Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

"Φεουδαρχικοί δημοκράτες"


Ένα ιδιαίτερα αιχμηρό άρθρο για τον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, τα ρουσφέτια, τις πελατειακές σχέσεις κράτους και πολίτη, δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.
"Φεουδαρχικοί δημοκράτες"
Το άρθρο τιτλοφορείται «Φεουδαρχικοί δημοκράτες» ενώ ο υπότιτλος αναφέρει «Τρεις οικογένειες κατέστρεψαν τη χώρα».
Ο συντάκτης αναφέρεται λεπτομερώς στους έλληνες νεόπτωχους, οι οποίοι συγκεντρώνονται καθημερινά στα συσσίτια της Εκκλησίας για να εξασφαλίσουν την τροφή τους, ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει την απελπισία που κυριεύει τους ανέργους της χώρας οι οποίοι χωρίς «μέσον» δεν έχουν ελπίδα να βρουν δουλειά, την στιγμή που τα πράγματα συνεχώς χειροτερεύουν.
Συνεχίζοντας το περιοδικό κάνει αναλυτική αναφορά στο ότι η καταβολή της δόσης το μόνο που εξασφαλίζει, είναι παράταση στην Ευρώπη, μια Ευρώπη όμως που δεν θα καταφέρει να σώσει την Ελλάδα.
Και η Ελλάδα δεν θα σωθεί γιατί όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος, «τις προηγούμενες δεκαετίες μια ελίτ, τον πυρήνα της οποίας αποτέλεσαν οι οικογένειες Παπανδρέου, Καραμανλή και Μητσοτάκη, δημιούργησαν μια πελατειακή οικονομία. Αυτή η πελατειακή οικονομία πέταξε εκατομμύρια, που το κράτος δεν τα είχε». Ενώ συμπληρώνει πως, «οι κεφαλές της δυναστείας ευνοούσαν φίλους και οικογένεια με δανεική ευημερία. Διόγκωσαν την κρατική μηχανή, για να μπει καθένας με τη σειρά σε δημόσιες θέσεις και δημιούργησαν ένα γραφειοκρατικό τέρας».
Από την πλευρά τους τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας κοιτούσαν να εξυπηρετήσουν πρωτίστως τα ρουσφέτια και μετά να παράγουν πολιτική. Έτσι, πάντα σύμφωνα με το Der Spiegel, το δημόσιο χρήμα χρησιμοποιείτο για να εξαγοράσουν φίλους και ψηφοφόρους. Με αυτή την στρατηγική δημιούργησαν μια φεουδαρχική δημοκρατία.
Το κράτος αποτελούσε την πηγή από την οποία όλοι ήθελαν να πιουν και αυτό είναι σαφές αφού ένας στους τέσσερις πολίτες της περιφερειακής και μικρής Ελλάδας, εργάζεται για λογαριασμό του κράτους.
Εν συνεχεία και αφού τα κόμματα λεηλάτησαν το κράτος, οι πολίτες θέλησαν να πάρουν το μερίδιό τους. Οι πλούσιοι σταμάτησαν να καταβάλλουν φόρους εκατομμυρίων και οι χαμηλότερες εισοδηματικά τάξεις ζούσαν με μαύρη εργασία, την ίδια στιγμή που η δωροδοκία προς τους δημοσίους υπαλλήλους αυξανόταν συνεχώς.
Οι κυβερνήσεις πέφτουν, αλλά τα ίδια ονόματα έρχονται ξανά στο προσκήνιο: Παπανδρέου και Καραμανλής, Καραμανλής και Παπανδρέου, και στο ενδιάμεσο ο Μητσοτάκης. Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν ξανάγινε κάτι τέτοιο.
Και το δημοσίευμα έρχεται στο σήμερα. Λέγοντας πως αυτό που καλείται να κάνει ο Παπανδρέου είναι να συμμαζέψει αυτά που δημιούργησε ο πατέρας του. Επί θητείας, Ανδρέα Παπανδρέου, οι πολίτες δεν δούλευαν πολύ κι έβγαιναν εύκολα στη σύνταξη, ενώ το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ο σημερινός πρωθυπουργός, που ανέλαβε τα ηνία της χώρας μετά τον παππού του, Γεώργιο Παπανδρέου και τον πατέρα του, Ανδρέα, ξέρει πολύ καλά ποιο είναι το πρόβλημα της Ελλάδας.
Φυσικά και από το Spiegel δεν «ξέφυγε» και η συντηρητική παράταξη, για την οποία αναφέρει πως εναλλάσσεται με τους Παπανδρέου στην εξουσία, μόνο που εκεί κυβερνά μια «κλίκα» παρά μια οικογένεια.
Ο συντάκτης αναφέρει πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξελέγη πολλές φορές μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από τον Κώστα Καραμανλή το 2004. Στο μεταξύ, υπήρξε χώρος στην ηγεσία της ΝΔ και για την οικογένεια Μητσοτάκη.
Το 2004, ο Κώστας Καραμανλής κέρδισε την εξουσία με το σύνθημα «μεταρρυθμίσεις». Λίγα όμως χρόνια μετά, τα σκάνδαλα πύκνωσαν, τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων αναλώθηκαν σε σπατάλες, ενώ το έλλειμμα διπλασιάστηκε, την στιγμή που στην Ευρώπη, οι άνθρωποι του Καραμανλή παραποιούσαν τα οικονομικά στοιχεία που έστελναν.
Παρότι η Ντόρα Μπακογιάννη, κόρη του Μητσοτάκη προσπάθησε να αναλάβει τα ηνία της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς, πλούσιος γόνος της ανώτερης τάξης, που παίζει με παλιά κόλπα, κατάφερε να εκλεγεί επικεφαλής του κόμματος.
Οι οικονομικοί κύκλοι της ΕΕ εκφράζουν σκληρή κριτική στον Αντώνη Σαμαρά για τη στάση του στο Μνημόνιο, σε αντίθεση με τον Γιώργο Παπανδρέου, που τον θεωρούν ευτυχή περίπτωση.
Παρόλα αυτά, η πολιτική σκληρής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, θεωρείται από πολλούς οικονομολόγους ότι θα αποβεί καταστροφική για τη χώρα. «Θα εγκλωβιστούν και θα χρεοκοπήσουν αν συνεχίσουν μόνο με τη λιτότητα», εκτιμά ο διακεκριμένος οικονομολόγος Κένεθ Ρογκόφ.
Τέλος στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στους υπαλλήλους της Βουλής, που παρά τις θυσίες στις οποίες έχουν υποβληθεί οι πολίτες, εξακολουθούν να παίρνουν 14+2 μισθούς το χρόνο. «Οι πολιτικοί φροντίζουν αυτούς που τους βοηθούν, οι πατεράδες τα μέλη της οικογένειάς τους και οι επικεφαλής των Υπηρεσιών αυτούς που ευνοούν», σημειώνει το δημοσίευμα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: