Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Ολοκληρώθηκε το ΚΤΕ. Τα πήρε πίσω ο τσάρος


Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, στην οποία ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχτηκε
Ολοκληρώθηκε το ΚΤΕ. Τα πήρε πίσω ο τσάρος
έντονη κριτική από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου προχώρησε σε αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ανακοινώνοντας ηπιότερα μέτρα σύμφωνα με τα οποία:
-Το όριο του αφορολόγητου εισοδήματος παραμένει στα 12.000 ευρώ ετησίως.
-Αφορολόγητη θα είναι επίσης η πρώτη κατοικία μέχρι 200.000 ευρώ ανά άτομο.
-Αναστέλλεται η εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
-Η έκτακτη εισφορά θα είναι με συντελεστή 1% για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ.
-2% έως 50.000 ευρώ,
-3% έως 100.000 ευρώ
-4% πάνω από τις 100.000 ευρώ.
Οι αντιδράσεις
Σε ότι αφορά τις ενστάσεις ή τις προτάσεις που διατύπωσαν οι συμμετέχοντες βουλευτές, πληροφορίες φέρουν τον Κώστα Καρτάλη να μην είναι πεισμένος για την αποτελεσματικότητα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ ο Αλέκος Αθανασιάδης επανέλαβε ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, διευρύνοντας τη διαφωνία του και για τις πωλήσεις πέραν της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΔΑΘ και των λιμένων.
Αναποφάσιστος ως προς το αν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο εμφανίστηκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, διατυπώνοντας ταυτόχρονα την δυσπιστία του προς τον κ. Παπακωνσταντίνου.
Από την μεριά του, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θανάσης Οικονόμου εκτίμησε ως υπερβολική την αύξηση ΦΠΑ από 13% σε 23% στην εστίαση.
Την διαγραφή της δαπάνης 700 εκατ. ευρώ στο ασφαλιστικό της ΔΕΗ, τη φορολόγηση των αδειών φωτοβολταϊκών και την περικοπή της διακρατικής βοήθειας (αφορά το υπουργείο Εξωτερικών) πρότεινε ο Πάρις Κουκουλόπουλος.
Το ερώτημα «πως αποκρατικοποιούμε χωρίς μελέτη κερδών και οφέλους» διατύπωσε ο Δημήτρης Λιντζέρης, ενώ τόσο η Χρύσα Αράπογλου όσο και η Τόνια Αντωνίου έκαναν λόγο για δημοκρατικό και πολιτικό έλλειμμα καθώς «συζητάμε για δεύτερο Μνημόνιο, ενώ δεν έχει συζητηθεί στην Βουλή ούτε το πρώτο».
Η κ. Αντωνίου, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο το φορολογικό, όσο το ότι γίνονται αποκρατικοποιήσεις με λογική fast track και διατύπωσε προς τον κ. Παπακωνσταντίνου το ερώτημα «πως αποφασίζεις, π.χ. να πουλήσεις το 55% της ΛΑΡΚΟ, όταν δεν έχει γίνει συζήτηση ούτε με την διοίκηση ούτε με του εργαζόμενους» για να λάβει την απάντηση ότι «το αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο».
Η κ. Αντωνίου επανέλαβε ότι ενώ ο πρωθυπουργός μιλά για λογοδοσία και διαφάνεια, δεν έχει συζητηθεί ούτε το πρώτο Μνημόνιο, ούτε δανειακή σύμβαση και εκτίμησε ότι ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι από τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι αποκρατικοποιήσεις, θέτοντας, τέλος, το ερώτημα «ποιος ωφελείται από αυτόν τον τρόπο, ο πωλητής ή ο αγοραστής;»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: