Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011

«Μην κυβερνάς με την παρέα σου»


Ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσιάστηκε ενωτικός κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ μετά τις παραιτήσεις και τα σενάρια που έδωσαν και πήραν
«Μην κυβερνάς με την παρέα σου»
σήμερα από νωρίς το πρωί. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην σημερινή συνομιλία με την Άγκελα Μέρκελ, ενώ απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματος τους ανέφερε πως μπορούν να στηριχτούν επάνω του.
Η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχουν την ευθύνη, αλλά η ευρύτερη συναίνεση θα έδινε επιπλέον διαπραγματευτική δύναμη, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου. Όταν άλλα κοινοβούλια αποφασίζουν με ευρύτατη πλειοψηφία να δανείσουν την Ελλάδα, δεν μπορεί εμείς εδώ στην Ελλάδα να μη μπορούμε να συνεννοηθούμε, είπε εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους πρότεινε κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας.
Για ακόμη μια φορά μίλησε για τις προσπάθειες που κατέβαλε και καταβάλει για την πολυσυζητημένη συναίνεση, αλλά κατηγόρησε πως η ΝΔ αντιμετώπισε την πρότασή του με επικοινωνιακούς όρους. Παραδέχτηκε πως έγιναν λάθη, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα είναι ικανή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.
Ο πρωθυπουργός θέλησε να μιλήσει και για το έως τώρα κυβερνητικό σχήμα λέγοντας πως ο ανασχηματισμός δε σημαίνει ότι η τωρινή κυβέρνηση δεν έχει κάνει ήδη πολλά.
Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου η χώρα πρέπει να κερδίσει τρία στοιχήματα:
Πρώτο: Την αντιμετώπιση του τεράστιου χρέους και των ελλειμμάτων που κληρονόμησε η κυβέρνηση από την προηγούμενη .
Δεύτερο: Να προχωρήσει τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.
Τρίτον: Να διαμορφώσει στη διεθνή σκακιέρα συνθήκες που θα της επιτρέψουν να προωθήσει αποτελεσματικά τα συμφέροντά της.
«Έχω εμπιστοσύνη στην κοινοβουλευτική μας ομάδα» επανέλαβε κλείνοντας λέγοντας πως «και εσείς μπορείτε να στηριχτείτε σε εμένα και εγώ σε εσάς για να βγάλουμε της Ελλάδα από την κρίση».
Η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας συνεχίζεται όπου έχουν ζητήσει να μιλήσουν περισσότεροι από 20 βουλευτές. Αμέσως μετά θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός.
Δεν χειροκρότησε η Βάσω και επιτέθηκε
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ομιλία του πρωθυπουργού δεν χειροκρότησε μόνο η Βάσω Παπανδρέου. Ένα από τα βασικότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ άλλωστε είχε ηγηθεί και της συλλογής υπογραφών για τη σύγκληση της ΚΟ, αφήνοντας υπονοούμενα ακόμη και για ζήτημα ηγεσίας στη συζήτηση.
Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε η Β. Παπανδρέου η οποία προκάλεσε σήμερα και τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. «Έχω ζήσει το ΠΑΣΟΚ πολλά χρόνια, αλλά πρώτη φορά ανησυχώ όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τη χώρα» είπε αρχικά αι συμπλήρωσε, «η κοινοβουλευτική ομάδα ψήφισε την πολιτική και τα σκληρά μέτρα, αλλά τα μόνα που υλοποιήθηκαν ήταν η μείωση μισθών και συντάξεων». Το ιστορικό στέλεχος της παράταξης δεν έμεινε εκεί και αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό, «Πρέπει επιτέλους κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, με τα χθεσινά δεν έχω καταλάβει τι συμβαίνει. Πρέπει κι εσύ πρόεδρε να αναλάβεις τις ευθύνες σου και να μην κυβερνάς με την παρέα σου γιατί αλλιώς θα πάμε σύντομα σε εκλογές».
Τι είπαν οι υπόλοιποι
Ανέβηκαν οι τόνοι στην κοινοβουλευτική ομάδα με την Όλγα Ρεντάρη, η οποία ανέφερε «Πόσο θα αντέξω ακόμη να προπηλακίζομαι; Τη σωτηρία είναι αυτή που τρέχουμε πίσω από το μνημόνιο; Παίρνουμε μέτρα πιο σκληρά και από το ΔΝΤ». Η Κ. Ρεντάρη πριν από λίγες ημέρες είχε προπηλακιστεί από ομάδα ατόμων. Επίσης ζήτησε η κοινοβουλευτική ομάδα να ενημερώνεται μια φορά τον μήνα.
«Μετά την Όλγα Ρεντάρη ήρθε ο Πάρης Κουκουλόπουλος να γίνει αιχμηρός. Ο κ. Κουκουλόπουλος είπε η κρίση ξεκίνησε από την οικονομία, πέρασε στην κοινωνία και στη συνέχεια έγινε πολιτική». Μάλιστα μίλησε και για τους δημοσίους υπαλλήλους λέγοντας πως «δεν είναι εχθροί μας έχουμε ξεχάσει τις αξίες που διέπουν το κίνημά μας».

Ο Οδυσσέας Βουδούρης, απο την πλευρά του ζήτησε να κάνει αυτοκριτική το υπουργείο Οικονομικών.
Ο Δ. Λιντζέρης είπε: "Ο τελικός απολογισμός της προσπάθειας έχει αρνητικό πρόσημο. Εξαντλούμε καθημερινά το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέταμε και διαρρηγνύουμε κοινωνικές σχέσεις. Τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η ΚΟ να πάρει αποφάσεις που θα κάνουν τους πολίτες της πλατείας να γυρίσουν σπίτι τους με αξιοπρέπεια. Ανοησίες τα περί "Ιουλιανών". Όλοι αυτοί επιβεβαιώνουν ότι τα πολιτικά ημερολόγια πολύ πίσω".
Ο Ντίνος Βρεττός που πρόσφατα είχε ζητήσει να παρατηθούν οι υπουργοί όταν πήρε τον λόγο είπε "Γιατί να χαρίσουμε τον όρο "επαναδιαπραγμάτευση" στην ΝΔ, αφού η επαναδιαπραγμάτευση είναι η μόνη σταθερά και θα κρατήσει μέχρι τέλους. Κανείς στην ΚΟ δεν μπορεί να αμφισβητήσει το πάθος, την εργατικότητα και την απόφαση να σώσει την Ελλάδα του Γιώργου Παπανδρέου".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: