Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Ψωμι-(άδη), Παιδεία, Ελευθερία


Το αλήστου μνήμης σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, ελευθερία», που ακουγόταν ως πανελλαδικό αίτημα, αλλά και κραυγή απελπισίας, από τους «ελεύθερους – πολιορκημένους» φοιτητές, κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Πολυτεχνείου το 1973, είναι το μόνο που δεν ακούσαμε σχετικά με την υπόθεση της καταδίκης του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη. Όλα τα άλλα τα είπε ο αξιέραστος, χρησιμοποιώντας διόλου… λαϊκίστικά συνθήματα – μα μιλάει ποτέ έτσι ο κος Ψωμιάδης;;;!
Ο τελευταίος, καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό (μετά την πρωτόδικη καταδίκη πριν από τρία χρόνια) σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος, έχοντας κατηγορηθεί για μείωση προστίμου σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων. Συγκεκριμένα, με απόφαση του τότε νομάρχη Θεσσαλονίκης μειώθηκε πρόστιμο από 89.000 ευρώ σε 5.000 που είχε επιβληθεί σε πρατηριούχο που κατ’ επανάληψη είχε προχωρήσει σε νοθεία καυσίμων.
Όπως ήταν αναμενόμενο, και ιδίως λόγω του γνωστού ταπεραμέντου του κ. Ψωμιάδη, προαναγγέλθηκε από συνεργάτες του ότι θα υπάρξει προσφυγή στον Άρειο Πάγο, κάτι που όμως δε σημαίνει ότι μπορεί να αποφύγει την παύση. Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη και προβλέπει ότι με την κοινοποίηση της απόφασης στον αρμόδιο, για την τοπική αυτοδιοίκηση, Υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, αυτός μπορεί να ζητήσει την παύση του κ. Ψωμιάδη από το αξίωμα του Περιφερειάρχη.
Ο ίδιος ο κ. Ψωμιάδης δήλωσε στο δικαστήριο αθώος, λέγοντας ότι επειδή ο ίδιος δεν έχει νομικές γνώσεις, βασίσθηκε στη γνωμάτευση του νομικού συμβούλου της νομαρχίας.
Όπως ήταν επίσης αναμενόμενο, ο κ. Ψωμιάδης δεν έχασε την ευκαιρία για ένα ακόμα μακράς διάρκειας παρουσίας σε όλα τα μέσα (ραδιόφωνα, τηλεόραση, κλπ.), όπου με το γνωστό του «ξανθοπούλειο – παιδί του λαού» ύφος, με τον ανάλογο «τσαμπουκά», με τις γνωστές εθνικιστικές κορώνες, τον ψευτοπατριωτισμό (του οποίου θεωρεί ότι είναι ο μοναδικός τίμιος εκπρόσωπος), αλλά και με μια λογική και πρακτική εμποτισμένη από την θέαση των πραγμάτων «αφ’ υψηλού» που θεωρεί εκ προοιμίου δεδομένη την ατιμωρησιά και την συνακόλουθη με αυτή ασυδοσία, προχώρησε σε δηλώσεις ενδεικτικές – για άλλη μια φορά – της οπτικής με την οποία βλέπει τα πράγματα.
«Δεν θα τολμήσει κανείς να πάρει μια τέτοια άδικη απόφαση», προδίκαζε προ της ανακοίνωσης της δικαστικής απόφασης.
Το ότι η δημόσια θέση που κατέχει – είτε ως νομάρχης Θεσσαλονίκης παλαιότερα, είτε ως Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τώρα – δεν του επιτρέπει να αμφισβητεί τη Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της μάλλον κάποιος πρέπει να του το θυμίσει. Και στη συνέχεια, δεν παρέλειψε – για μια ακόμα φορά, όπως συνηθίζει να κάνει κάθε φορά που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κριτική – στην οποία είναι ούτως ή άλλως έκθετος κάθε δημόσιος λειτουργός -, να εμπλέξει για άλλη μια φορά – πάντα με το δικό του απαράμιλλο τρόπο - την υπόθεση της Μακεδονίας, να προβάλει τον υπερπατριωτισμό του, να εκδηλώσει δηλαδή μια συμπεριφορά γνωστή από τα παλιά. Επιπλέον, λόγω των ημερών, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Χριστό που «εσταυρώθη και ανέστη»
Είναι γνωστή η προέλευση των ψηφοφόρων του κ. Ψωμιάδη, που σε συντριπτικό ποσοστό αντλεί ψήφους έχοντας την αμέριστη στήριξη τόσο της Ν.Δ. όσο κα του ΛΑ.Ο.Σ. Γι’ αυτό και οι δύο αυτές παρατάξεις, χωρίς καμία καθυστέρηση με ανακοινώσεις τους, δήλωσαν την στήριξή τους στον κ. Ψωμιάδη, προσπαθώντας να δώσουν χαρακτήρα κομματικής αντιπαράθεσης σε μια ξεκάθαρη δικαστική απόφαση που αφορά σε προφανή παραβίασε του νόμου και υπέρβαση εξουσίας εκ μέρους του Περιφερειάρχη. Η Ν.Δ. μάλιστα, αντιλαμβανόμενη ότι η όλη υπόθεση δύσκολα δε θα μεταβληθεί σε βαρίδι σε βάρος της, προσπάθησε, αντίθετα με τη στοιχειώδη κοινή λογική, να περάσει ότι η συνάντηση Σαμαρά – Ψωμιάδη στο αεροδρόμιο ( ! ) της Θεσσαλονίκης είναι κάτι «σύνηθες», όπως ανακοινώθηκε από την πλευρά της.
Και το κερασάκι στην τούρτα; Η οικογενειοκρατία και ο νεποτισμός, καθώς παύση του Παναγιώτη Ψωμιάδη σημαίνει ανάληψη καθηκόντων από τον αδελφό του Διονύση! Το «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια» δηλαδή, σε πλήρη ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: