Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σχεδόν το σύνολο των ιδιοκτητών θα πληρώνει Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Δεν αποκλείουν δε και την επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς σε περιουσίες αξίας άνω των 300.000 ή 350.000 ευρώ.
5 ΦΠΑ. Οι υπηρεσίες εστίασης, όπως εστιατόρια, delivery, καφέ και κέντρα διασκέδασης, καθώς και ορισμένα πολυτελή προϊόντα ή υπηρεσίες, θα μεταταχθούν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% από 13%, όπως και ορισμένα πολυτελή τρόφιμα. Ανοιχτό μένει για αργότερα το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ ως βασικό μέτρο συναίνεσης με τη Ν.Δ.
6 Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης. Οι αυξήσεις παίρνουν «σβάρνα» τους ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης (αναζητείται το ποσό εξίσωσης με το κίνησης, το οποίο θα είναι χαμηλότερο του ισχύοντος τελευταίου -ίσως στα 340 ευρώ), φυσικό αέριο, φτηνά τσιγάρα και ενδεχομένως στον καπνό (για στριφτά) και ίσως να επιβληθεί από το φθινόπωρο στα αναψυκτικά.
7 Φοροαπαλλαγές. Η χορήγησή τους θα γίνεται με εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακά κριτήρια. Συνεπώς, η μεγάλη πλειονότητα των φορολογούμενων ενδεχομένως να χάσει απαλλαγές από τόκους στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα, φροντιστήρια, ιατρικά έξοδα, ενοίκια κ.λπ. Ενώ δεν αποκλείεται και η κατάργηση κάποιων δαπανών. Και στα επιδόματα θα εφαρμοστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για όσους συνεχίσουν να τα εισπράττουν.
8 Αυτοκίνητα. Αύξηση των τελών κυκλοφορίας μέχρι 20% και επιβολή έκτακτης εισφοράς για μεγάλου κυβισμού, άνω των 3.000 ενδεχομένως. Προωθούν και έκτακτη εισφορά για σκάφη αναψυχής και πισίνες.
9 Εισοδήματα. Η αύξηση της εισφοράς υπέρ ΟΑΕΔ στον ιδιωτικό τομέα και η επιβολή ανάλογης εισφοράς στο Δημόσιο, καθώς και η ειδική εισφορά σε συνταξιούχους κάτω των 60 ετών, η αύξηση του ΛΑΦΚΑ και η μείωση των επικουρικών συντάξεων οδηγούν σε νέα μείωση των εισοδημάτων. Το μεγάλο μαχαίρι στους μισθούς των εργαζομένων σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα θα προκληθεί μέσω του Ενιαίου Μισθολογίου.
10 Εφάπαξ. Σε τουλάχιστον 10% εκτιμάται ότι θα φτάσει το μαχαίρι στο εφάπαξ των υπό συνταξιοδότηση, αλλά και όσων έχουν ήδη πάρει σύνταξη και αναμένουν την είσπραξή του με καθυστέρηση ετών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: