Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Δεν είναι «Γιάννης» είναι «Γιαννάκης»

Προφανώς η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών δεν έχουν καταλάβει ότι ο «κοσμάκης» δεν ανέχεται άλλο να τον κοροϊδεύουν. Προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι χρησιμοποιώντας λέξεις και όρους ξενόφερτους, χωρίς να υπολογίζουν την λαϊκή ετυμηγορία, που ήδη έχει βγάλει ο λαός και που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.
Δεν είναι «Γιάννης» είναι «Γιαννάκης»
Το τελευταίο που τον απασχολεί είναι αν θα λέγεται επιλεκτική η χρεοκοπία ή αλλιώς. Εκείνο που τον νοιάζει είναι πώς θα την βγάλει αύριο, αφού με τον τρόπο που κυβερνιέται, το αύριο, μοιάζει πολυτέλεια. Είναι καιρός πια να καταλάβουν όλοι ότι καλό είναι για να αποφευχθούν τα χειρότερα στη χώρα μας, να μάθουμε τι πραγματικά συμβαίνει και κυρίως ποιοι φταίνε που φτάσαμε να πληρώνουμε ακόμη και τον αέρα που αναπνέουμε.
«Selective default»
Θετικός στην παροχή «εγγυήσεων» από την Ελλάδα εφόσον συνοδεύονται από ένα πακέτο λύσεων που οδηγούν στην οριστική βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη που έδωσε αμέσως μετά την άφιξή του από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας.
«Ναι» στις εμπράγματες εγγυήσεις, αν διασφαλιστεί βιωσιμότητα του χρέους, λέει η Ελλάδα, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος παραχώρησε σήμερα τη συνέντευξη Τύπου που ήταν προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη. Όπως φαίνεται η Ευρώπη πλέον αναζητά μία κοινή λύση για το σύνολο της Ευρωζώνης, αφού γίνεται λόγος για συνολική και όχι αποκλειστικά ελληνική κρίση.
Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους και μείωση των επιτοκίων, ούτως ώστε το χρέος να γίνει βιώσιμο. Από την πλευρά της η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συζητά όλες τις λύσεις και δεν λέει «όχι» σε μία «επιλεκτική χρεοκοπία» ή «selective default», με την προϋπόθεση ότι αυτό δε θα σημάνει πιστωτικό γεγονός. Δηλαδή στόχος είναι να μην ενεργοποιηθούν τα CDS.
Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος η Φινλανδία μαζί με τη Σλοβακία και τη Σλοβενία, για λόγους πολιτικής κουλτούρας ζητούν, η όποια βοήθεια δοθεί σε χώρα της να συνοδεύεται από εγγυήσεις (collateral) «όπου αυτό είναι πρόσφορο» (appropriate).
Τώρα, ξεκαθάρισε ότι ο στόχος των δαπανών του προϋπολογισμού θα επιτευχθεί φέτος με κάθε μέσον, «ακόμα και με διοικητική πράξη», κάτι που σημαίνει ότι είναι ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο σκληρών μέτρων στην πλευρά των δαπανών του προϋπολογισμού, με δεδομένο ότι ήδη στο πρώτο εξάμηνο του έτους παρουσιάζουν υπέρβαση 1,3 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι θετική στη λύση της επαναγοράς ομολόγων με κεφάλαια από τον μηχανισμό EFSF, καθησυχάζοντας ότι ακόμη και η περίπτωση επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default) δεν δημιουργεί κινδύνους για τις περιουσίες των πολιτών.
Όπως αποκάλυψε μέχρι στιγμής εξετάζονται 36 σενάρια για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο δάνειο για την Ελλάδα και απέκλεισε το ενδεχόμενο, είτε της επιλεκτικής χρεοκοπίας, είτε του πιστωτικού επεισοδίου.
Σημείωσε ότι δε θα βρεθεί λύση για το ελληνικό χρέος μέχρι και το τέλος Ιουλίου, αφού η λύση-πακέτο για το ελληνικό χρέος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την επόμενη αξιολόγηση της πορείας του μνημονίου, που θα κρίνει και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Σχετικά με τις τράπεζες, τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παρουσιάσουν έλλειψη ρευστότητας, αφού με βάση τις συζητήσεις που έγιναν στο σημερινό Ecofin οι ελληνικές αλλά και όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα στηριχτούν και για αυτό υπάρχει σχέδιο για κάθε χώρα. «Οι τράπεζες δεν πρέπει να έχουν έλλειψη ρευστότητας και δεν θα έχουν», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, είπε, εάν είμαστε ψύχραιμοι και συνετοί μπορούμε να βγούμε από το τούνελ στο οποίο έχουμε μπει.
Αναλυτικά η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου:
«Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup τοποθετεί το ελληνικό ζήτημα μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της κρίσης στην Ευρωζώνη και της μεγάλης νευρικότητας στις διεθνείς αγορές. Χαίρομαι γιατί το Eurogroup χθες έστειλε ένα πολύ καθαρό μήνυμα: Πως είναι έτοιμο να αναλάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Αυτό συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωζώνης. Βεβαίως εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλεία μας.
Πρέπει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μέσα σε κλίμα εθνικής ενότητας, κοινωνικής συνοχής, γιατί η εφαρμογή του προγράμματος είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας θέσης και άρα για την διευκόλυνση του κάθε Έλληνα πολίτη. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την κάθε οικογένεια, για τα παιδιά μας, για το εισόδημα και τις περιουσίες των Ελλήνων. Πρέπει να περάσουμε από αυτή τη φάση προκειμένου να βγούμε από την κρίση. Να αποκαταστήσουμε την δημοσιονομική μας ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια και να βρούμε τη θέση που αναλογεί στην ιστορία και τις δυνατότητες της χώρας.
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως το Eurogroup έδωσε χθες εντολή να διερευνηθούν άμεσα όλες οι πιθανές λύσεις συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό περιλαμβάνει μια πιο ευέλικτη και λειτουργική ανάμειξη του EFSF. Περιλαμβάνει τη μείωση των επιτοκίων, την επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων, γιατί στόχος είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.
Αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα. Είναι ο «πάτος του βαρελιού» για τον οποίο έχω μιλήσει πάρα πολλές φορές. Ο «πάτος του βαρελιού» είναι αναγκαίος προκειμένου να αποκτήσουν νόημα και αποτελεσματικότητα οι θυσίες του ελληνικού λαού.
Αλλά η εφαρμογή του προγράμματος από εμάς, είναι η πρώτη προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος μέσα σε αυτό το σύστημα, που πρέπει να έχει και έχει τώρα πλέον, αρχή, μέση και τέλος, γιατί αυτός είναι ο στόχος μας.
Η πρόσκληση της Κυβέρνησης προς την Αντιπολίτευση προκειμένου να διαπραγματευτούμε από κοινού το νέο πρόγραμμα και στις λεπτομέρειες του, ισχύει πάντα. Κάθε πράξη συναίνεσης, ακόμα και η πιο μικρή, στην Ελλάδα, ισχυροποιεί τη θέση μας στο εξωτερικό.

Το κλίμα στο Eurogroup άλλαξε επειδή ψηφίσαμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό νόμο εγκαίρως. Το κλίμα άλλαξε, επειδή διορίσαμε εγκαίρως και σε κλίμα συναίνεσης την διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.
Όλα αυτά τελικά αποβαίνουν προς όφελος των Ελλήνων πολιτών, του εισοδήματος και των προοπτικών τους. Για όλα αυτά τα θέματα θα ενημερώσω φυσικά αναλυτικά τη Βουλή και τα κόμματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: