Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

"Ολονύχτιο θρίλερ στο Λουξεμβούργο για την Ελλάδα" τελευταία ενημέρωση 10:20 μ.μ


Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη, που αρχικώς επιχειρήθηκε να μείνει κρυφή, εξετάστηκαν η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
 
"Ολονύχτιο θρίλερ στο Λουξεμβούργο για την Ελλάδα"
Στο επίκεντρο φέρεται να βρέθηκε η επιμήκυνση του συνόλου του ελληνικού χρέους, αλλά και πιθανώς σενάρια για απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων το γνωστό πλέον σε όλους μας  «κούρεμα».
Πληροφορίες αναφέρουν πως στην συνάντηση η οποία αρχικά επιχειρήθηκε να μείνει κρυφή, συμμετείχαν οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Όλι Ρεν. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η συγκεκριμένη σύσκεψη είχε πολύ σημαντικό χαρακτήρα για το μέλλον της χώρας.
Όπως αναφέρουν και τα σημερινά "ΝΕΑ" το πακέτο που συζητούσε η κυβέρνηση με τους κορυφαίους υπουργούς της ευρωζώνης περιελάμβανε μια συνολική αναθεώρησησ του Μνημονίου, με χαλάρωση των στόχων, ώστε η μείωση του ελλείματος να επιτευχθεί αργότερα και να πέσει κα΄τω απο το 3% του ΑΕΠ όχι το 2014 αλλά από 2 έως 4 χρόνια αργότερα.
Η λογική πίσω από το συγκεκριμένο αίτημα έχει να κάνει με το ότι οι υφιστάμενοι στόχοι είναι ανέφικτοι, αλλά και με το ότι πρέπει να ξεφύγουμε από την παρατεταμένη περίοδο ύφεσης. Η κυβέρνηση φαίνεται να διεκδικεί τη δέσμευση της ευρωζώνης πως θα συνδράμει τη χώρα στην περίπτωση που το 2012 δεν καταφέρει να εξέλθει στις αγορές για τον δανεισμό 27 δισ. ευρώ, μια αδύναμία λόγο της εκτόξευσης των spreads.
Καλά πληροφορημένες πηγές έκαναν, αργά χθες το βράδυ, λόγο για συζητήσεις που αφορούν σε περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ (σ.σ. ήδη ο χρόνος έχει φθάσει στα 10 έτη μετά τη συμφωνία του Μαρτίου στις Βρυξέλλες), αλλά ακόμα και για νέο δάνειο από τον Μηχανισμό της τρόικας.
Η διάψευση του υπουργείου Οικονομικών για την "ιστορία" που προέκυψε από το SPIEGEL
Ούτε συζητήθηκε, ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο με τη συμμετοχή και του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. Με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση το υπουργείο διαψεύδει με κατηγορηματικό τρόπο το θέμα που προέκυψε μετά από δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού “Spiegel”, το οποίο δημοσίευμα «ανεύθυνα και για τους δικούς τους λόγους αναπαρήγαγαν διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης» σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών.
«Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της χώρας και να μπει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης» καταλήγει το υπουργείο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου:
«Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συμμετείχε σήμερα το απόγευμα σε σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλoντ Γιούνκερ.
Η έκτακτη αυτή σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20 και ο Υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να συμμετάσχει για ανταλλαγή απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Είναι απολύτως προφανές ότι, στη συζήτηση αυτή ούτε συζητήθηκε ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως ανεύθυνα και για τους δικούς τους λόγους αναπαρήγαγαν διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης
Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της χώρας και να μπει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης».
Είχε προηγηθεί σάλος από δημοσίευμα της ιστοσελίδας του γερμανικού περιοδικού Spiegel, για "μυστική σύσκεψη", κατά την οποία η Ελλάδα θα έθετε αίτημα είτε για αναδιάρθρωση του χρέους της είτε, ακόμα και για έξοδό της από το ευρώ!
Το SPIEGEL, το δημοσίευμα και η Ελλάδα... Πως ξεκίνησαν όλα
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις, που δρομολόγησε το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του SPIEGEL, σύμφωνα με το οποίο είχε προγραμματιστεί για χθες στο Λουξεμβούργο έκτακτη σύσκεψη με θέμα συζήτησης την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την επιστροφή στη δραχμή.
Το SPIEGEL ανέφερε πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας βλέπει πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος και σκέφτεται να αποχωρήσει η χώρα από τη ζώνη του ευρώ.
Η ηλεκτρονική έκδοση του SPIEGEL αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα είναι τεράστια, σχεδόν καθημερινά γίνονται διαδηλώσεις κατά της πολιτικής της κυβέρνησης. Τώρα, ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, βλέπει προφανώς πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος και σύμφωνα με πληροφορίες από το SPIEGEL ONLINE η κυβέρνησή του σκέφτεται να εγκαταλείψει το ευρώ και επαναφέρει το δικό της νόμισμα.
Την Παρασκευή το απόγευμα έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο.Θα συζητηθεί η πιθανή αποχώρηση της Ελλάδα από τη νομισματική ένωση και η ταχεία αναδιάρθρωση.
Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει για την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση μια υπαρξιακή καμπή - ανεξάρτητα από την επιλογή που θα επιλέξουν.»
Επίσης οι Γερμανοί αναφέρουν πως εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης η συνάντηση έχει κρατηθεί μυστική, με το παρόν να δίνουν τα οικονομικά επιτελεία των χωρών.

Η αντίδραση του Σόϊμπλε
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Wolfgang Schäuble σκοπεύει να αποτρέψει την Ελλάδα από μία τέτοια κίνηση ενώ θα έχει στην κατοχή του εσωτερικό έγγραφο που έχουν συντάξει ειδικοί του υπουργείου του και το οποίο θα αναφέρεται στις σοβαρές συνέπειες της υιοθέτησης νέου νομίσματος. Σύμφωνα με το έγγραφο το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί έως 50% έναντι του ευρώ οδηγώντας σε μεγάλη αύξηση του χρέους της Ελλάδας. Το γερμανικό υπουργείο υπολογίζει πως το έλλειμμα θα αυξηθεί στο 200% του ΑΕΠ έπειτα από την υποτίμηση του νομίσματος. “Η αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι αναπόφευκτη,” αναφέρουν οι ειδικοί στο έγγραφο. Η έξοδος από την Ευρωζώνη σύμφωνα με το έγγραφο θα έχει ως συνέπεια τη μαζική φυγή κεφαλαίων και η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εφαρμόσει ελέγχους στις μεταφορές κεφαλαίων γεγονός που δεν είναι συμβατό με τους κανονισμούς της εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε. Επιπλέον η Ελλάδα θα αποκλειστεί από τις αγορές για τα επόμενα χρόνια.
Οι Διαψεύσεις
Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συμμετείχε σήμερα το απόγευμα σε σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλoντ Γιούνκερ.
 Η έκτακτη αυτή σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20 και ο Υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να συμμετάσχει για ανταλλαγή απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Είναι απολύτως προφανές ότι, στη συζήτηση αυτή ούτε συζητήθηκε ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως ανεύθυνα και για τους δικούς τους λόγους αναπαρήγαγαν διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης.
 Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της χώρας και να μπει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.
  Αντίδραση και απο τον Ευάγγελο Βενιζέλο
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στη Θεσσαλονίκη σχετικά με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε:
«Για το δημοσίευμα του Der Spiegel ισχύει μόνον η δήλωση του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου. Δεν ισχύει τίποτε άλλο. Χρειάζεται πολύ μεγάλη υπευθυνότητα, ψυχραιμία και προσοχή. Και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, στους Έλληνες, στην Κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα. Αναφέρομαι σε όλους τους παράγοντες, οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε ένα παιχνίδι το οποίο μπορεί να αποβεί εξαιρετικά βλαπτικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για το ίδιο το ευρώ.
Η Ελλάδα δεν είναι αυτή που μπορεί να βλάψει το ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι μόλις το 1,6% του συνολικού δημοσίου χρέους της ευρωζώνης. Ας ψάξουν λοιπόν αλλού αυτοί που θέλουν να ψάχνουν προβλήματα και προβληματικούς παίχτες.
Η Ελλάδα είναι ένας σταθερός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ. Άρα, όλοι -αγορές και κάθε ενδιαφερόμενος- μπορούν να έχουν έγκυρη πληροφόρηση μόνον από τις επίσημες πηγές της ελληνικής κυβέρνησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: