Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Η νεολαία θα σώσει την Ευρώπη; Η αυθόρμητη οργάνωση μέσα από το διαδίκτυο οδηγεί σε μεγάλες συγκεντρώσεις ενάντια στην φτώχεια και την εξαθλίωση των λαών.


Ότι δεν έχουν καταφέρει τα πολιτικά κόμματα στις «τσακισμένες» από την κρίση Ευρωπαϊκές χώρες, φαίνεται πως έχουν την διάθεση και μπορούν να το καταφέρουν οι νέοι μόνοι τους, οργανωμένοι μέσα από το διαδίκτυο και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Η νεολαία θα σώσει την Ευρώπη;

LIVE
Όπως κατά καιρούς έχουν επισημάνει πολύ ακαδημαϊκοί, οι επόμενες «επαναστάσεις» και κοινωνικές αντιδράσεις θα οργανωθούν μέσα από το διαδίκτυο, κυρίως από τον αυθορμητισμό των νέων. Δεν είναι λίγοι δε εκείνοι που υποστηρίζουν πως η πρώτη διαδικτυακά οργανωμένη «επανάσταση» καταγράφηκε πριν λίγο καιρό στην Αίγυπτο. Ένα τέτοιο «άρωμα» δείχνει να αφήνει η συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων νέων ανθρώπων στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης.
Όσο οι μέρες περνούν, και με αφετηρία το «φαινόμενο» της Μαδρίτης, οι συγκεντρώσεις χιλιάδων ανθρώπων σε κεντρικές πλατείες μεγάλων πόλεων αρχίζουν να αυξάνονται μέρα με την μέρα. Μετά την Μαδρίτη ακολούθησε η Βαρκελώνη, ενώ αντίστοιχες εκδηλώσεις ετοιμάζονται σήμερα στην Ιταλία, σε Ρώμη, Μιλάνο και Φλωρεντία, δημιουργώντας ένα πραγματικό «τσουνάμι» αντίστασης και διαμαρτυρίας στην οικονομική κατάσταση που «πνίγει» τους νέους.
Τι και αν οι διαδηλώσεις κηρύχτηκαν παράνομες από την εθνική εκλογική επιτροπή της Ισπανίας; Οι επονομαζόμενοι από τον ισπανικό Τύπο «Αγανακτισμένοι», που διαμαρτύρονται για την ανεργία, τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, και το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, διαδηλώνουν επί πέντε μέρες σε κεντρικές πλατείες πολλών ισπανικών πόλεων και δεν δείχνουν την διάθεση να υποχωρήσουν. Αντιθέτως όσο οι μέρες περνούν οι τάξεις τους αυξάνονται και πληθύνονται.
Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, η οποία είναι επιφορτισμένη με τη διοργάνωση των τοπικών και περιφερειακών εκλογών της Κυριακής στην Ισπανία, οι πολιτικές συγκεντρώσεις μία ημέρα πριν από τις εκλογές είναι παράνομες, καθώς το Σαββάτο είναι μία «ημέρα στοχασμού».
Παρόλα αυτά το κίνημα που έχει γίνει γνωστό ως M-15, σε μία αναφορά στις 15 Μαΐου, όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε περισσότερες από 50 ισπανικές πόλεις, και το οποίο έκανε την εμφάνιση του στο διαδίκτυο πριν από μερικούς μήνες ως επακόλουθο της οικονομικής κρίσης που εκτόξευσε το ποσοστό της ανεργίας στο 20% στην Ισπανία, δεν δείχνει διάθεση να τηρήσει την συγκεκριμένη απαγόρευση.

Οι συγκεντρωμένοι της Μαδρίτης αρνήθηκαν να φύγουν από την κεντρική πλατεία "Puerta del Sol", αγνοώντας τις πιέσεις της αστυνομίας και τις εφόδους που αυτή έκανε για να τους διαλύσει. Βρίσκονται εκεί από την Τρίτη το βράδυ και λένε ότι δεν σκοπεύουν να φύγουν σύντομα.
Αυτήν τη στιγμή καταλαμβάνουν πάνω από το ένα τέταρτο της πλατείας, έχοντας στήσει σκηνές και τέντες, έχοντας φέρει καναπέδες και στήνοντας αυτοσχέδιες κουζίνες, ενώ μεταδίδουν τα όσα συμβαίνουν εκεί με τα laptop που έχουν μαζί τους και το ελεύθερο Wi-Fi της περιοχής.

Παρόμοιο είναι το σκηνικό και στην πλατεία "Plaza de Catalunya" στη Βαρκελώνη, όπου οι νεαροί στην πλειοψηφία τους διαδηλωτές οργάνωσαν "αργεντίνικου στυλ" εκδηλώσεις και ύψωσαν πανό που έγραφαν ότι αυτή είναι η "Ισπανική Επανάσταση".
Αντιστοίχως δυναμικές είναι και οι κινητοποιήσεις που παρατηρήθηκαν έξω από τις ισπανικές πρεσβείες στο Λονδίνο και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Ενώ το «τσουνάμι» από σήμερα παρασύρει και διάφορες πόλεις της Ιταλίας.
Διαδηλώσεις και στην Αθήνα
Από σήμερα και κάθε μέρα έως την Κυριακή έχουν οργανωθεί αντίστοιχες διαδηλώσεις έξω από την ισπανική πρεσβεία. Η διαδηλώσεις οργανώνονται, μέσω facebook. Όπως λένε το αίτημα για «Πραγματική Δημοκρατία» δεν περιορίζεται μόνο στην Ισπανία και δίνουν ραντεβού απόψε στις 7 το απόγευμα έξω από την ισπανική πρεσβεία στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Το μανιφέστο
Στη δημοσιότητα έχει δοθεί το μανιφέστο της κίνησης «Πραγματική Δημοκρατία τώρα» (Democracia Real Ya). Η ελευθεροτυπία επιχείρησε μια απόδοση του κειμένου στα ελληνικά:
«Είμαστε απλοί άνθρωποι. Είμαστε σαν κι εσάς: άνθρωποι που κάθε πρωί πηγαίνουν να σπουδάσουν, να εργαστούν ή να βρουν δουλειά, άνθρωποι που έχουν οικογένεια και φίλους. Είμαστε άνθρωποι που εργάζονται σκληρά κάθε ημέρα για να ζήσουν και να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον στους γύρω μας.
Κάποιοι από εμάς είναι προοδευτικοί, κάποιοι άλλοι συντηρητικοί. Μερικοί έχουν «πιστεύω», μερικοί δεν έχουν. Μερικοί έχουν συγκεκριμένη ιδεολογία, και άλλοι είναι απολίτικοι. Όλοι μας όμως είμαστε ανήσυχοι και θυμωμένοι από τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις που βλέπουμε γύρω μας. Από τη διαφθορά των πολιτικών, των επιχειρηματιών, των τραπεζιτών... Από το ότι οι απλοί άνθρωποι αισθάνονται αβοήθητοι.
Αυτή η κατάσταση μας πληγώνει όλους καθημερινά. Όμως αν ενωθούμε μπορούμε να την αλλάξουμε. Ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε το χτίσιμο μιας καλύτερης κοινωνίας.
Πιστεύουμε ότι:
-Προτεραιότητα για κάθε προηγμένη κοινωνία πρέπει να είναι η ισότητα, η πρόοδος, η αλληλεγγύη, η ελευθερία της συμμετοχής στον πολιτισμό, την οικολογική βιωσιμότητα και την ανάπτυξη, την ευημερία και την ευτυχία των ανθρώπων.
-Υπάρχουν βασικά δικαιώματα που πρέπει να προστατεύονται στην κοινωνία μας: το δικαίωμα στη στέγαση, την απασχόληση, τον πολιτισμό, την υγεία, την εκπαίδευση, την πολιτική συμμετοχή, την ελεύθερη προσωπική ανάπτυξη, τα δικαιώματα του καταναλωτή, το δικαίωμα για μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή.
-Με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα η κυβέρνηση και το οικονομικό μας σύστημα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις προτεραιότητες και αυτό αποτελεί πλέον εμπόδιο για την πρόοδο των ανθρώπων.
-Δημοκρατία σημαίνει κυβέρνηση του λαού (δήμος = λαός, κράτος = κυβέρνηση), και αυτό θα πρέπει να συμβαίνει. Αντίθετα, ξέρουμε όλοι ότι το πολιτικό μας σύστημα δεν θέλει καν μας ακούσει. Το καθήκον τους θα έπρεπε να είναι να μεταφέρουν τη φωνή μας στα εθνικά και διεθνή θεσμικά όργανα, να διευκολύνουν την συμμετοχή των πολιτών μέσα από κανάλια άμεσης επικοινωνίας, να λειτουργούν προς όφελος της ευρύτερης κοινωνίας και όχι υπέρ των πλουσίων που ευημερούν εις βάρος μας, όχι ακολουθώντας πιστά μονάχα τις προσταγές των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων τα οποία έχουν επιβάλει τη δικτατορία και την κομματοκρατία.
-Η συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια των λίγων παράγει ανισότητα, προκαλεί εντάσεις, φέρνει αδικία, η οποία οδηγεί στη βία. Κι εμείς την απορρίπτουμε. Το απαρχαιωμένο οικονομικό μοντέλο παγιδεύει την ατμομηχανή της κοινωνίας μέσα σε ένα φαύλο κύκλο όπου οι λίγοι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι πολλοί βουλιάζουν στη φτώχεια τη μιζέρια. Και έτσι καταρρέουμε. Μοναδικός σκοπός του συστήματος είναι η συσσώρευση κεφαλαίων σε βάρος της αποτελεσματικότητας και της ευημερίας της κοινωνίας.
-Η σπατάλη πόρων οδηγεί στην καταστροφή του πλανήτη, δημιουργώντας ανεργία και οι καταναλωτές πολίτες αποτελούν μέρος του κέντρου βάρους σε ένα μηχάνημα σχεδιασμένο να εμπλουτίσει μια μειοψηφία που δεν ξέρει τις ανάγκες μας.
-Είμαστε ανώνυμοι αλλά χωρίς εμάς τίποτα δεν θα μπορούσε να υπάρξει, καθώς εμείς κινούμε τον κόσμο. Αν σαν κοινωνία μάθουμε να μην εμπιστευόμαστε αφηρημένες οικονομικές αποδόσεις που ποτέ δεν ωφελούν τους πολλούς, μπορούμε να εξαλείψουμε τις καταχρήσεις και τις ελλείψεις από τις οποίες σήμερα όλοι υποφέρουμε. Χρειάζεται μια ηθική επανάσταση... Είμαστε άνθρωποι, όχι προϊόντα σε μια αγορά…»
Κάθε μέρα που σβήνουμε από το ημερολόγιο, αντιλαμβανόμαστε πως τελικά οι λαοί της Ευρώπης δεν είναι σε βαθιά νάρκωση όπως κάποιοι θέλουν πιστεύουν. Είναι υπομονετικοί, αλλά είναι και σκεπτόμενοι και όπως φαίνεται δεν έχουν διάθεση να ανεχτούν άλλο αυτούς που καθημερινά υποβαθμίζουν την νοημοσύνη τους, όλους αυτούς που μετράνε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και υπόσταση με δείκτες, επιτόκια, μέτρα και ισοζύγια. Γιατί πολύ απλά τι να τους κάνεις του άριστους δείκτες, όταν μια κοινωνία υποφέρει;
Ίσως από την Μαδρίτη να ξεκινήσει η «απελευθέρωση» όλων μας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: