Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα απειλείται από την ελληνική κρίση


Η ελληνική οικονομική κρίση μπορεί να αποτελέσει μια απειλή για τη σταθερότητα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, εάν δεν εξευρεθεί μία λύση, βεβαίωσε σήμερα στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των Ην. Πολιτειών, της Fed, Μπεν Μπερνάνκι στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα απειλείται από την ελληνική κρίση
"Αν υπάρξει μία αδυναμία να επιλυθεί η κατάσταση αυτή, τούτο θα αποτελέσει απειλή για τα ευρωπαϊκά οικονομικά συστήματα, το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και για την πολιτική ενότητα στην Ευρώπη", υπογράμμισε ο κ. Μπερνάνκι.
 "Νομίζω οι Ευρωπαίοι εκτιμούν την απίστευτη σημασία που έχει το να διευθετήσουν την ελληνική κατάσταση", πρόσθεσε.
 "Είναι βέβαια πολύ σπουδαίο. Είναι μία κατάσταση πολύ δύσκολη", εκτίμησε συγχρόνως.
"Βρεθήκαμε σε στενή επαφή με τους ευρωπαίους ομολόγους μας. Φυσικά δεν εμπλέκονται όλοι στις διαβουλεύσεις, που γίνονται, αλλά ενημερωθήκαμε πάρα πολύ καλά", ανέφερε ο κ. Μπερνάνκι.
 Η ελληνική οικονομική κατάσταση "απασχόλησε τη συνεδρίαση", που είχαμε στη Fed, χθες Τρίτη και σήμερα, πρόσθεσε. "Αποτελεί έναν από τους οικονομικούς κινδύνους, με τους οποίους βρισκόμαστε αντιμέτωποι".
 "Παρακολουθούμε την κατάσταση αυτή από κοντά και κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, ώστε οι θεσμοί μας να βρεθούν στην καλύτερη δυνατή θέση σε σχέση με την αποκαλούμενη κρίση χρέους στην περιφέρεια" της ευρωζώνης, πρόσθεσε ο κ. Μπερνάνκι.
 "Μια άτακτη χρεοκοπία σε ένα από τα κράτη της περιφέρειας (της ευρωζώνης) θα συντάρασσε χωρίς καμία αμφιβολία τις διεθνείς χρηματαγορές. Αυτό θα είχε με τη σειρά του επιπτώσεις στα περιθώρια για τα επιτόκια δανεισμού, στις τιμές των μετοχών και ούτω καθ εξής", έκρινε ο πρόεδρος της Fed.
"Εξ αυτού, νομίζω ότι οι επιπτώσεις για τις Ην. Πολιτείες θα είναι σε αυτήν την περίπτωση εντελώς σημαντικές" έστω και εάν "η άμεση έκθεσή μας στην ελληνική οικονομική κρίση είναι συγκριτικά μειωμένη", δήλωσε καταλήγοντας ο κ. Μπερνάνκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: