Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

«Κούνησε μαντήλι» ο Λιάνης


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή το μνημόνιο 2 και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που φέρνει την Τετάρτη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στη Βουλή. Σήμερα το απόγευμα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Λιάνης, ένα από τα βασικότερα στελέχη
«Κούνησε μαντήλι» ο Λιάνης
των προηγούμενων κυβερνήσεων, με ανακοίνωσή του στον πρόεδρο της Βουλής ανακοίνωσε πως παραιτείται από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.  Ο Γ. Λιάνης στην επιστολή του αναφέρει ότι «δεν πιστεύει πλέον στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης», ενώ προσθέτει ακόμη ότι «οδηγούμαστε σε φαύλο κύκλο».
H επιστολή του Γ. Λιάνη αναφέρει:
"Δεν πιστεύω πια στην οικονομική πολιτική που ακολουθούμε. Αποτύχαμε και έκτοτε αναγκαζόμαστε να κρύβουμε την αλήθεια από τον λαό συνεχώς. Ο χρόνος που πέρασε με το Μνημόνιο ήταν ένας μαρτυρικός χρόνος θυσιών που αποδείχτηκαν μάταιες για τους Έλληνες. Μάταιες γιατί οδήγησαν στο μεσοπρόθεσμο που το βλέπω βραχυπρόθεσμο και μοιραία θα ακολουθήσει και άλλο χειρότερο.
Είμαστε σε ένα φαύλο κύκλο.
Ψήφισα τοπ Μνημόνιο 1 γιατί πράγματι πίστευα ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε και ότι χιλιάδες Έλληνες δεν θα' χαν να πληρωθούν μισθούς και συντάξεις. Για την πράξη εκείνη ήθελε σιδερένια σπλάχνα.
Το μεσοπρόθεσμο σημαίνει επιπρόσθετα απίστευτα βάρη για τους αδύναμους και τους μη έχοντες. Σημαίνει τριπλή φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων, αύξηση του φόρου, καθιέρωση πρόσθετου τέλους κι έκτακτη εισφορά. Δηλαδή επιδρομή στα εισοδήματα αναδρομικά και για μία πενταετία. Αυτά τα μέτρα θέλουν σπλάχνα τίγρης για να τα ψηφίσεις. Κι αυτά δεν τα διαθέτω.
Στον ένα χρόνο που πέρασε επλήγησαν οι μικροί, οι δημιουργικοί, οι παραγωγικοί και έμειναν άθικτοι οι μεγάλοι και οι αντιπαραγωγικοί. Αυτά τα μέτρα δεν μας τα ζητάει η Τρόικα που είχε δηλώσει ότι τα όρια φορολόγησης έχουν εξαντληθεί. Αυτά τα μέτρα τα επιβάλλουμε μόνοι μας.
Αν η Ελλάδα βρίσκεται όντως στο χείλος της καταστροφής όπως και πάλι λέγεται και τη σώζει μόνο το Μνημόνιο 2, αυτό πρέπει να είναι μία απόφαση με πανεθνική συστράτευση όλων των κομμάτων και όλων των Ελλήνων.
Κύριε πρόεδρε,
Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά η ευθύνη για να σωθεί η Ελλάδα να μετακυλίεται στους ώμους των βουλευτών που αν τολμήσουν και έχουν διαφορετική γνώμη, τότε θα πέσει το κεφάλι τους από την κομματική γκιλοτίνα. Η υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ναυάγησε. Πιστεύετε αλήθεια ότι η τύχη της χώρας δεν κρίθηκε στο αποτέλεσμα εκείνης της συνάντησης και κρίνεται κάθε φορά από λίγους βουλευτές που τους αναγκάζουμε να γίνουν "εθελοντές αυτοκτονίας".
Θα ήταν υπέροχο να μπορούσαμε πράγματι 3-4 βουλευτές κάθε φορά να σώζουμε τη χώρα. Αλλά το υπέροχο απέχει ένα βήμα από το γελοίο. Δεν δέχομαι να μπω και πάλι στην ίδια καταναγκαστική διαδικασία. Η ελευθερία μου που την ορίζει το Σύνταγμα της χώρας είναι απεριόριστη και απλώνει και την ελευθερία των άλλων μέχρι το άπειρο για να θυμηθούμε το Μάη του 68.
Οι ψηφοφορίες αυτές είναι πιθαναγκαστικές και μόνο τέτοιες δεν έπρεπε να είναι. Δεν μπορώ να κουβαλάω πια το βάρος που μας φορτώνετε και ενώ γινόμαστε Σίσυφοι μας βαφτίζετε σωτήρες της χώρας. Αυτό είναι υποκρισία και φαρισαΐσμός. Όλοι παραδέχονται πλέον ότι η οικονομική μας πολιτική ήταν λανθασμένη. Μένει να παραδεχτούμε το λάθος μας. Μένει να ζητήσουμε την συγνώμη που αρμόζει από τον ελληνικό λαό. Και τέλος να προχωρήσουμε σε μία αλλαγή της οικονομικής μας πολιτικής, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό.
Κύριε πρόεδρε,
Θέλω να σας θυμίσω ότι προ τετραμήνου στην ομιλία μου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα στην αίθουσα της Γερουσίας, στις 26 Ιανουαρίου, σας είχα πει πράγματα που δυστυχώς επαληθεύτηκαν πολύ γρήγορα.
- Ενώ ο λαός περίμενε παραδειγματικές τιμωρίες όσων εξ ημών αμάρτησαν, του προσφέραμε 4 εξεταστικές επιτροπές και στο τέλος συγκρουόμενα πορίσματα που τα χαρακτήρισε "κουκούλωμα" γιατί δεν τιμωρήθηκε κανείς.
- Το "όλα στο φως" δεν έγινε πράξη...
- Σας είχα αναφέρει ότι μοιάζει να απουσιάζει από τον κώδικα μας η λέξη συνείδηση. Συνείδηση δεν είναι μόνο η επίγνωση των ευθυνών για τις δικές μας πράξεις, αλλά και το μέτρο της ευθύνης μας για τις πράξεις των άλλων.
- Οι λόγοι συνείδησης που σας ανέφερα στην αρχή έχουν να κάνουν όμως και με τη Φλώρινα που τίποτα δεν αγάπησα περισσότερο από αυτή στη ζωή μου. Χαρακτήρισα τα σύνορά μας ανοχύρωτα. Τα σύνορα οχυρώνονται με ανάπτυξη.
- Η Φλώρινα έχει τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ένας στους δύο νέους είναι άνεργος.
- Η Φλώρινα δεν έχει τρένο πια! Δεν χαρακτηρίστηκε "άγονη γραμμή" η γραμμή Θεσσαλονίκης - Φλώρινας και δόθηκαν 50 εκατ. ευρώ για άγονες γραμμές χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η πιο άγονη γραμμή της χώρας. Αυτό είναι ο ορισμός του σκανδάλου.
Κύριε πρόεδρε,
Ταπεινώσαμε, πονέσαμε και αδικήσαμε τον ελληνικό λαό. Έναν λαό υπερήανο, αγωνιστή, εργατικό και φιλότιμο. Για αυτό οι Έλληνες μας ταπεινώνουν. Ταπεινώσαμε, πονέσαμε και αδικήσαμε την Φλώρινα και τους Φλωρινιώτες. Νοιώθω την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη από τους Έλληνες και τους συμπατριώτες μου. Τους στερήσαμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Κύριε πρόεδρε,
Τέλος θα σας εξομολογηθώ κάτι. Για να μπορώ να λειτουργώ ελεύθερα σαν βουλευτής χρειάστηκε όσο κι αν σας ξενίζει αυτό, να αποφασίσω πρώτα ότι δεν πρόκειται να είμαι ξανά υποψήφιος βουλευτής! Για πρώτη φορά αισθάνομαι πιο ελεύθερος και για πρώτη φορά κάνω αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα κι αυτό που επιτάσσει ο εθνικός μας ποιητής: "συλλογάται καλά όποιος συλλογάται ελεύθερα".
Δεν ψηφίζουν το Μεσοπρόθεσμο και παραιτούνται
Στην κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες υπάρχει μεγάλη ανησυχία για διαρροές στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, αλλά κανείς δε φανταζόταν πως θα υπήρχε βουλευτής που θα έφτανε ουσιαστικά στο σημείο της παραίτησης.
Άλλωστε νωρίτερα είχε υποβάλλει  την παραίτησή του από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο πρώην υπουργός και βουλευτής Αντώνης Κοτσακάς.
Ο Α Κοτσακάς με επιστολή του προς τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Μιχάλη Καρχιμάκη και με κοινοποίηση προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι παραιτείται από το «τέως ΠΑΣΟΚ», διευκρινίζοντας εξαρχής ότι «δεν φεύγω εγώ από το Κίνημα, αλλά το ΠΑΣΟΚ έφυγε από το ΠΑΣΟΚ».
«Η υποτιθέμενη βοήθεια στη χώρα μας με τοκογλυφικούς όρους και με αποκλειστική χρήση των δανείων στην αποπληρωμή προηγουμένων χρεών θα μας βυθίζει όλο και πιο βαθιά στην κρίση χρέους όπως αποδεικνύεται με το Μνημόνιο 2 και όλα αυτά οδηγούν όχι μόνο σε περιορισμένη εθνική κυριαρχία, αλλά αλυσοδένουν και την χώρα για πολλές δεκαετίες στο άρμα του Ατλαντισμού», αναφέρει ο κ. Κοτσακάς συμπληρώνοντας ότι «ως Έλληνας πολίτης αδυνατώ να υποστηρίξω μια τέτοια πολιτική».
Πλέον ο φόβος στην κυβέρνηση, οι κινήσεις του Γ. Λιάνη και του Α. Κοτσακά να φέρουν ντόμινο παραιτήσεων είναι τόσο ορατός όσο ποτέ.
Επιπλέον,  σήμερα ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Αθανασιάδης εκδήλωσε την πρόθεση του να καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5 FM. «Δεν ψηφίζω το Μεσοπρόθεσμο και αναλαμβάνω τις ευθύνες μου, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αθανασιάδης».
Να σημειώσουμε πως αύριο συνεδριάζει ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου οι βουλευτές να ενημερωθούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015. Εκεί με αφορμή τις σημερινές εξελίξεις κανείς δεν είναι σίγουρος για το τι θα ακουστεί, αλλά και τι θα γίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: