Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Γιατί άλλαξε στάση η Ευρώπη


Και ενώ δημοσιεύματα όπως το χθεσινό των Financial Times και σημερινό του Independent κάνουν λόγο για πραγματικά απίστευτα σενάρια που αφορούν τη χώρα μας, κανονικά σκωτσέζικα ντους είναι αυτά που μας κάνουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας.
Γιατί άλλαξε στάση η Ευρώπη
Χθες μας αποδομούσαν, προχθές πάλι μας στήριζαν και πάει λέγοντας όσο δεν λύνεται οριστικά το πρόβλημα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Έτσι λοιπόν εδώ και λίγες ημέρες βρισκόμαστε στην περίοδο στήριξης. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν «εξαντλήσει τα σενάρια στήριξης της Ελλάδας» και θεωρεί ότι μία αναδιάρθρωση του χρέους εμπεριέχει «σημαντικούς κινδύνους». Πριν από ένα μήνα, ο ίδιος είχε κάνει δηλώσεις υπέρ της αναδιάρθρωσης!
Στο ίδιο πνεύμα Barroso και Lagarde
Σε αυτό το πλαίσιο ήρθαν τόσο οι διαψεύσεις από πλευράς κομισιόν με τον πρόεδρο Jose Manuel Barroso να διαψεύδει κατηγορηματικά τις φήμες περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά και αυτές της κυρίας Lagarde η οποία τόνισε πως η Eλλάδα έχει πετύχει...και συνεχίζει αποκλείοντας παράλληλα κάθε πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Η κ. Lagarde δήλωσε πως «όταν δείχνουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα με το πρόγραμμα υποστήριξης των 110 δισ. περιμένουμε σαν ανταπόδοση τις προσπάθειες της.» Ενώ σχετικά με το αν ο ελληνικός λαός θα πρέπει να υποφέρει ακόμη πιο πολύ για τη θεραπεία της χώρας, η υπουργός απάντησε ότι είναι απαραίτητη η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών γιατί μόνο τότε θα υπάρξει περιθώριο ανάσας με μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα.
Η στήριξη όμως δεν τελειώνει εκεί, αφού το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, J.Manuel Paramo, τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.
Είναι προφανές πλέον ότι τα πολιτικο-οικονομικά παιχνίδια στην δική μας την «καμπούρα» είναι καθημερινότητα. Σε μια δεύτερη ανάγνωση ως σωτήρια λύση φαίνεται για την ελληνική οικονομία η αιφνιδιαστική αλλαγή στάσης των Γερμανών και όχι μόνο.
Από εκεί που ήταν έτοιμοι να μας σπρώξουν στον γκρεμό της χρεωκοπίας με τους γερμανούς να απαιτούν αναδιάρθρωση για να μας βοηθήσουν, ξαφνικά σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal παρατηρείται γερμανική υποχώρηση προκειμένου να βρεθεί λύση στην ελληνική κρίση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Γερμανία προς το παρόν, ξεχνάει τις συζητήσεις για αναδιάρθρωση και την αποσυνδέει από το νέο δάνειο-σωσίβιο προς την Ελλάδα.

Όπως είναι φυσικό το εν λόγο δημοσίευμα έκανε το γύρο του κόσμου, και πυροδότησε ράλυ ανόδου για το ευρώ που έφτασε σε τιμές ρεκόρ για τουλάχιστον 3 εβδομάδες στην ισοτιμία του έναντι του δολαρίου.
Τυχαίο δεν νομίζω!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: