Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο


«Καυτό» αναμένεται να είναι το τριήμερο που ξεκινά από σήμερα για τη νέα κυβέρνηση, καθώς άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο
Οι εξελίξεις
Ψήφο εμπιστοσύνης για το νέο κυβερνητικό σχήμα, εθνική συνεννόηση σε βασικούς άξονες και δημοψήφισμα για μεγάλες αλλαγές που θα αποτυπωθούν σε ένα νέο Σύνταγμα, ζήτησε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Οι άξονες εθνικής συνεννόησης που ζήτησε ο πρωθυπουργός, είναι η παραδοχή πως το χρέος και τα ελλείμματα αποτελούν εθνικό πρόβλημα και ότι «πρέπει να βάλουμε πρώτοι σε τάξη τα του οίκου μας», πως βασική επιλογή της οργανωμένης αντιμετώπισης του χρέους μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους, θα πρέπει να είναι η αποφυγή απότομων αντιδράσεων των αγορών, πως το χρέος και τα ελλείμματα είναι το σύμπτωμα της ασθένειας και όχι τα αίτια, πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να δανειστεί το 2012 - «και αυτό αποτελεί μια νέα απρόβλεπτη επιπλοκή που πρέπει να δούμε κατάματα και όχι το κεφάλι στην άμμο».
Η νέα κυβέρνηση, κατά τον πρωθυπουργό, θα κινηθεί στους εξής άξονες:
-Διόρθωση αδικιών που προϋπήρχαν και ανέδειξε η εφαρμογή του Μνημονίου, αλλά δεν έφταιξε γι’ αυτές το Μνημόνιο
-Νέο Σύνταγμα, εύληπτο, κατανοητό σε κάθε πολίτη, με σειρά αλλαγών για τις οποίες θα αποφασίσει η ελληνική κοινωνία σε δημοψήφισμα.
-Πρόγραμμα μεγάλων αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση.
-Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου.
-Αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος και εγγύηση ελαχίστου επιπέδου διαβίωσης.
-Κινητοποίηση για «μεγάλες κατακτήσεις» στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κος Παπανδρέου, υπογράμμισε πως τα εθνικά θέματα εξαιρούνται οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης σε σχέση με το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και πως «σε σχέση με τις εμπράγματες εγγυήσεις του δανείου, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε όρους υποτιμητικούς για τη χώρα, αλλιώς μπορεί να φτάσουμε στο αδιέξοδο, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό».
Τέλος, ο κος Παπανδρέου, υπογράμμισε στην ομιλία του πως οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πάνε χαμένες - και επικαλέστηκε τη μείωση του ελλείμματος κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και την αύξηση ρεκόρ των εξαγωγών. Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να πετύχει έξοδο στις χρηματοπιστωτικές αγορές το 2012 αποτελεί αποτυχία των προβλέψεων της ίδιας της τρόικας και όχι της Ελλάδας, της οποίας οι προτάσεις σε μεγάλο βαθμό εξακολουθούν να αγνοούνται, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Σαμαράς: Εκλογές η μόνη λύση.
«Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, οι εκλογές είναι η μόνη πραγματική λύση και ο μόνος δρόμος για να βγει η χώρα από την αβεβαιότητα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς , δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση στην οποία ούτε ο ίδιος ο κ Παπανδρέου δεν πιστεύει και γιατί επιμένει σε μια πολιτική που δημιουργεί νέα προβλήματα.
Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου ότι δεν τόλμησε να προχωρήσει σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας αλλά έκανε μια κομματική κυβέρνηση συγκόλλησης του ΠΑΣΟΚ επιλέγοντας να μην καταρρεύσει το κόμμα του και όχι η ενότητα του ελληνικού λαού.
Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, η επανεκκίνηση της οικονομίας και η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής είναι οι μόνοι όροι συναίνεσης, και έκανε λόγο για λάθος πολιτική συνταγή της κυβέρνησης που συνεχίζεται και που οδηγεί σε απόλυτα αδιέξοδο τη χώρα.
Ακόμα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κρύβεται πίσω από τη επιμονή της τρόικας, χωρίς να διαπραγματεύεται.
Στη συνέχεια, μίλησε για όργιο λαϊκισμού με επίκεντρο τη λέξη συναίνεση αλλά και για εφεδρικά εξαπτέρυγα που στην ουσία ζητάνε συνενοχή, όπως είπε.
Ο κ. Σαμαράς συμπλήρωσε ότι το κλίμα της συναίνεσης δεν ενισχύεται, αντίθετα υπονομεύεται και από συνεργάτες του πρωθυπουργού οι οποίοι διαστρεβλώνουν τις θέσεις του κόμματος του στο εξωτερικό και προειδοποίησε ότι δεν ανεχθεί αυτή την κατάσταση να συνεχίζεται καθώς ο ίδιος όταν βγαίνει στο εξωτερικό φοράει την «εθνική φανέλα».
«Καλούμαστε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση κομματικής συγκόλλησης που φτιάχτηκε ανάμεσα σε στελέχη που μέχρι χθες αλληλοκατηγορούνταν για να διασωθεί το ΠΑΣΟΚ και όχι η ενότητα του λαού. Εμείς θα επιμείνουμε στο ότι ο μόνος δρόμος να σωθεί η χώρα είναι οι εκλογές. Δεν πρόκειται εμείς να αποσταθεροποιήσουμε τη χώρα. Αρκετά την αποσταθεροποιεί η κυβέρνηση. Δεν θέλουμε αύριο να κυβερνήσουμε πάνω σε ερείπια. Δεν είμαστε ίδιοι με το ΠΑΣΟΚ. Ανεξάρτητα από τη έκβαση της τωρινής ψηφοφορίας την εμπιστοσύνη του λαού την έχει χάσει οριστικά πια. Αυτό δεν αντιστρέφεται», κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς.
Παπαρήγα: Όχι σε δημοψήφισμα, ναι σε εκλογές
«Όχι» σε δημοψήφισμα, «ναι» σε εκλογές, λέει το ΚΚΕ με την γενική γραμματέα του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα να ξεκαθαρίζει ότι το αίτημα αυτό διατυπώνεται από το ΚΚΕ υπό διαφορετικό πρίσμα από των άλλων κομμάτων: Για να προκύψει λαϊκό ταξικό κίνημα και αδύναμη κυβέρνηση.
Κατά την ομιλία της, στην συζήτηση για παροχή ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η Αλέκα Παπαρήγα τοποθετήθηκε εναντίον της πρότασης του πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος αιτιολογώντας πως πρόκειται για την άλλη όψη της άγριας καταστολής των λαϊκών αγώνων. «Αυτοί που πάτησαν τα κουμπιά στο Διαδίκτυο αξιοποιώντας την λαϊκή δυσαρέσκεια είναι οι πρώην σύμμαχοί σας για να διασπάσετε την κοινωνική συμμαχία» τόνισε.
Η κυρία Παπαρήγα «διαβεβαίωσε» - όπως χαρακτηριστικά είπε - ότι η «ανασχηματισμένη κυβέρνηση, το πάντοτε ίδιο ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να ξεγελάσει όσους ξεγελούσε ως τώρα». Κατηγόρησε δε, την κυβέρνηση ότι «θα περάσει» ως η κυβέρνηση που «θα κλείσει την ελεγχόμενη χρεοκοπία», «θα κλείσει τα διαδοχικά Μνημόνια» και τον «έκτακτο δανεισμό - μαμούθ των 90 - 100 δις ευρώ» και πρόσθεσε ότι, αυτά θα τα παρουσιάσει σαν νίκη.
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, χαρακτήρισε φαρσοκωμωδία τα όσα διημείφθησαν μεταξύ των κκ Παπανδρέου και Σαμαρά, ανέφερε όμως ότι η διαδικασία αυτή δεν απέτυχε, γιατί ..«εξοικειώθηκε η κοινωνία», ενώ εκτίμησε ότι «το σενάριο θα προχωρήσει» με άλλη διάταξη δυνάμεων.
Καρατζαφέρης: Προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία
Προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κατά τη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζήτησε "εκλογές, που θα βγάλουν οικουμενικό σχήμα ως το μόνο το οποίο μπορεί να σώσει την Ελλάδα" και επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης επειδή "κλώτσησαν την ευκαιρία" μιας εθνικής κυβέρνησης.
"Κάποιοι δεν ήθελαν οικουμενική κυβέρνηση γιατί επέλεξαν, αντί για μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, να υπηρετηθεί ο δικομματισμός", ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος χαρακτήρισε "πονηρή την σκέψη του πρωθυπουργού για ανασχηματισμό, που οδήγησε σε κυβέρνηση του βαθέος ΠΑΣΟΚ" και την χαρακτήρισε "ατελέσφορη" για την Ελλάδα.
"Από μια Κοινοβουλευτική Ομάδα σε κατάσταση διάλυσης, ο πρωθυπουργός την μετέτρεψε σε Κοινοβουλευτική Ομάδα από γρανίτη. Καλό για τον κ. Παπανδρέου αλλά κακό για την Ελλάδα", είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ προσθέτοντας ότι θα ήταν προτιμότερο αντί να πάει μόνος του ο κ. Βενιζέλος στην ευρωομάδα να πήγαιναν και τα πέντε κόμματα μαζί στους ευρωπαίους εταίρους μας.
Σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά σε "εξαπτέρυγα" της κυβέρνησης, ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε δηκτικά: "Ναι! Προτιμώ να είμαι ένα εξαπτέρυγο της ανάγκης αντί να είμαι ένα χερουβείμ της ανοησίας". Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ανέφερε ότι η Ευρώπη απέρριψε το "Ζάππειο 2" του κ. Σαμαρά προτρέποντας τον να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ενισχύσει την κατάσταση.
"Εγώ δεν το ψηφίζω το μεσοπρόθεσμο όχι γιατί δεν το πιστεύω αλλά γιατί δεν πιστεύω εσάς", είπε επίσης ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ενώ ως προς τη στάση του στην πρόταση εμπιστοσύνης, κάλεσε τον κ. Παπανδρέου "αντί να ματαιοπονεί ζητώντας ψήφο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να κοιτάξει να τον ψηφίσουν πρώτα εκείνοι που εξελέγησαν μαζί του".
Τσίπρας: Η κοινωνία δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης.
«Το μεγάλο σας πρόβλημα, είναι ότι η Ελληνική Δημοκρατία έχει αποκτήσει και Κάτω Βουλή» διαπίστωσε απευθυνόμενος προς το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
«Οι Κοινοβουλευτικές σας Ομάδες θα σας δώσουν εμπιστοσύνη, αλλά η Κάτω Βουλή, η κοινωνία που αγωνιά, δεν σας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης. Μπορεί η Κοινοβουλευτική σας Ομάδα να σας δίνει την ψήφο του όλου ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι και της κοινωνίας - για μία κυβέρνηση με σύμβαση έργου, να βάλει ταφόπλακα στην ελληνική κοινωνία» συμπλήρωσε ο κος Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, αναφέρθηκε εκτενώς στις συνεννοήσεις που υπήρξαν μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά για την συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. «Τι άλλαξε και την Τετάρτη ξαφνικά, για λίγες ώρες είχατε σχεδόν συμφωνήσει; Πού πήγαν αυτές οι μεγάλες και ουσιώδεις διαφωνίες που είχατε το προηγούμενο διάστημα; Πέραν των κωμικοτραγικών για την παραμονή ή όχι του κου Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, είχατε αποφασίσει την Τετάρτη να επαναδιαπραγματευτείτε το Μνημόνιο με τον κο Σαμαρά; Αν ναι, γιατί δεν το κάνατε μόνοι σας, ή και τώρα; Η απάντησή σας είναι αρνητική φοβάμαι. Και τότε κε Σαμαρά, τι είδους προγραμματική συμφωνία είχατε με τον κο Παπανδρέου; Τι θα κάνετε με το μεσοπρόθεσμο; Και τι άλλαξε από την δική σας διατύπωση κε Σαμαρά στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συμφωνήσατε με την θέση μας ότι νέα κυβέρνηση δίχως λαϊκή εντολή αποτελεί αντιδημοκρατική μεθόδευση;».
«Θέλετε να αποφύγετε τις εκλογές και οι δύο. Σας τρομάζει πως αν πάμε στις κάλπες με το λαό χειραφετημένο στους δρόμους, θα ανατραπεί ο δικομματισμός» συμπέρανε ο πρόεδρος του Συνασπισμού.
Υπέρμαχος της αναδιάρθρωσης του χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε πως η οικονομία θα βουλιάξει και με τις δύο εκδοχές του μεσοπροθέσμου προγράμματος. «Αν βρείτε κανέναν που να πιστεύει πως η Ελλάδα μπορεί να σωθεί με νέα ακριβά δάνεια που έχουν ως ουσιαστικό στόχο να διασώσουν τις Τράπεζες και όχι την ανάπτυξη, ελάτε να σας ζητήσω συγγνώμη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα προεόρτια
Από την πλευρά του πρωθυπουργού θα έχουμε ακόμη μία προσπάθεια για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, την στιγμή που θεωρεί πως ο ανασχηματισμός έκλεισε προς το παρόν τουλάχιστον τις εσωκομματικές τριβές και γκρίνιες, κυρίως γιατί στην καινούργια κυβέρνηση υπάρχουν εκπρόσωποι όλων των εσωκομματικών τάσεων.
Από την άλλη μεριά ο Αντώνης Σαμαράς για ακόμη μία φορά θα αρνηθεί την συναίνεση στη «λάθος πολιτική», και θα κατηγορήσει τον πρωθυπουργό για παιχνίδια μικροκομματικού χαρακτήρα, που οδήγησαν στα «ευτράπελα» της περασμένης εβδομάδας.
Ανάλογη και χωρίς εκπλήξεις περιμένουμε να είναι και η στάση των κομμάτων της αριστεράς, αλλά και του ΛΑ.Ο.Σ. που ενώ αρχικά ήταν θετικό στο ενδεχόμενο πολιτικής συναίνεσης, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις «σκλήρυνε» τη στάση του. Παρόλα αυτά η συγκεκριμένη διαδικασία δεν φαίνεται να έχει την ίδια βαρύτητα με την επόμενη και σημαντικότερη πρόκληση που καλείται να ξεπεράσει η κυβέρνηση, και εννοούμε την διαδικασία ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου που έχει προσδιορισθεί για τις 28, 29 και 30 Ιουνίου.
Η συζήτηση στη Βουλή ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι με την ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης, με τη διεξαγωγή φανερής ονομαστικής ψηφοφορίας.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα η κυβέρνηση, παίρνει την ψήφο εμπιστοσύνης εφόσον ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών.
Αξίζει να σημειώσουμε πως, μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Φλώρινας, Γιώργου Λιάνη, το ΠΑΣΟΚ διαθέτει κοινοβουλευτική δύναμη 155 εδρών, καθώς οι παραιτηθέντες βουλευτές της συμπολίτευσης Γιώργος Φλωρίδης και Έκτορας Νασιώκας αντικαταστάθηκαν από τους επιλαχόντες Γιώργο Φραγκίδη και Βασιλική Αλεξανδρίδου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: