Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Σοκ στα γαλλικά ΜΜΕ από την παράταση της προφυλάκισης Στρος Καν


Το γύρο του κόσμου κάνει η εξέλιξη της παρουσίας του Ντομινίκ Στρος Καν στο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Ν.Υόρκης . Παραμένει προφυλακιστέος μέχρι και της 20 Μαΐου όπου και ορίστηκε νέα δικάσιμος. Αντί να βρίσκεται στη καρδιά των διαπραγματεύσεων μεταξύ των οικονομικών ηγετών  στις Βρυξέλλες  και να δίνει λύσεις για την ελληνική κρίση,
Σοκ στα γαλλικά ΜΜΕ από την παράταση της προφυλάκισης Στρος Καν
κρατείται στη Ν.Υόρκη  με τις κατηγορίες της σεξουαλικής επίθεσης, της απόπειρας βιασμού και της ομηρίας ανθρώπου, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ.
Ήταν ευρέως γνωστός με το παρατσούκλι "DSK», ενώ θεωρούνταν η ισχυρή απειλή για τον  Νικολά Σαρκοζί και τη γαλλική προεδρία το επόμενο έτος, ως ένα ισχυρός σοσιαλιστής  υποψήφιος. Διετέλεσε επίσης βασικός παράγοντας στην ευρωζώνη και συγκεκριμένα στις διασώσεις από το χρέος της Ελλάδας, της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Πορτογαλλίας.   
Απελευθέρωση,Γαλλία (αριστερή εφημερίδα)
 Η υπόθεση Στρος Καν έχει μεγάλο αντίκτυπο στη Γαλλία και σε όλη την Ευρώπη.
Για λίγες στιγμές ο DSK κινδύνεψε να χάσει τα πάντα: το ΔΝΤ, τη φήμη του, τις προεδρικές εκλογές, την τιμή της οικογένειάς του. Η χρέωση της κατηγορίας της «σεξουαλικής επίθεσης» δεν σημαίνει μια καταδικαστική απόφαση ... και δεν μπορεί να αποκλειστεί αμέσως ότι δεν ήταν και στόχος της χειραγώγησης. Αλλά η αίσθηση της δημιούργησε ένα τεράστιο χάος που έχει ήδη εξαπλωθεί παντού.
Όλα έχουν συντριβεί.Η αριστερά έχει χάσει τον αγαπημένο της μόλις λίγες εβδομάδες από τη Σοσιαλιστική πρωτοβάθμια και Strauss-Kahn ενώ έχει εκραγεί το σύνολο της εκστρατείας.
Για το 2012ο DSK φάνηκε από τους καλύτερα εξοπλισμένους για να ανταποκριθεί στην αγωνία των Γάλλων, που είναι εξαντλημένοι από την κρίση και αναστατωμένοι από την τρελή  βασιλεία του προέδρου Νικολά Σαρκοζί.
Le Figaro,η Γαλλία (κέντρο-δεξιά εφημερίδα)
Δεν υπάρχει σήμερα ένα  ΔΝΤ με το πολιτικό ανάστημα του Strauss-Kahn σε θέση να πηγαίνει head-to-head με [καγκελάριο] Άνγκελα Μέρκελ, στη γερμανική γλώσσα, για να της πει ότι η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα για να σώσει την ευρωζώνη και τις χρεωμένες χώρες στην περιφέρειά της ...
Les Echos, η Γαλλία (κεντρώα εφημερίδα)
Μετά το σοκ, η γαλλική πολιτική τάξη εξακολουθούσε να είναι πολύ προσεκτική χθες, έστω και αν κανείς δεν φαίνεται να πιστεύει ότι ο Ντομινίκ Στρος Καν  θα μπορούσε να είναι υποψήφιος στις εκλογές του Σοσιαλιστικού κόμματος.
 Στο άνευ προηγουμένου κλίμα που κυριαρχεί στη Γαλλία σε ότι αφορά τη δυσπιστία για τους πολιτικούς, μια τέτοια απίστευτη υπόθεση είναι καταστροφική για όλες τις πλευρές της κυβέρνησης –
Financial Times, UK
Η υπόθεση Στρος-Καν αφήνει ορθάνοιχτη τη προεδρική κούρσα του επόμενου έτους. Ο Ντομινίκ Στρος Καν έξυπνα κατάφερε να ρυθμίσει τις ελεύθερες αγορές και να επιφέρει οικονομικές μεταρρυθμίσεις..
Όσο για Νικολά Σαρκοζί, ο κεντροδεξιός πρόεδρος, θεωρεί πλέον την επανεκλογή του όχι βέβαιη. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η ακροδεξιά Λεπέν μπορεί να νικήσει τον κ. Σαρκοζί στον πρώτο γύρο των εκλογών .
Αν ένα αποτέλεσμα της υπόθεσης Στρος-Καν είναι να αυξήσει τις πιθανότητες της κ. Le Pen σε βάρος του mainstream υποψηφίων, θα είναι μια μαύρη μέρα για τη δημοκρατία στη Γαλλία.
Ο τηλέγραφος, UK(κέντρο-δεξιά εφημερίδα, σχόλια από την Anne-Elisabeth Moutet στο Παρίσι)
Ο DSK, όπως είναι γνωστός εδώ, θα μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος Γάλλος πολιτικός του οποίου η καριέρα κατέρρευσε εξαιτίας ενός σκανδάλου φύλου, και όχι οικονομικού. Όταν η είδηση ξ​​έσπασε στο Παρίσι ... υπήρξαν συγκεχυμένες αντιδράσεις ενώ διχάστηκαν ανάμεσα σε τεράστια δυσπιστία, υπόνοιες για παγίδευση. Μέχρι σήμερα, η πολύπλοκη σεξουαλική ζωή, τα πολλαπλά διαζύγια και η κατά συρροή μοιχεία δεν εμποδίζαν τη πολιτική σταδιοδρομία.
Tageszeitung,Γερμανία (φιλελεύθερη εφημερίδα )
Ένα σεξουαλικό σκάνδαλο που αφορά τον αγαπημένο των Σοσιαλιστών είναι πάνω από όλα εύκολο κρέας για τη Marine Le Pen του λαϊκιστικού δεξιού Εθνικού Μετώπου.
Handelsblatt,η Γερμανία (οικονομική εφημερίδα)
Η ξαφνική κενή θέση στην κορυφή μπορεί να επιταχύνει ακόμη μία εξέλιξη που έχει ήδη αισθητές για πολλά χρόνια: το up-and-coming οικονομικές δυνάμεις, με αιχμή του δόρατος την Κίνα,που ασκεί ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή στο ΔΝΤ ... Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για την ΕΕ να θέσει τον Strauss-Kahn στην κορυφαία θέση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να τον φέρει αντιμέτωπο με αντίσταση από τις αναπτυσσόμενες χώρες.
El Pais, η Ισπανία(κεντροαριστερή εφημερίδα, το blog της στήλης Lluis Bassets)
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον Strauss-Kahn. Hανευθυνότητα και oντεμοντέ χαρακτήρας έχει ξεπεραστεί από τις σημερινή κοινωνία της επικοινωνίας και της διαφάνειας, όπου δεν υπάρχουν ιδιωτικές αυλές για όποιον κατέχει δημόσιο αξίωμα
Είναι μια οπισθοδρόμηση για το ΔΝΤ σε μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή στην ιστορία της, καθώς βλέπει τα σχέδια διάσωσης των ευρωπαϊκών χωρών με πρόβλημα χρέους και κυρίως την Ελλάδα στο κενό.
Είναι επίσης ένα πλήγμα για τη Γαλλία, η οποία πάντα επιδίωκε να έχει ευρεία διεθνή παρουσία.
Το αμερικανικό δίκτυο CNN αναφέρει: «Κακά νέα» για το ΔΝΤ στη κρίσιμη περίοδο της Ευρωζώνης είναι η σύλληψη του Ντομινίκ Στρος Καν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: