Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 7

ΔΕ ΝΥΧΤΟΦΥΛΑΚΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Γ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ (ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ)
ΥΕ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΗΜΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΔΕ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ
ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΔΕ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
ΥΕ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΚΑΠΗ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
ΥΕ ΕΡΓΑΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
ΔΕ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.
ΔΕ ΝΥΧΤΟΦΥΛΑΚΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Γ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ - ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.
ΔΕ ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΕΗ Α.Ε. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΕ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΟΡΟΥ
ΔΕ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ Η/Υ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ
ΥΕ ΚΛΗΤΗΡΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ
ΥΕ ΚΛΗΤΗΡΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.
ΥΕ ΝΕΚΡΟΤΟΜΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΥΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ - Ν.Π.Δ.Δ. ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΛΙΜΟΥ
ΥΕ ΦΥΛΑΚΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΟΡΟΥ
ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - Ν.Π.Δ.Δ. ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΛΙΜΟΥ

τα παιδιά των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών.....


Αποκλειστικό NewsIt: To δημόσιο πληρώνει τα ιδιωτικά σχολεία των παιδιών των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών
http://www.newsit.gr/files/Image/26-02-11/resized/ipourgeio_eksoterikon10_533_355.jpg
http://www.newsit.gr/files/Image/26-02-11/resized/ipourgeio_eksoterikon10_533_355.jpg
Όλοι οι υπάλληλοι του υπουργείου παίρνουν επίδομα έως 15.000 ευρώ. Έγγραφο ντοκουμέντο αποκαλύπτει το NewsIt για τις ασυλόγιστες σπατάλες.

Εκατομμύρια ευρώ έχει διαθέσει ο κρατικός προϋπολογισμός (δηλαδή η τσέπη των φορολογουμένων) τα τελευταία 16 χρόνια, για να απολαμβάνουν τη φοίτηση στα ακριβότερα αμερικάνικα, βρετανικά και ιταλικά κολέγια, τα παιδιά των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών.

Αφορμή για την έρευνα του NewsIt ήταν ο εντοπισμός πρόσφατης απόφασης του υπουργείου Εξωτερικών την οποία και παραθέτουμε (ημερομηνία 01/02/2011, Αριθμός Πρωτοκόλλου 902), βάσει της οποίας ο Πληρεξούσιος Υπουργός Α, Κων/νος Μπίτσιος (πρέσβης και πρώην κυβερνητικό στέλεχος της ΝΔ) θα λάβει το ποσό των περίπου 8.800 ευρώ «για σχολικά δίδακτρα του έτους 2010-2011».
http://www.newsit.gr/files/Image/26-02-11/RANIA.jpg

Ο κ. Μπίτσιος, ο οποίος σήμερα είναι ο Διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, μας επιβεβαίωσε το γεγονός διευκρινίζοντας πως, βάσει του νόμου που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια, αυτή η οικονομική συνεισφορά δεν αφορά μόνο τον ίδιο, αλλά όλους τους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών.

Το παράδοξο είναι πως, ενώ το συγκεκριμένο κονδύλι διατίθεται για τους υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου, έχει σταματήσει να χορηγείται στους διπλωμάτες που εργάζονται στο εξωτερικό, για τους οποίους ξεκίνησε η καταβολή του στις περιπτώσεις όπου στις χώρες που υπηρετούσαν, δεν υπήρχαν ελληνικά σχολεία και άρα τα παιδιά τους θα έπρεπε να φοιτήσουν σε κάποιο ξενόγλωσσο, ιδιωτικό σχολείο. Την πληροφορία μας επιβεβαίωσε ο πρέσβης ε.τ και βουλευτής του ΛΑΟΣ, Γιώργος Γεωργίου.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που μας έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, μόνο οι υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας ανέρχονται σε 1.173, ενώ τα δίδακτρα που πληρώνει το υπουργείο Εξωτερικών σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, κυμαίνονται από 2.500 έως 12.000 ευρώ ανά οικογένεια.

Επομένως, μπορεί κανείς να καταλάβει πόσα «κολεγιόπαιδα» έθρεψε και εξακολουθεί να θρέφει το κράτος, δηλαδή ο λαός, που στερείται πλέον τα πάντα για να πληρώνει τις πολυτέλειες των εχόντων.

 

ΤΟ ΓΑΛΑ ΠΟΥ ΠΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ .. ΠΡΟΣΟΧΗ...


Ξέρετε ότι αν το γάλα στη χάρτινη συσκευασία δεν πουληθεί στην καθορισμένη χρονική διάρκεια επιστρέφει στη βιομηχανία για να ανα-παστεριωθεί και να ξαναγυρίσει στο σουπερμάρκετ; Απίστευτο; Ο νόμος επιτρέπει στις μεγάλες βιομηχανίες να επαναλάβουν τη διαδικασία έως 5 φορές, κάτι που αφήνει το γάλα χωρίς γεύση και τελικά χωρίς ποιότητα και διατροφική αξία...

Όταν το γάλα φτάνει στο σουπερμάρκετ για την πώληση, φέρει έναν αριθμό στο κάτω μέρος της συσκευασίας του. Αυτό το νούμερο είναι από το 1 έως το 5. Αρκεί να αγοράζετε γάλα που φέρει έως τον αριθμό 3, δηλαδή γάλα που έχει ανα-παστεριωθεί 2 φορές. Μην αγοράζετε γάλα με αριθμό 4 ή 5 γιατί η ποιότητά του έχει καταστραφεί. Αν αγοράζετε κασόνι με μπουκάλια γάλα, ο ίδιος αριθμός αναγράφεται στο κάτω μέρος του, 1 έως 5. Αν έχει τον αριθμό 1 σημαίνει ότι βγαίνει από το εργοστάσιο για πρώτη φορά, αλλά αν έχει τον αριθμό 4 σημαίνει ότι έχει ήδη γυρίσει πίσω στη βιομηχανία 3 φορές.
Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε γάλα, κοιτάξτε στον πάτο του μπουκαλιού. Μην αγοράσετε γάλατα με αριθμό 4 ή 5, ούτε ακόμα και με 3, αν είστε λεπτομερείς στις αγορές σας.


ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 6

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 5

ΔΕ ΜΑΓΕΙΡΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ
ΥΕ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ
ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ
ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ
ΥΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛ. ΦΑΛΗΡΟΥ
ΥΕ ΤΡΑΠΕΖΟΚΟΜΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ
ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛ. ΦΑΛΗΡΟΥ

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 3

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ..2

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 1

ΔΕ ΜΑΓΕΙΡΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΔΕ ΜΑΓΕΙΡΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΔΕ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΤΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ
ΔΕ ΣΙΔΗΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ
ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΒΡΕΦΟΚΟΜΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΝΠΔΔ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ (ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ)
ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΒΡΕΦΟΚΟΜΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΝΠΔΔ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ (ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ)
ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΔΕ ΤΕΧΝΙΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ
ΔΕ ΤΕΧΝΙΤΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ
ΥΕ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Προσκλητήριο… τακτοποίησης Στο «κυνήγι» των 10.000 φυσικών και νομικών προσώπων που χρωστάνε τα 37 από τα 42 δισ. τα οποία περιμένει η εφορία βγήκε ο υπουργός Οικονομικών

Πρόσκληση σε όσους πολίτες έχουν μεταφέρει το τελευταίο διάστημα τα χρήματά τους στο εξωτερικό, να το δηλώσουν αυτοβούλως και να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους, αν σε αυτές υπάρχουν «κενά», απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γεράσιμου Γιακουμάτου για τις
Προσκλητήριο… τακτοποίησης
καταθέσεις στο εξωτερικό, ξεκαθαρίζοντας ότι τα στοιχεία είναι πια προσιτά και θα γίνουν έλεγχοι.
Όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις με την Ελβετία θα οδηγήσουν άμεσα σε σύναψη σύμβασης η οποία δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση με άρση του τραπεζικού απορρήτου να πληροφορηθεί ποιά είναι τα εμβάσματα προς το εξωτερικό.
Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση του Κώστα Αϊβαλιώτη για την κατάργηση δημόσιων οργανισμών, ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε τροπολογία που θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης, η οποία και θα καταργεί φορείς του δημοσίου που έχουν ήδη, όπως είπε, περιληφθεί στη συμφωνία με τους πιστωτές μας.
Αναλυτικά, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Δεν υπάρχει λόγος να στέλνει κάποιος τα χρήματά του στο εξωτερικό, γιατί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο. Δεν αντιλαμβάνομαι κάποιον που δεν έχει στοιχειώδες πατριωτικό φρόνημα να στηρίξει τη χώρα την κρίσιμη στιγμή. Πατριωτικό καθήκον είναι η στήριξη του τραπεζικού συστήματος προς όφελος των πολιτών».
Και πρόσθεσε με… νόημα σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σχετικά με τη συμβολή ιδιωτών για την είσπραξή τους: «(…) Από τα 42 δισ. ευρώ, τα 37 τα οφείλουν 14.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ουσιαστικά 10.000 οφείλουν 37 δισ. και τα υπόλοιπα τα οφείλουν 890.000 φορολογούμενοι (…) Θα εστιάσουμε λοιπόν σε αυτά τα 10.000 πρόσωπα, χρησιμοποιώντας τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα, δηλ. δικηγόρους και ορκωτούς λογιστές».
Τέλος, όσον αφορά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το στοίχημα, δήλωσε ότι στο νέο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται ρύθμιση που τα θέτει υπό νομικό και φορολογικό έλεγχο. Ένα μέρος θα γίνεται μέσω του ΟΠΑΠ και ένα μέρος μέσω ειδικών αδειών που θα δημοπρατηθούν.

«Ράβε - ξήλωνε» το πολυνομοσχέδιο Τι αλλάζει (πάλι) στις συμπληρωματικές δηλώσεις, τη νέα τουριστική κατοικία, τα τυχερά παιχνίδια και το στοίχημα στο διαδίκτυο, την περαίωση και το συνταξιοδοτικό

Ο Έλληνας πολίτης φαίνεται πως έχει συνηθίσει πλέον στις «αλλεπάλληλες» και «ριζοσπαστικές» αλλαγές που έρχονται καθημερινά στη ζωή του, ώστε τα όσα περιέχει το νέο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή δεν τον ξαφνιάζουν.
«Ράβε - ξήλωνε» το πολυνομοσχέδιο
Αλλαγές «για το καλό του» ακούει, αλλά οι μόνες αλλαγές που βλέπει είναι μάλλον αρνητικές για τον μέλλον του ίδιου και των παιδιών του.
Σε άλλη μια τέτοια αλλαγή λοιπόν, το υπουργείο Οικονομικών προχωράει σε σειρά μεταρρυθμίσεων με τελικό στόχο τη μείωση των δημοσίων δαπανών. Το νέο πολυνομοσχέδιο «ξηλώνει» παλιές πρακτικές και «ράβει» νέο «κουστουμάκι» μέτρων.
Ας δούμε τα σημαντικότερα από αυτά, με την περαίωση να έχει εξέχουσα θέση στις αιτίες… πονοκεφάλου του Έλληνα πολίτη…
Νέα περαίωση σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις
Νέα περαίωση για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν είχαν υπαχθεί σ’ αυτήν το 2010 για τις ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις τους της προηγούμενης δεκαετίας, καθώς και για όσους είχαν εξαιρεθεί από αυτήν (δηλαδή φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ και μεγάλες επιχειρήσεις) προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.
Στις διατάξεις του περιλαμβάνονται ακόμη ρυθμίσεις που αφορούν την αξιοποίηση από το δημόσιο ιδιωτικών ελεγκτικών εταιριών για τους ελέγχους φορολογούμενων με χρέη στο δημόσιο.
Ακόμη προβλέπεται αυτόματη αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων για καταβολή φόρου σε όσους φορολογούμενους οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν αποκλίσεις μεταξύ των φορολογικών τους δηλώσεων και των πραγματικών φορολογικών στοιχείων τους (εισοδήματα, περιουσιακά στοιχεία κ.α.).
Σε ότι αφορά την περαίωση, στο νομοσχέδιο διευκρινίζεται ότι θα μπορούν πλέον να υπαχθούν και οι φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ (αντικειμενικής αξίας) όπως και οι επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο πάνω από 20 εκατ. ευρώ και μέχρι 40 εκατ. ευρώ.
Όπως σημειώνεται η επίλυση των φορολογικών διαφορών ενεργείται πριν από την έναρξη του ελέγχου με την αποδοχή από τον υπόχρεο του εκκαθαριστικού σημειώματος εντός 5 ημερών από την αποστολή του. Το ίδιο εκκαθαριστικό σημείωμα θα μπορεί να υποβάλλει και μόνος του ο φορολογούμενος έως τις 31 Οκτωβρίου 2011, διευκρινίζεται χαρακτηριστικά.
Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και προκειμένου να εντοπίζονται τα περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων ή συνυπόχρεων προσώπων, μπορεί να ανατίθεται η έρευνα σε ελεγκτικές εταιρίες ή δικηγορικά γραφεία ή κοινοπραξίες τους. Στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται και η παράταση ως 31-12-2012 της παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων που θα παραγράφονταν την 31-12-2011.
Δυνατότητα για εκ νέου υποβολή δήλωσης
Δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν είχαν υποβάλει στο παρελθόν φορολογικές δηλώσεις ή οι δηλώσεις που είχαν υποβάλει στην εφορία ήταν ανακριβείς, να υποβάλουν τώρα αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις καταβάλλοντας από 3% έως 10% πρόσθετο φόρο, χωρίς άλλα πρόστιμα δίνειm το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Εκτός από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, στην ρύθμιση αυτή, εντάσσονται δηλώσεις ΦΠΑ, δηλώσεις για αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα, δηλώσεις που αφορούν όλες τις φορολογίες ακινήτων (φόρους υπεραξίας, μεταβίβασης ή αυτομάτου υπερτιμήματος ή τέλος συναλλαγής ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κάθε είδους φόρο ή τέλος). Στις περιπτώσεις που θα υποβάλλεται αρχική ή συμπληρωματική δήλωση θα καταβάλλεται πρόσθετος φόρος 10% αν η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε μέχρι 31.12.2009 και 3% από 1.1.2010 και μετά. Αν η καταβολή του φόρου γίνεται εφάπαξ δεν θα υπολογίζεται πρόσθετος φόρος.
Στο νομοσχέδιο σημειώνεται ότι τη δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων αυτών θα έχουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από την έναρξη ισχύος του νόμου. Δηλαδή έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου παρέχονται κίνητρα στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής που τα έχουν δηλώσει παρανόμως ως επαγγελματικά για να αποφύγουν την πληρωμή φόρων (ΦΠΑ και ΕΦΚ) να τα δηλώσουν στο όνομά τους. Ειδικότερα δεν θα καταλογίζονται τέλη εκπρόθεσμης καταβολής προστίμων, εφόσον υποβληθεί αίτηση υπαγωγής μέχρι 30/9/2011 και εξοφληθεί εντός διμήνου ο ΦΠΑ του σκάφους και οι φόροι από καύσιμα, λιπαντικά και λοιπά εφόδια. Όπως διευκρινίζεται, με την υπαγωγή στη ρύθμιση δεν ασκείται ποινική δίωξη.
Σύνθετη η νέα τουριστική κατοικία
Την τουριστική κατοικία με τη μορφή σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων (mixed use resorts), ως νέων τουριστικών προϊόντων ξενοδοχειακού χαρακτήρα, ανθεκτικών σε περιόδους ύφεσης, που θα βοηθήσουν στην προσέλκυση επενδύσεων, στην αναδιάρθρωση του εγχώριου τουρισμού για την παραγωγή πλούτου και θα συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, εισάγει το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την Ανάπτυξη και τη Δημοσιονομική Εξυγίανση» των υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης.
Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο, στον ορισμό περί σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, ξεκαθαρίζεται το μέγιστο ποσοστό των δυνάμενων να μεταβιβασθούν ή εκμισθωθούν μακροχρονίως, τμημάτων του σύνθετου τουριστικού καταλύματος, και το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των συνιδιοκτητών, αλλά και τη λειτουργία του όλου συγκροτήματος.
Επίσης, ξεκαθαρίζεται, ειδικώς για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, το πολεοδομικό καθεστώς που τα διέπει, καθώς και ότι ο συντελεστής δόμησης είναι ενιαίος για το σύνολο του σύνθετου τουριστικού καταλύματος και αρκετά μικρότερος (0,15) από αυτόν που ισχύει σήμερα για τις τουριστικές εγκαταστάσεις εκτός σχεδίου (0,20).
Μειώνεται επίσης η εξάρτηση από την κυμαινόμενη οικονομική συγκυρία, αφού η επένδυση σε ένα συγκεκριμένο τουριστικό κατάλυμα γίνεται εφάπαξ (σε περιόδους διαθέσιμου εισοδήματος) και η διάθεση απόσβεσής της ενθαρρύνει τις μετακινήσεις προς αυτήν ακόμα και υπό συνθήκες συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος. Στόχος των προτεινόμενων ρυθμίσεων είναι η εξασφάλιση σημαντικής και επαναλαμβανόμενης εισροής κεφαλαίων από άμεσες ξένες επενδύσεις αλλά και η ενίσχυση της δραστηριότητας των εγχώριων παραγωγικών κλάδων.
Επίσης, τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα καθιστούν πολύ πιο δύσκολη την αυθαίρετη δόμηση, λόγω των μεγαλύτερων περιθωρίων ελέγχου στις μεγάλες αναπτύξεις και δίνουν και την ευκαιρία για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμα η επιβολή ειδικού τέλους επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, η οποία προκαλείται από την εγκατάλειψη υφιστάμενων εντός ή εκτός σχεδίου παλαιών τουριστικών καταλυμάτων. Τα ποσά αυτά θα αποδίδονται στο Πράσινο Ταμείο και θα διατίθενται για προγράμματα και δράσεις περιβαλλοντικής αποκατάστασης και προστασίας χώρων με ιδιαίτερη πολιτιστική, τουριστική και ιστορική σημασία.
Η οριοθέτηση των Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.) θα γίνεται πλέον με προεδρικό διάταγμα, το περιεχόμενο του οποίου προσδιορίζεται με σαφήνεια στο νόμο, ενώ παραλλήλως προβλέπεται ότι ο καθορισμός περιοχής ως Π.Ο.Τ.Α. πρέπει να αποτελεί οπωσδήποτε αντικείμενο προηγούμενης Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (Σ.Π.Ε.).
Όσον αφορά στην αδειοδοτική διαδικασία των τουριστικών επενδύσεων, οι ρυθμίσεις για την επίσπευσή της ολοκληρώνονται με τρεις σημαντικές θεσμικές ρυθμίσεις που εμπεριέχονται στα άρθρα 5 και 6:
α) την ίδρυση Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης Τουριστικών Επενδύσεων στον ΕΟΤ, που θα λειτουργεί ως «υπηρεσία μιας στάσεως» για τη διευκόλυνση των τουριστικών επενδύσεων,
β) την ίδρυση αυτοτελούς πολεοδομικού γραφείου στον ΕΟΤ, το οποίο θα επιλαμβάνεται της έκδοσης και αναθεώρησης των οικοδομικών αδειών για τις μεγάλες ή σύνθετες τουριστικές επενδύσεις και
γ) τη σύσταση Κεντρικής Συντονιστικής Ομάδας για τις τουριστικές επενδύσεις με εκπροσώπους των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτισμού και Τουρισμού.
Στο νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται θέματα εφαρμογής του ισχύοντος Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό ενώ με τις παραγράφους 7 έως και 10 του άρθρου 7 ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την τακτοποίηση θεμάτων για τα ακίνητα της ΕΤΑ, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιοποίησης με στόχο την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος που θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν της χώρας συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
Το πλαίσιο διεξαγωγής τυχερών παιγνίων και στοιχήματος μέσω Διαδικτύου
Άδειες για 35.000 παιγνιομηχανήματα σε όλη τη χώρα και 15- 20 άδειες, μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, για τη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων και στοιχήματος μέσω διαδικτύου, θα χορηγήσει το Δημόσιο, στο πλαίσιο της ρύθμισης της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα. Αυτό προβλέπεται στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια, οι οποίες κατατέθηκαν εκ νέου στη Βουλή, μετά τις τροποποιήσεις που επέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από την εφαρμογή των ρυθμίσεων, το Δημόσιο προσδοκά έσοδα ύψους 30% επί των μικτών κερδών για όλα τα τυχερά παίγνια που διεξάγονται με παιγνιομηχανήματα ή μέσω του διαδικτύου. Το ποσοστό αυτό θα αποδίδεται στο δημόσιο κάθε τρίμηνο, ενώ, τουλάχιστον 20% των εσόδων αυτών θα διατίθενται σε κοινωνικές πολιτικές (άτομα με αναπηρίες, καταπολέμηση της ανεργίας, απεξάρτηση από τα παίγνια κ.α.), καθώς και για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Επίσης, ποσοστό του ποσού αυτού θα αποδίδεται στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού.
Παράλληλα, τα κέρδη των επιχειρήσεων διεξαγωγής και εκμετάλλευσης παιγνίων φορολογούνται σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος. Τα κέρδη των παικτών θα φορολογούνται με 10% και ο φόρος αυτός θα παρακρατείται και αποδίδεται στο Δημόσιο κάθε μήνα από τους κατόχους των αδειών.
Ειδικότερα για τα παιγνιομηχανήματα - η άδεια για τα οποία θα ισχύει για 10 έτη από τη χορήγησή της- προβλέπεται ότι από τις συνολικά 35.000 άδειες, οι 15.000 άδειες θα δοθούν στον ΟΠΑΠ, για εκμετάλλευση αποκλειστικά σε πρακτορεία του, και 1.500 άδειες θα διατεθούν για εκμετάλλευση σε πρακτορεία του ΟΔΙΕ.
Για τη χορήγηση των 15-20 αδειών για τα τυχερά παιχνίδια και το στοίχημα μέσω διαδικτύου, οι οποίες θα έχουν πενταετή διάρκεια, θα γίνει διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός. Ο κάτοχος μιας τέτοιας άδειας, θα έχει τη δυνατότητα αίτησης για επέκτασή της με τους ίδιους όρους και με νέο τίμημα, ένα χρόνο πριν από τη λήξη της.
Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό θα έχουν μόνο κεφαλαιουχικές εταιρίες με καταβεβλημένο κεφάλαιο 200.000 ευρώ και αφού έχουν προηγουμένως καταθέσει εγγυητική επιστολή ύψους 100.000 ευρώ από τράπεζα.
Απαγορεύεται το στοίχημα μέσω διαδικτύου σε χρηματοπιστωτικά μέσα διακινούμενα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τα ποσά του στοιχήματος πρέπει να διακινούνται αποκλειστικά μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων ή ιδρυμάτων πληρωμών που είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα (π.χ. πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες ή μη). Προβλέπονται ειδικές διατάξεις και για τη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων από ραδιοτηλεοπτικά μέσα, για την οποία θα απαιτείται, εκτός των άλλων, και η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.
Τα κέρδη στους παίκτες πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστο στο 80% των ποσών που παίζονται. Προβλέπεται, επίσης, περιορισμένη δυνατότητα τζακ ποτ, μόνο με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, καθώς και η άμεση απόδοση των κερδών στο λογαριασμό του παίκτη.
Στα τυχερά παιχνίδια θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνον όσοι έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους, ενώ το ίδιο όριο ηλικίας θα ισχύσει και στα καζίνο. Το κόστος συμμετοχής κάθε παίκτη καθορίζεται από 0,10 έως 2 ευρώ, ώστε να παραμένουν τα παιζόμενα ποσά και τα κέρδη σε ανεκτά επίπεδα. Η πληρωμή του ποσού της συμμετοχής γίνεται είτε με την εισαγωγή χρήματος στα παιγνιομηχανήματα, είτε με την επανεπένδυση μονάδων κέρδους, είτε με τη χρήση προπληρωμένης κάρτας, με τρόπο που να εξασφαλίζεται η ταυτοποίηση του παίκτη. Η παροχή πίστωσης ή έκπτωσης στους παίκτες απαγορεύονται απολύτως, με στόχο την προστασία των παικτών από υπερβολική στοιχηματική δραστηριότητα και τη συγκράτηση των παιζόμενων ποσών σε λογικά επίπεδα.
Απαγορεύεται, επίσης, το μέγιστο ποσό που μπορεί να χάσει ο παίκτης να υπερβαίνει το χρηματικό ποσό συμμετοχής του στο τυχερό παιχνίδι.
Ο παίκτης πρέπει να έχει ατομική κάρτα, μέσω της οποίας θα εξακριβώνονται η ηλικία, ο ΑΦΜ, οι χρηματικές ροές, ο χρόνος συμμετοχής, τα ενδεχόμενα μέγιστα ποσά ανά ημέρα ή μήνα και όλα τα αναγκαία στοιχεία αυτοπροστασίας των παικτών. Παράλληλα, θα διευκολύνεται ό έλεγχος των αδειούχων και των παρόχων.
Στις διατάξεις προβλέπονται και υψηλά πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες. Οι διοικητικές κυρώσεις θα κυμαίνονται από 1.000 έως 2 εκατ. ευρώ, χωρίς το δικαίωμα αναστολής σε περίπτωση προσφυγής. Παράλληλα, προβλέπεται και η σφράγιση του καταστήματος σε περιπτώσεις απουσίας της απαιτούμενης άδειας ή πιστοποίησης. Στις ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή από 200.000 έως 500.000 ευρώ, ενώ, ο τεχνικός εξοπλισμός και τα παιγνιομηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν κατάσχονται, και, μετά την έκδοση αμετάκλητης απόφασης, περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου.
Διορθωτικές ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό
Διορθωτικές ρυθμίσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις βελτιώσεις στο συνταξιοδοτικό των υπαλλήλων του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα επιφέρει το πολυνομοσχέδιο για την ανάπτυξη και την δημοσιονομική εξυγίανση που κατατέθηκε απόψε στη Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών. Με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, επιχειρείται, η εναρμόνιση με τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του ιδιωτικού τομέα, η αποκατάσταση ανισοτήτων και η ρύθμιση επιμέρους θεμάτων και εκκρεμοτήτων που προκαλούσαν δυσλειτουργίες.
Οι σημαντικότερες ρυθμίσεις, αφορούν τις συντάξεις των στρατιωτικών, των επιζώντων συζύγων και των διαζευγμένων, καθώς και των υπαλλήλων που μετατάσσονται.
Συγκεκριμένα, εξισώνονται ως προς το δικαίωμα σύνταξης οι υπάλληλοι του Δημοσίου οι οποίοι έχουν ασφαλισθεί από την 1/1/1993 με εκείνους που έχουν ασφαλισθεί από τις 31/12/1992 και μετά.
Οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας οι οποίοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2013 και μετά, θα λαμβάνουν σύνταξη με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει 40 ετών πλήρους πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.
Επίσης, σε όσους έχουν ασφαλισθεί για πρώτη φορά από 1.1.1993 και μετά, επεκτείνονται οι ευνοϊκές διατάξεις που ισχύουν για τους βαριά αναπήρους (τυφλοί, τετραπληγικοί, νεφροπαθείς κ.λ.π) και οι οποίες προβλέπουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 15 ετών υπηρεσίας, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, ενώ ο υπολογισμός της σύνταξής τους θα γίνεται με βάση τα 35 έτη υπηρεσίας.
Το καθεστώς της συνταξιοδότησης των διαζευγμένων, εξομοιώνεται με το αντίστοιχο του ιδιωτικού τομέα και καθίστανται ευνοϊκότεροι οι όροι χορήγησης της σύνταξης από τους φορείς κύριας ασφάλισης και το Δημόσιο.
Με τις αλλαγές αυτές, οι διαζευγμένοι θα μπορούν να λάβουν πλην της κύριας και επικουρική σύνταξη, λόγω θανάτου των πρώην συζύγων τους, ενώ δεν απαιτείται πλέον 15ετής διάρκεια του έγγαμου βίου αλλά 10ετής, μέχρι τη λύση του γάμου με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
Αυξάνεται το προβλεπόμενο όριο εισοδήματος που μπορεί να πάρει ο διαζευγμένος, λόγω θανάτου του πρώην συζύγου το οποίο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το διπλάσιο του ποσού των ετήσιων συντάξεων που καταβάλλονται από τον Ο.Γ.Α. στους ανασφάλιστους υπερήλικες.
Ακόμη, διαφοροποιείται το ποσοστό της σύνταξης που λαμβάνει ο διαζευγμένος, και τα ποσοστά σύνταξης κλιμακώνονται ανάλογα με τη διάρκεια του έγγαμου βίου. Σήμερα, ο επιζών σύζυγος δικαιούται το 70% της σύνταξης λόγο θανάτου και ο διαζευγμένος το 30%. Σε περίπτωση που ο έγγαμος βίος είχε διαρκέσει 25 έτη και άνω, το δικαιούμενα ποσοστά καθορίζονται σε 60% και 40% αντίστοιχα. Με την προτεινόμενη ρύθμιση, εφόσον ο γάμος έχει διαρκέσει 10 έτη, ο επιζών σύζυγος λαμβάνει το 75% της σύνταξης θανάτου και ο διαζευγμένος το 25%. Για κάθε επιπλέον έτος έγγαμου βίου το ποσοστό σύνταξης που δικαιούται ο επιζών σύζυγος, μειώνεται κατά 1%, ενώ αυξάνεται αντίστοιχα το ποσοστό που δικαιούται ο διαζευγμένος. Έτσι, εάν για παράδειγμα, ο έγγαμος βίος έχει διαρκέσει 28 έτη, ο επιζών σύζυγος δικαιούται το 57% της σύνταξης θανάτου και ο διαζευγμένος το 43%. Σε περίπτωση που ο έγγαμος βίος έχει διαρκέσει πέραν των 35 ετών, το δικαιούμενο ποσοστό επιμερίζεται κατά 50% στον επιζώντα σύζυγο και 50% στον διαζευγμένο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει επιζών σύζυγος ο διαζευγμένος δικαιούται τα ίδια ποσοστά.
Μειώνεται η σύνταξη που δικαιούται ο επιζών σύζυγος, με την εισαγωγή των παραμέτρων της διαφοράς ηλικίας μεταξύ των συζύγων και της διάρκειας του εγγάμου βίου τους.
Οι άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες, ασφαλισμένων του Δημοσίου, η καταβολή της σύνταξης των οποίων αναστέλλεται, διατηρούν την υγειονομική περίθαλψη του Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης από άλλο φορέα και εφόσον καταβάλλουν οι ίδιες τις σχετικές κρατήσεις.
Για τους στρατιωτικούς, γίνεται σταδιακά και σε βάθος 5ετίας η αύξηση από 18 ή 20 κατά περίπτωση, σε 25, τα έτη υπηρεσίας μετά τη συμπλήρωση των οποίων, μπορούσε να διπλασιαστεί ο χρόνος υπηρεσίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που τελούν σε κατάσταση πτητικής ή καταδυτικής ενέργειας κ.λ.π.
Ορίζεται ότι κατ’ εξαίρεση στην περίπτωση που η σύνταξη προσαυξάνεται με πτητικά κ.λ.π. εξάμηνα, το ποσό της μηνιαίας σύνταξης μπορεί να υπερβαίνει το μηνιαίο συντάξιμο μισθό.
Επεκτείνεται και στους στρατιωτικούς οι οποίοι έχουν ασφαλισθεί για πρώτη φορά από 1.1.1993 και μετά, η δυνατότητα να αναγνωρίζουν με την καταβολή των προβλεπομένων ασφαλιστικών εισφορών, τον ελάχιστο χρόνο σπουδών για την απόκτηση πτυχίου Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.
Ακόμη, οι στρατιωτικοί που έχουν ασφαλισθεί για πρώτη φορά από 1.1.1993 και μετά, και είναι ασφαλισμένοι υποχρεωτικά, λόγω της ιδιότητάς τους, στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (Μηχανικοί, γιατροί κ.λπ.), μπορούν να ασφαλίζονται και στο Δημόσιο κατόπιν επιλογής τους.
Επίσης, καταργούνται οι διατάξεις με τις οποίες προβλεπόταν η αναστολή της σύνταξης των γιατρών Ε.Σ.Υ. εφόσον αυτοί μετά τη συνταξιοδότησή τους ασκούν το επάγγελμα του γιατρού. Οι διατάξεις αυτές είχαν κριθεί αντισυνταγματικές από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Οι υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και σε υπαλλήλους λοιπών Ν.Π.Ι.Δ. που μετατάσσονται ή μεταφέρονται ή εντάσσονται σε φορείς που διέπονται από διαφορετικό ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό καθεστώς από αυτό στο οποίο υπάγονταν μέχρι τη μετάταξη, τη μεταφορά ή την ένταξή τους, μπορούν να διατηρήσουν, κατόπιν επιλογής τους, το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό καθεστώς κύριας, επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης που είχαν στον φορέα από τον οποίο προέρχονται.
Ειδικότερα για το πλεονάζον προσωπικό του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς και των εταιριών ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΑΜΕΛ, ΗΣΑΠ και ΤΡΑΜ που μεταφέρεται ή μετατάσσεται προβλέπεται, ότι εξακολουθεί να διέπεται από το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό καθεστώς κύριας, επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης στο οποίο υπαγόταν πριν από μεταφορά ή τη μετάταξή του.
Εναρμονίζονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με εκείνα του ιδιωτικού τομέα για όσους έχουν συμπληρώσει κατά την 31-12-2010 15ετή πραγματική συντάξιμη υπηρεσία και το 65ο έτος της ηλικίας και προκειμένου για γυναίκες υπαλλήλους το 60ο έτος.
Ήδη με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου, το όριο ηλικίας των γυναικών υπαλλήλων (το 60ο ), έχει αυξηθεί από 1-1-2011 στο 65ο.
Ορίζεται ότι το ποσό της σύνταξής ή το άθροισμα των ακαθάριστων ποσών συντάξεων συνταξιούχων του Δημοσίου που λαμβάνουν και άλλη σύνταξη από το Δημόσιο ή από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ακαθάριστο ποσό των μηνιαίων αποδοχών του Προέδρου του Αρείου Πάγου με 35 χρόνια υπηρεσίας. Το ίδιο ισχύει και για τους δικαστικούς λειτουργούς, όπως οι αποδοχές αυτές ισχύουν σήμερα.

Οι ελληνικές τράπεζες περνούν τα τεστ αντοχής!

Με επιτυχία πέρασαν από τα ευρωπαϊκά stress tests όλες οι ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Αντίθετα, συνολικά 8 τράπεζες απέτυχαν μεταξύ των οποίων είναι γερμανικές και ισπανικές.
Οι ελληνικές τράπεζες περνούν τα τεστ αντοχής!
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των τεστ, από τις τράπεζες που απέτυχαν λείπουν συνολικά κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. ευρώ, υπό το δυσμενές οικονομικό σενάριο.
Συγκεκριμένα τα tests πέρασαν με επιτυχία η Alpha Bank, η Marfin Popular Bank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Τράπεζα Κύπρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Reuters με τηλεγράφημά του αναφέρει ότι, μεταξύ των 8 τραπεζών που δεν πέρασαν τα tests είνα και δύο ελληνικές τράπεζες. Οι υπόλοιπες είναι πέντε ισπανικές και μία αυστριακή.
Η Marfin Popular Bank ολοκλήρωσε επιτυχώς την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Η τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:
«5,6% αποτέλεσμα στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων κατόπιν της ήδη αποκληρωθείσας πώλησης της θυγατρικής στην Αυστραλία και 5,3% αν εξαιρεθεί η πώληση, με βάση το δυσμενές σενάριο για το έτος 2012
-9,2% αποτέλεσμα στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων συμπεριλαμβανομένων των μέτρων άμβλυνσης κινδύνου όπως αυτά καθορίστηκαν από την Eυρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή
-10% αποτέλεσμα στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων μετά την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου σχεδίου της Τράπεζας
-Η Τράπεζα δεν έχει λάβει οποιαδήποτε κρατική βοήθεια για την ενίσχυση των κεφα

Αποδοκίμασαν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ: «Το ψήφισες ρε Νάντια, κατάντια, κατάντια»

Μια ομάδα 200 αγανακτισμένων που βρέθηκαν έξω από το Κάστρο, άρχισαν να αποδοκιμάζουν την βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου.
Αποδοκίμασαν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ: «Το ψήφισες ρε Νάντια, κατάντια, κατάντια»
Μόλις ολοκληρώθηκε η εκδήλωση και η βουλευτής βγήκε, άρχισαν να της πετάνε μπουκάλια με νερό και να φωνάζουν:
«Το ψήφισες ρε Νάντια, κατάντια, κατάντια». Η ΝάντιαΓιαννακοπούλου αποχώρησε γρήγορα από το αμφιθέατρο.
Ο σύζυγός της Μάξιμος Μουμούρης σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε πως η ίδια βιώνει μία πολύ δύσκολη περίοδο: «Είναι πολύ περίεργη περίοδος αυτή για την Νάντια. Βιώνει, αυτό ακριβώς που πρόσφατα έλεγε κάποιος στην τηλεόραση, πως οι βουλευτές είναι στα όρια της κατάθλιψης. Και η σύζυγός μου περνάει κατάθλιψη με αυτήν την κατάσταση».

«Η κυβέρνηση νομιμοποιεί τη φορδιαφυγή»

Ο αν. υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή την κατάθεση του Πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών και τη νέα περαίωση που εμπεριέχεται σε αυτό, δήλωσε: «Κάθε φορά που ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών
«Η κυβέρνηση νομιμοποιεί τη φορδιαφυγή»
 μιλούν για «κόκκινες γραμμές» και «τελευταία φορά», το σίγουρο είναι ότι και θα παραβιαστούν και νέα μέτρα θα έλθουν. Όλες οι δηλώσεις περί «τελευταίας περαίωσης και μιας νέας αρχής», διαψεύστηκαν πανηγυρικά.
Με την επαναφορά μιας ακόμη περαίωσης και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, το Υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να κλείσει τους λογαριασμούς στα βιβλία του όσο - όσο και με το κομμάτι. Με τον τρόπο αυτό, όμως, κλείνει το μάτι σε όσους φοροδιαφεύγουν, τιμωρεί ξανά τους ειλικρινείς και συνεπείς φορολογούμενους και στερεί πολύτιμους πόρους από τα δημόσια έσοδα.
Τελικά, αφού η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, αποφάσισε να τη νομιμοποιήσει».

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Ανοίγει η «ψαλίδα» για τη Νέα Δημοκρατία

Σε διαφορά ασφαλείας φαίνεται πως βρίσκεται πλέον η Νέα Δημοκρατία από το ΠΑΣΟΚ. Δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία VPRC για λογαριασμό του περιοδικού «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» φέρνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προηγείται με διαφορά 4 μονάδων του ΠΑΣΟΚ, με την «ψαλίδα», ανάμεσα στα δύο κόμματα εξουσίας να ανοίξει.
Ανοίγει η «ψαλίδα» για τη Νέα Δημοκρατία
Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 29,5% των ψήφων, την ώρα που το ΠΑΟΣΚ φτάνει το 25,5%. Πάντως, η αποδοκιμασία των πολιτών προς τα κόμματα εξουσίας είναι έκδηλη, αφού στην πρώτη θέση της «πίτας» βρίσκονται όσοι απέχουν ή επιλέγουν να ψηφίσουν με λευκό ή άκυρο.
Στα συμπεράσματα από την δημοσκόπηση αξίζει να σταθούμε και στο γεγονός ότι βάσει των αποτελεσμάτων στο Κοινοβούλιο μπαίνουν έξι κόμματα, ενώ κοντά στο 3%, που δίνει θέση στη Βουλή βρίσκονται ακόμα δύο κόμματα.
Έτσι λοιπόν, μετά τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί το ΚΚΕ με 13%, ο ΛΑΟΣ με 7,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 7% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 4%. Στο όριο για να εκπροσωπηθούν στη Βουλή είναι η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, που λαμβάνει 2,5% και η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη που βρίσκεται στο 2%. Πιο πίσω είναι η Χρυσή Αυγή με 1,5%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1% και το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών του Γιάννη Δημαρά με 1%. Ακόμα 5,5% των ψήφων συγκεντρώνουν τα λοιπά κόμματα.
«70% στη λάθος κατεύθυνση το ΠΑΣΟΚ»
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το 70% απαντάει ότι το ΠΑΣΟΚ κατευθύνεται προς την λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις το 15% πιστεύει στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα με πιο σημαντική την προσπάθεια στο Οικονομικό επίπεδο.
Σε παρόμοια ερώτηση για την κατεύθυνση της χώρας το 78% απαντά πως η τροχιά της Ελλάδας είναι λάθος και μόλις το 11% λέει σωστή.

Παίζουν ακόμα και με την υγεία μας

«Πλασματικά» νούμερα παρουσιάζει το υπουργείο Υγείας αναφορικά με τις κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ).
Παίζουν ακόμα και με την υγεία μας
Συνολικά 275 κλίνες παραπάνω καταγράφονται στα στοιχεία του υπουργείου αλλά και χαμηλή πληρότητα, κάτι το οποίο δεν ισχύει σύμφωνα με την ΕΕΕΘ.
Τα στοιχεία του υπουργείου για τις κλίνες που διαθέτουν σήμερα οι ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζουν αποκλίσεις της τάξεως του 45%. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι η ΕΕΕΘ αναφέρει τις κλίνες στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής , όπου το υπουργείο εμφανίζει 371 κλίνες ενώ στην πραγματικότητα οι κλίνες που υπάρχουν στις ΜΕΘ δεν είναι πάνω από 167.
Σύμφωνα με την ΕΕΘ σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 681 κλίνες, ενώ το υπουργείο «φουσκώνει» τον αριθμό στις 956…
Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι «περισσεύουν» οι ΜΕΘ, την ώρα που καθημερινά υπάρχει λίστα αναμονής των ασθενών στο ΕΚΑΒ για ένα κρεβάτι στην Εντατική.
Ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για το θέμα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και καθηγητής Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, κ. Απόστολος Αρμαγανίδης, μιλώντας στο Newstoday, τόνισε την μεγάλη διαφορά που παρουσιάζουν τα στοιχεία του υπουργείου με την πραγματικότητα.
«Ο συνολικός αριθμός των κλινών όπως εμείς τον υπολογίζουμε φτάνει τα 680 κρεβάτια, ενώ το υπουργείο έκανε λόγο για 956 στο site. Η διαφορά είναι ότι το υπουργείο έχει υπολογίσει μέσα σε αυτόν τον αριθμό και άλλες κλίνες όπως για παράδειγμα κλίνες εμφραγμάτων, κλίνες αποκαρδιοχειρουργικές , ειδικές μονάδες που νοσηλεύουν άλλα περιστατικά, τα οποία δεν ανήκουν στο σύστημα της εφημερίας του ΕΚΑΒ. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν συμπεριληφθεί ακόμα και κλίνες νεογνών», δήλωσε ο κ. Αρμαγανίδης.
«Σχεδόν καθημερινά υπάρχει ένας αριθμός ατόμων στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ. Υπάρχουν κάποιες μέρες που αυτός ο αριθμός ανέρχεται στους 30. Αυτό σημαίνει ότι τα κρεβάτια που έχουμε είναι πολύ λιγότερα απ’ όσα χρειάζεται η χώρα. Είμαστε δηλαδή περίπου στα μισά του ευρωπαϊκού μέσου όρου», καταλήγει ο κ. Αρμαγανίδης.
Ακούστε την συνέντευξη του προέδρου της ΕΕΕΘ κ. απόστολου Αρμαγανίδη στο Newstoday:


Ο χάρτης με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανά περιοχή:
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος 

«Οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες»

Την ώρα που η Ελλάδα αγγίζει το επίπεδο «D» στους οίκους αξιολόγησης που σημαίνει «Default» κατ’ επέκταση «Selective Default», ελληνιστί «Επιλεκτική Χρεοκοπία» ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση σε όσους «παίζουν» με τις λέξεις. Στο υπουργικό συμβούλιο ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι
«Οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες»
«οι επέμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες» για την Ελλάδα, ωστόσο σημείωσε ότι πλέον στην Ευρώπη γίνονται ολοένα και περισσότερες για συνολικό πρόβλημα που επιδέχεται συνολική λύση.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός όσοι συγχέουν σκόπιμα την ορολογία των οίκων αξιολόγησης «παίζουν» «με καταστάσεις επώδυνες για την πραγματική οικονομία και τους πολίτες». Σημείωσε, δε, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κινείται με συστηματικό και προσεκτικό τρόπο, ως προς το ελληνικό χρέος, δρώντας τάχιστα, εν αντιθέσει με την Ευρώπη που όπως είπε σε αρκετές περιπτώσει αργεί για να καταλήξει σε κάποια απόφαση.
«Αυτό το πλεονέκτημα μας βοηθά ώστε να είμαστε εντός και στο κέντρο των διαπραγματεύσεων, με αξιόπιστο λόγο και με τη δυνατότητα να υπερασπιστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα δικά μας συμφέροντα, αλλά και μια αντίληψη για το πού θα πρέπει να πάει και η Ευρώπη», είπε και συνέχισε:
«Ο δικός μας λόγος έχει αξία. Συνδιαμορφώνουμε τις εξελίξεις και αυτή είναι μια δικαίωση της στρατηγικής που έχουμε ακολουθήσει, βασισμένοι πάντα στις προσπάθειες και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών... Γι' αυτό μπορούμε σήμερα και παλεύουμε για μια βιώσιμη λύση για τη χώρα μας και ειδικότερα για μια βιώσιμη λύση για το χρέος».
Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ευρώπη ο πρωθυπουργός στάθηκε στο ότι οι εταίροι «όλο και πιο πολύ μιλούν και πιέζουν για συνολικές λύσεις, καθώς πλέον βλέπουν κατάματα την αλήθεια, ότι το πρόβλημα δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά ένα ευρύτερο και δομικό πρόβλημα για το μέλλον των ευρωπαϊκών χωρών».
Όπως είπε στόχος της κυβέρνησης είναι η όσο το δυνατόν ελάφρυνση του βάρους που σήμερα σηκώνουν ο Έλληνας και η Ελληνίδα και η αλλαγή από μια Ελλάδα των ελλειμμάτων, σε μια Ελλάδα παραγωγής και δημιουργίας και πλεονασμάτων.

«Ο Κ. Μητσοτάκης δεν χρειάζεται το… 17ο αυτοκίνητο»

Μιλώντας σήμερα στον ALPHA 94,7 ο βουλευτής Ν.Δ Καστοριάς Ζήση Τζηκαλάγια δήλωσε σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για απολαβές από επιτροπές της βουλής
«Ο  Κ. Μητσοτάκης δεν χρειάζεται το… 17ο αυτοκίνητο»
και αυτοκίνητο βουλευτικό πως: «ο Μητσοτάκης κατάλαβε πως το 17ο αυτοκίνητο που θα πάρει η οικογένεια Μητσοτάκη θα είναι 1400 κυβικών και δεν του χρειάζεται ».

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Αυτοί κρατούν το χρέος της Ελλάδας

Το Newstoday σας παρουσιάζει ένα έγγραφο-ντοκουμέντο που αποκαλύπτει «χαρτί και καλαμάρι» ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι του ελληνικού χρέους αυτήν τη στιγμή. Η ανάλυση που έγινε από τους ειδικούς οικονομολόγους και αναλυτές της βρετανικής τράπεζας είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και τεχνική.
Αυτοί κρατούν το χρέος της Ελλάδας
Επιχειρήσαμε να αποδώσουμε όσο καλύτερα ήταν δυνατόν το περιεχόμενο των στοιχείων αυτών και σας παρουσιάζουμε πώς έχει η κατάσταση και ποιες είναι οι τεχνικές συνισταμένες της υπόθεσης «ελληνικό χρέος» που ταλανίζει την ευρωζώνη και μας χτυπάει καθημερινά.
Η έκθεση της Barclays
Σε έρευνα-μελέτη που δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες η Barclays, σχετικά με τους κατόχους του ελληνικού χρέους, είχε καταλήξει ότι οι κυριότεροι εξ’ αυτών είναι συγκεκριμένοι και έχουν στην κατοχή τους την τεράστια πλειοψηφία κυρίως σε «πυκνότητα» (με το top 30 της λίστας να έχει το 70% +του συνόλου) του ελληνικού χρέους. Στην έκθεση αυτή, οι αριθμοί είναι ενημερωμένοι στις περισσότερες περιπτώσεις μέχρι και το πρώτο τέταρτο (Q1 – Quarter 1) του 2011 και η λίστα είναι ονομαστική δίνοντας λεπτομέρειες για όλους τους κατόχους του χρέους.
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι πληροφορίες προέρχονται από τις γνωστοποιήσεις από τις ίδιες τις επιχειρήσεις (για τους κατόχους από τον ιδιωτικό τομέα, κυρίως τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες), ή και από επίσημα στοιχεία (για τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα). Πρέπει να τονιστεί ότι τα δεδομένα - πληροφορίες ήταν στην διάθεση του κοινού για αρκετό χρονικό διάστημα, και έτσι δεν θα πρέπει να αποτελούν στοιχεία έκπληξης για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, τους οργανισμούς αξιολόγησης και τους σχολιαστές.
Αυτό, φυσικά, προϋποθέτει, πως ο καθένας θα πρέπει να κάνει επιμέλεια των στοιχείων, και όχι μόνο να κατηγορούμε για το τέλος του κόσμου την αγορά CDS, διότι πρόκειται για ένα αρκτικόλεξο, που ακούγεται τρομακτικό σε όλους εκείνους που δεν έχουν καμία ιδέα για το πώς λειτουργεί πραγματικά.
Δείτε το επίμαχο έγγραφο-ντοκουμέντο:
Τι λένε λοιπόν τα δεδομένα;
Η υψηλή συγκέντρωση κατοχής του χρέους, καθώς και το είδος των οργανισμών που συμμετέχουν, δείχνουν ότι κάποιο είδος εθελοντικού rollover /τύπου πρωτοβουλία της Βιέννης, θα μπορούσε να έχει περισσότερη αφομοίωση από ό, τι θα περίμενε κανείς με την πρώτη ματιά. Έχοντας μια συμμετοχή των €25 δισ. σε μια τέτοια πρωτοβουλία (όπως έχει αναφερθεί στον Τύπο) για τα επόμενα τρία χρόνια φαίνεται εύλογη, κατά την άποψή μας.
Βεβαίως, οι Έλληνες κάτοχοι θα έχουν ένα φυσικό κίνητρο για μετακυλήσεις πάνω από το χρέος τους. Οι συντάξεις και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης (που τα διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδα) θα έμπαιναν σαφώς σε αυτήν την περίπτωση, παρά το ότι το χρέος θα ωριμάζει στα επόμενα χρόνια. Οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να έχουν ένα μείγμα από ληγμένα ομόλογα αλλά και μη στα χαρτοφυλάκιά τους, αλλά πρέπει να αναλογιστούμε ότι πιθανώς περισσότερο από το ένα τρίτο του χρέους, θα ωριμάσει κατά τα επόμενα χρόνια. Μια ανησυχία από την πλευρά των τραπεζών αφορά τη θέση της ΕΚΤ, ότι δηλαδή, δεν θα δεχτεί ελληνικά ασφάλιστρα αν δεν υπάρχει πλήρης εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, μια στάση που μπορεί να προκαλέσει χρεοκοπία, και οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει επομένως να μειώσουν την συμμετοχή τους.
Θεωρητικά, ένας δυναμικός τρόπος να αποφευχθεί αυτό είναι η ΕΚΤ να ανακοινώσει κάποιο είδος διευκόλυνσης των τραπεζών μεσοπρόθεσμα, που θα καλύπτει τόσο τις ελληνικές, όσο και τις ιρλανδικές αλλά και κάποιες πορτογαλικές τράπεζες. Αυτό είναι κάτι που η ΕΚΤ «κρατάει ζεστό» για κάποιο χρονικό διάστημα, και συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με την απόφαση για την πλήρη κατανομή στις πράξεις ανοικτής αγοράς. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια όσον αφορά τη διαθεσιμότητα της χρηματοδότησης της ΕΚΤ σε μέσο όρο σε αυτές τις τράπεζες (που θα έχουν παράσχει ή έχουν ήδη παράσχει μεσοπρόθεσμη ρευστότητα και σχέδια απομόχλευσης στην ΕΚΤ), και να είναι πιο ευέλικτη από την άποψη της ασφάλειας που δέχεται από τον «ενιαίο κατάλογο» που η ΕΚΤ χρησιμοποιεί για τις OMOs (Open Market Operations).
Τις τελευταίες εβδομάδες, μια σειρά από δηλώσεις και σημάδια δείχνουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να πλησιάζει την απόφαση για αυτό, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο ή ακόμα και νωρίτερα (η απόφαση θα μπορούσε να προκληθεί από την υποβάθμιση της Ελλάδας από την S & P και των ελληνικών τραπεζών σε CCC πρόσφατα). Ανεξάρτητα, όμως, θα μπορούσε να εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα χρηματοδότησης ελληνικών ομολόγων από μη κατόχους, αν η ΕΚΤ ήταν να αποκλείσει τα GGBS από τον ενιαίο κατάλογο εξασφαλίσεων της (απίθανο εάν υπάρχει απλό Rollover).

Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε επιπλέον ζημία που προκλήθηκε στα (NPV) (Καθαρή Αξία) στις ελληνικές τράπεζες θα χρειαστεί νέα αύξηση κεφαλαίου των ιδρυμάτων αυτών. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο της ΕΕ και του ΔΝΤ, 10 δις ευρώ έχουν «σημανθεί» για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Λαμβάνοντας υπόψη τις ασθενέστερες μακροοικονομικές επιδόσεις και την ταχύτερη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την αναμενόμενη στο πλαίσιο του προγράμματος, τυχόν πρόσθετες ζημίες NPV (Καθαρής Αξίας) σχετίζονται με την δημόσια αναδιάταξη του χρέους σε χαμηλότερα από τα επιτόκια της αγοράς και θα απαιτήσει περίπου ένα προς ένα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος ΕΕ & ΔΝΤ.
Οι οίκοι αξιολόγησης δείχνουν μπερδεμένοι στο κατά πόσον ένα rollover θα αποτελούσε χρεοκοπία, μια επιλεκτική χρεοκοπία ή θα έχει περιορισμένη επιρροή. Ο πήχης, όμως, φαίνεται να είναι αρκετά υψηλά για να μην αποτελέσει χρεοκοπία με βάση τα δικά τους κριτήρια.
Ο ακριβής τρόπος για να συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας και / ή να κάνει rollover ομολόγων είναι σαφώς στο επίκεντρο ενδιαφέροντος των Eurogroup στις επόμενες εβδομάδες: αυτό είναι προφανώς κάτι που, αν γίνει, πρέπει να γίνει σωστά και όχι βιαστικά, καθώς ένας μεγάλο αριθμός των ακούσιων συνεπειών θα μπορούσε να έχει δραματικές επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Από αυτή την άποψη, πιστεύουμε ότι διαφορετικές απόψεις μεταξύ της Γερμανίας και άλλων χωρών της ΕΕ σχετικά με την κατανομή των βαρών των ομολογιούχων είναι πιθανό να επιλυθούν μέσα στις επόμενες μέρες, με τη Γερμανία ενδεχομένως να κινηθεί προς την εθελοντική rollover που προτείνονται από άλλα μέλη της ΕΕ (και ότι η ΕΚΤ εμφανίζεται για την υποστήριξη), κατά πάσα πιθανότητα εκείνη που βασίζεται στις αρχές της πρωτοβουλίας της Βιέννης.
 

«Για τους πολιτικούς είμαστε παράσιτα, κατσαρίδες»

«Πιστεύω ότι δεν υπάρχει Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Νομίζω ότι ο κύριος ρόλος της αστυνομίας είναι να δέρνει τον κόσμο», είπε ο Γεράσιμος Γεννατάς με αφορμή το γεγονός ότι ο κόσμος στο Σύνταγμα έχει μειωθεί.
«Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι όλος ο κόσμος δέχεται μία τρομερή επίθεση από
«Για τους πολιτικούς είμαστε παράσιτα, κατσαρίδες»
αυτό που λέμε οικονομικό κεφάλαιο. Δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους καθόλου. Ενδιαφέρονται μόνο πως θα ρίξουν το κόστος της παραγωγικής τους δύναμης. Δεν ενδιαφέρονται για εμάς. Καθόλου! Τους είμαστε αδιάφοροι. Τους είμαστε παράσιτα. Είμαστε κάτι σαν κατσαρίδες που θέλουνε μόνο να τους κάνουν τις δουλειές τους», δήλωσε.
Όσον αφορά τον ρόλο που πρέπει να έχουν οι καλλιτέχνες στην σύγχρονη πολιτική κατάσταση λέγοντας: «Θεωρώ ότι ο καλλιτεχνικός χώρος πρέπει να λέει την άποψή του. Η τέχνη η οποία υπαινίσσεται έχει τελειώσει. Η τέχνη πρέπει να δηλώνει. Ξανά να αρχίσει να δηλώνει. Αντ' αυτού εμείς τι κάνουμε; Κάνουμε κάτι παραστάσεις που δεν αφορούν κανέναν. Αφορούν μόνο το να έχουμε τη δουλίτσα μας και να περνάμε εμείς καλά».

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

ΔΕ ΘΕΡΜΑΣΤΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ"
ΔΕ ΟΔΗΓΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΩΝ - ΦΟΡΤΗΓΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ - ΨΥΧΙΚΟΥ
ΔΕ ΟΔΗΓΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΗΜΟΣ ΜΑΝΔΡΑΣ - ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ
ΥΕ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΗΜΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝ
ΔΕ ΟΔΗΓΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
ΥΕ ΣΥΝΟΔΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΗΜΟΣ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ
ΥΕ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΗΜΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝ
ΔΕ ΟΔΗΓΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΗΜΟΣ ΠΟΡΟΥ
ΥΕ ΚΛΗΤΗΡΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΕΗ Α.Ε. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΔΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΗΜΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝ
ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΙΔΩΝ ΒΟΥΛΑΣ
ΔΕ ΝΥΧΤΟΦΥΛΑΚΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Γ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ (ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ)
ΔΕ ΝΥΧΤΟΦΥΛΑΚΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Γ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ (ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ)
ΔΕ ΟΔΗΓΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΗΜΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
ΔΕ ΟΔΗΓΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
ΔΕ ΟΔΗΓΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΗΜΟΣ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ
ΔΕ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ Η/Υ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΟΘΗΚΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΤΟΥ Υ.Π.Ε.Κ.Α.
ΥΕ ΕΡΓΑΤΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΟΘΗΚΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΤΟΥ Υ.Π.Ε.Κ.Α.
ΥΕ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΙΚΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΙΚΑΡΙΑΣ
ΥΕ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΗΛΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΦΥΛΑΚΩΤΗΣ ΜΗΛΟΥ
ΥΕ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗΣ ΘΗΡΑΣ
ΥΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ - Ν.Π.Δ.Δ. ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΛΙΜΟΥ
ΥΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΙΔΩΝ ΒΟΥΛΑΣ
ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - Ν.Π.Δ.Δ. ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΛΙΜΟΥ
ΔΕ ΟΔΗΓΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Δεν είναι «Γιάννης» είναι «Γιαννάκης»

Προφανώς η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών δεν έχουν καταλάβει ότι ο «κοσμάκης» δεν ανέχεται άλλο να τον κοροϊδεύουν. Προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι χρησιμοποιώντας λέξεις και όρους ξενόφερτους, χωρίς να υπολογίζουν την λαϊκή ετυμηγορία, που ήδη έχει βγάλει ο λαός και που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.
Δεν είναι «Γιάννης» είναι «Γιαννάκης»
Το τελευταίο που τον απασχολεί είναι αν θα λέγεται επιλεκτική η χρεοκοπία ή αλλιώς. Εκείνο που τον νοιάζει είναι πώς θα την βγάλει αύριο, αφού με τον τρόπο που κυβερνιέται, το αύριο, μοιάζει πολυτέλεια. Είναι καιρός πια να καταλάβουν όλοι ότι καλό είναι για να αποφευχθούν τα χειρότερα στη χώρα μας, να μάθουμε τι πραγματικά συμβαίνει και κυρίως ποιοι φταίνε που φτάσαμε να πληρώνουμε ακόμη και τον αέρα που αναπνέουμε.
«Selective default»
Θετικός στην παροχή «εγγυήσεων» από την Ελλάδα εφόσον συνοδεύονται από ένα πακέτο λύσεων που οδηγούν στην οριστική βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη που έδωσε αμέσως μετά την άφιξή του από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας.
«Ναι» στις εμπράγματες εγγυήσεις, αν διασφαλιστεί βιωσιμότητα του χρέους, λέει η Ελλάδα, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος παραχώρησε σήμερα τη συνέντευξη Τύπου που ήταν προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη. Όπως φαίνεται η Ευρώπη πλέον αναζητά μία κοινή λύση για το σύνολο της Ευρωζώνης, αφού γίνεται λόγος για συνολική και όχι αποκλειστικά ελληνική κρίση.
Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους και μείωση των επιτοκίων, ούτως ώστε το χρέος να γίνει βιώσιμο. Από την πλευρά της η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συζητά όλες τις λύσεις και δεν λέει «όχι» σε μία «επιλεκτική χρεοκοπία» ή «selective default», με την προϋπόθεση ότι αυτό δε θα σημάνει πιστωτικό γεγονός. Δηλαδή στόχος είναι να μην ενεργοποιηθούν τα CDS.
Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος η Φινλανδία μαζί με τη Σλοβακία και τη Σλοβενία, για λόγους πολιτικής κουλτούρας ζητούν, η όποια βοήθεια δοθεί σε χώρα της να συνοδεύεται από εγγυήσεις (collateral) «όπου αυτό είναι πρόσφορο» (appropriate).
Τώρα, ξεκαθάρισε ότι ο στόχος των δαπανών του προϋπολογισμού θα επιτευχθεί φέτος με κάθε μέσον, «ακόμα και με διοικητική πράξη», κάτι που σημαίνει ότι είναι ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο σκληρών μέτρων στην πλευρά των δαπανών του προϋπολογισμού, με δεδομένο ότι ήδη στο πρώτο εξάμηνο του έτους παρουσιάζουν υπέρβαση 1,3 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι θετική στη λύση της επαναγοράς ομολόγων με κεφάλαια από τον μηχανισμό EFSF, καθησυχάζοντας ότι ακόμη και η περίπτωση επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default) δεν δημιουργεί κινδύνους για τις περιουσίες των πολιτών.
Όπως αποκάλυψε μέχρι στιγμής εξετάζονται 36 σενάρια για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο δάνειο για την Ελλάδα και απέκλεισε το ενδεχόμενο, είτε της επιλεκτικής χρεοκοπίας, είτε του πιστωτικού επεισοδίου.
Σημείωσε ότι δε θα βρεθεί λύση για το ελληνικό χρέος μέχρι και το τέλος Ιουλίου, αφού η λύση-πακέτο για το ελληνικό χρέος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την επόμενη αξιολόγηση της πορείας του μνημονίου, που θα κρίνει και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Σχετικά με τις τράπεζες, τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παρουσιάσουν έλλειψη ρευστότητας, αφού με βάση τις συζητήσεις που έγιναν στο σημερινό Ecofin οι ελληνικές αλλά και όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα στηριχτούν και για αυτό υπάρχει σχέδιο για κάθε χώρα. «Οι τράπεζες δεν πρέπει να έχουν έλλειψη ρευστότητας και δεν θα έχουν», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, είπε, εάν είμαστε ψύχραιμοι και συνετοί μπορούμε να βγούμε από το τούνελ στο οποίο έχουμε μπει.
Αναλυτικά η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου:
«Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup τοποθετεί το ελληνικό ζήτημα μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της κρίσης στην Ευρωζώνη και της μεγάλης νευρικότητας στις διεθνείς αγορές. Χαίρομαι γιατί το Eurogroup χθες έστειλε ένα πολύ καθαρό μήνυμα: Πως είναι έτοιμο να αναλάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Αυτό συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωζώνης. Βεβαίως εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλεία μας.
Πρέπει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μέσα σε κλίμα εθνικής ενότητας, κοινωνικής συνοχής, γιατί η εφαρμογή του προγράμματος είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας θέσης και άρα για την διευκόλυνση του κάθε Έλληνα πολίτη. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την κάθε οικογένεια, για τα παιδιά μας, για το εισόδημα και τις περιουσίες των Ελλήνων. Πρέπει να περάσουμε από αυτή τη φάση προκειμένου να βγούμε από την κρίση. Να αποκαταστήσουμε την δημοσιονομική μας ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια και να βρούμε τη θέση που αναλογεί στην ιστορία και τις δυνατότητες της χώρας.
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως το Eurogroup έδωσε χθες εντολή να διερευνηθούν άμεσα όλες οι πιθανές λύσεις συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό περιλαμβάνει μια πιο ευέλικτη και λειτουργική ανάμειξη του EFSF. Περιλαμβάνει τη μείωση των επιτοκίων, την επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων, γιατί στόχος είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.
Αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα. Είναι ο «πάτος του βαρελιού» για τον οποίο έχω μιλήσει πάρα πολλές φορές. Ο «πάτος του βαρελιού» είναι αναγκαίος προκειμένου να αποκτήσουν νόημα και αποτελεσματικότητα οι θυσίες του ελληνικού λαού.
Αλλά η εφαρμογή του προγράμματος από εμάς, είναι η πρώτη προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος μέσα σε αυτό το σύστημα, που πρέπει να έχει και έχει τώρα πλέον, αρχή, μέση και τέλος, γιατί αυτός είναι ο στόχος μας.
Η πρόσκληση της Κυβέρνησης προς την Αντιπολίτευση προκειμένου να διαπραγματευτούμε από κοινού το νέο πρόγραμμα και στις λεπτομέρειες του, ισχύει πάντα. Κάθε πράξη συναίνεσης, ακόμα και η πιο μικρή, στην Ελλάδα, ισχυροποιεί τη θέση μας στο εξωτερικό.

Το κλίμα στο Eurogroup άλλαξε επειδή ψηφίσαμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό νόμο εγκαίρως. Το κλίμα άλλαξε, επειδή διορίσαμε εγκαίρως και σε κλίμα συναίνεσης την διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.
Όλα αυτά τελικά αποβαίνουν προς όφελος των Ελλήνων πολιτών, του εισοδήματος και των προοπτικών τους. Για όλα αυτά τα θέματα θα ενημερώσω φυσικά αναλυτικά τη Βουλή και τα κόμματα».